Αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, σύμφωνα με τον FAO

21 July 2022

Αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, σύμφωνα με τον FAO

Η στατιστική επετηρίδα του FAO τον τελευταίο χρόνο δείχνει την εξέλιξη των οικονομικών διαστάσεων της γεωργίας. Δηλαδή, από  την παραγωγή και τις βασικές τιμές των προϊόντων, έως την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή αλλά και τη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές πτυχές της γεωργίας. Η έρευνα ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα που εξήχθησαν από την έρευνα η παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 44%, φθάνοντας τα 337 εκατομμύρια τόνους το 2019. Τρεις κύριοι τύποι κρέατος αποτελούν σχεδόν το 90% της συνολικής παραγωγής κρέατος παγκοσμίως – κρέας κοτόπουλου, χοίρου και βοοειδών. Η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου συνέβαλε ιδιαίτερα στην αύξηση της συνολικής παραγωγής κρέατος. Το μερίδιο της παραγωγής κοτόπουλου αυξήθηκε από 25% το 2000 σε 35% το 2019 και αυξήθηκε κατά 101%. Είναι πλέον το πιο παραγόμενο είδος κρέατος. Η παραγωγή χοιρινού και βοείου κρέατος αυξήθηκε ελαφρώς ή παρέμεινε σταθερή, αλλά είχε σημαντικές μειώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μείωση του χοιρινού κρέατος, η οποία προκάλεσε προβλήματα κυρίως στην Ασία.

Αυτή η μαζική αύξηση της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου είναι ιδιαίτερα προβληματική από «ηθική» άποψη, καθώς περιλαμβάνει πολύ περισσότερα ζώα που σφάζονται και καταναλώνονται από άλλες μορφές παραγωγής κρέατος. Οι λόγοι, βεβαίως, που οδηγούν σ’ αυτήν την προτίμηση «λευκού κρέατος» είναι υγείας αλλά και ευκολότερες συνθήκες διαχείρισης των πουλερικών, από οποιοδήποτε άλλο είδος.

Η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο, με ποσοστό περίπου 5% της παγκόσμιας παραγωγής (5 εκατομμύρια τόνους).

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος είναι επίσης μία από τις αυξήσεις. Αυξήθηκε κατά 52% σε 883 εκατομμύρια τόνους το 2019. Η ανάπτυξη στην Ασία για την παραγωγή γάλακτος είναι και πάλι αξιοσημείωτη, καθώς το μερίδιο της Ασίας στην παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε από 29% σε 42%, που είναι το μεγαλύτερο μερίδιο τώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλότερα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη μεταξύ του πληθυσμού. Η Ινδία ηγείται της αύξησης της παραγωγής γάλακτος στην Ασία με μερίδιο 21% στην παγκόσμια αγορά.

*Ο FAO είναι η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας και αποτελεί ένα διεθνή διακρατικό οργανισμό, ο οποίος ανήκει στον ΟΗΕ.

Πηγή: euroveg.eu

21 July 2022
Banner
Banner