Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης και σήματα ποιότητας στο επίκεντρο των Βρετανών κτηνοτρόφων

20 September 2016

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης και σήματα ποιότητας στο επίκεντρο των Βρετανών κτηνοτρόφων

Την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης για το γάλα και το κρέας σε μεταποιημένα προϊόντα ζητούν με επιστολή τους στην υπουργό Γεωργίας της Βρετανίας, τα συνδικάτα κτηνοτρόφων της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας, αλλά και η Εθνική Ένωση Χοιροτρόφων. Οι φορείς καλούν την υπουργό Άντρια Λίντσομ να ενεργήσει ώστε η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτή η ρύθμιση θα δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα της επιλογής, θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη στα βρετανικά προϊόντα διατροφής και θα αυξήσει τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων.

«Καθώς αρχίζει η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να υποστηρίξουμε αυτό το μέτρο, το οποίο θα αυξήσει την αναγνώριση της προέλευσης των βρετανικών προϊόντων, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και εκτός Βρετανίας, στις μελλοντικές εξαγωγικές μας αγορές» σημειώνουν στην επιστολή τους οι φορείς.

Στο μεταξύ οι ίδιες οργανώσεις, σε κοινή τους δήλωση, αναφέρουν ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί σαφέστερη η επισήμανση και οι οργανώσεις μας πιέζουν σκληρά σε αυτό το θέμα». Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίας για να υποστηρίξουν αυτό που θεωρούν αναγκαίο για το Ηνωμένο Βασίλειο: «Η γαλλική κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα μια διετή δοκιμαστική επισήμανση της χώρας προέλευσης για το κρέας και το γάλα σε μεταποιημένα προϊόντα, ενώ άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πει ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν την αναγραφή της χώρας προέλευσης στα μεταποιημένα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί τώρα και να εισαγάγει την επισήμανσης της προέλευσης για το κρέας και το γάλα σε μεταποιημένα προϊόντα, κάτι το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερη διαφάνεια. Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να πλησιάζουν, αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ισχυρής εθνικής νομοθεσίας για να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε σαφή επισήμανση της χώρας προέλευσης στο μέλλον». Η εθελοντική, απλώς, δέσμευση για την αναγραφή προέλευσης είναι συνήθως πηγή σύγχυσης για τους καταναλωτές, υποστηρίζουν οι οργανώσεις που ενώνουν τη φωνή τους για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης.

Οι ανησυχίες τους όμως πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα, καθώς ένα ισχυρό πεδίο ενδιαφέροντός θεωρούν τα σήματα και τις ονομασίες προέλευσης: «Θέλουμε επίσης να συνεχιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση των προστατευόμενων ονομασιών στα τρόφιμα, γιατί εγγυάται την αυθεντικότητα και την προέλευση, και εμποδίζει τις απομιμήσεις να χρησιμοποιούν την προστατευόμενη ονομασία». Ασφαλώς εννοούν τη χρήση κάποιων αντίστοιχων με τα ευρωπαϊκά σήματα, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), που δημιουργούν πλεονεκτήματα για τα προϊόντα αγροδιατροφής και για τα οποία στη Βρετανία έχουν ήδη ακουστεί φωνές για την ανάγκη να υπάρξει μια βρετανική εκδοχή του καθεστώτος προστατευόμενων ονομασιών τροφίμων.

20 September 2016
Banner
Banner