Χτύπησε τις ΗΠΑ η γρίπη των πτηνών – Σε απόγνωση οι πτηνοτρόφοι και στη Γαλλία

15 March 2022

Χτύπησε τις ΗΠΑ η γρίπη των πτηνών – Σε απόγνωση οι πτηνοτρόφοι και στη Γαλλία

930 εστίες γρίπης των πτηνών έχουν αναφερθεί τις τελευταίες 45 ημέρες σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να είναι η χώρα που εμφανίστηκε πιο πρόσφατα ο ιός.

Η αμερικανική παραγωγή βρίσκεται ενώπιον πολλών απαγορεύσεων εξαγωγών, μετά την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε 13 πολιτείες, τόσο σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και σε άγρια ​​πτηνά. Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, εστίες εντοπίστηκαν στο Μέριλαντ, στο Μιζούρι, στην Ιντιάνα, στο Κονέκτικατ και στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, το τελευταίο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στη Βόρεια Αμερική μεταδόθηκε από τη Βόρεια Ευρώπη μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.

Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών έχει αναφερθεί σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω του υποτύπου H5N1, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE), που προειδοποίησε ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δίνη της γρίπης των πτηνών, καθώς ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δεύτερη αυτόν τον χειμώνα μαζική θανάτωση πτηνών προσπαθώντας να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Ύστερα από το πρώτο κύμα στα νοτιοδυτικά της χώρας, που οδήγησε στη θανάτωση 4 εκατ. πουλερικών, η νόσος εξαπλώθηκε στην περιοχή του Λίγηρα. Μέχρι στιγμής στο δεύτερο αυτό κύμα, έχουν θανατωθεί 1,2 εκατ. πτηνά και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν άλλα 3 εκατ., σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος H5N1 εξαπλώνεται γρήγορα και στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις αρμόδιες αρχές. Και στην περίπτωση της Γαλλίας, τα κρούσματα γρίπης των πτηνών έχουν αυξήσει την πίεση στους παραγωγούς πουλερικών που ήδη αντιμετωπίζουν την αλματώδη αύξηση του κόστους ζωοτροφών η οποία εντάθηκε ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

15 March 2022
Banner
Banner