Τσιρώνης: Να ανοίξει ο διάλογος για κτηνοτροφικά πάρκα στην Αττική
Related Articles
Η γειτνίαση με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας είναι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στην Αττική. Αυτό σημείωσε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Δυτική Αττική, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα.
«Η άναρχη δόμηση στον πλούσιο κάμπο στραγγαλίζει τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς» είπε ο κ. Τσιρώνης και υποστήριξε ότι «η γεωργική γη πρέπει να οριοθετηθεί, να προστατευτεί και να έχει διαφορετική αντικειμενική αξία από την δομήσιμη γη».
Μερικά ακόμη προβλήματα που έθιξε ήταν αφενός η αντιμετώπιση των παραγωγών με βάση το μέσο ΑΕΠ, αφετέρου η δαιμονοποίηση της περιαστικής κτηνοτροφίας: «Το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνονται οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, δεν καθιστά τους παραγωγούς της Αττικής “τυχερούς”. Θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος με την Ε.Ε. για να διαχωρίζεται το ΑΕΠ ανά κλάδο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τουριστικά νησιά και η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Το τρίτο πρόβλημα είναι η δαιμονοποίηση της περιαστικής και της αστικής κτηνοτροφίας. Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να συνυπάρχουν στάβλοι σε αστικές περιοχές. Θα δείτε στην υπόλοιπη Ευρώπη κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε μεσοτοιχία με νοσοκομεία σχολεία και κατοικίες. Θεωρώ επιβεβλημένο τον διάλογο για κτηνοτροφικά πάρκα στην Αττική. Και εδώ είναι επιβεβλημένη η συνεργατικότητα».
Επιπλέον ο αν. υπουργός αναφέρθηκε σε μερικά καθοριστικά, όπως τα χαρακτήρισε, έργα της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα. Πιο συγκεκριμένα:
- Επιτέλους οι βιοκαλλιεργητές μας θα έχουν τις δικές τους αγορές.
- Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.
- Η κυβέρνηση αυτή ψήφισε τον νέο νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για να γλυτώσουμε από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και τους συνεταιρισμούς εμπόρων. Στην Λιθουανία με την μισή δασοκάλυψη έχουν το 2% του ΑΕΠ μόνο από δασοπονία. Εμείς με πολλαπλάσια βιοποικιλότητα, μοναδικά ξύλα επιπλοποιείας όπως η ελληνική καρυδιά, δεν έχουμε ούτε 0,5%.
- Διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών: Μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80 γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.
- Σταβλικές εγκαταστάσεις: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.
- Ελληνικό σήμα: Έλεγχος, βελτίωση, ταυτοποίηση: Με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή. Γνωρίζουν οι καταναλωτές, ότι το νοστιμότερο αρνίσιο κρέας, από το περίφημο καλαρρύτικο πρόβατο, έχει την χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα; Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού βελανιδιάς, που είναι εφάμιλλες με εκείνες του διάσημου μανούκα. Να θυμίσω ότι το μέλι μανούκα πουλιέται σήμερα σε τιμές που φτάνουν τα 250€ το κιλό, ενώ το ελληνικό μέλι σπάνια ξεπερνά τα 15€ το κιλό! Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η χώρα δίνει την μάχη της φέτας στους διεθνείς οργανισμούς και υπάρχουν ταβέρνες που γράφουν φέτα στον κατάλογο και σερβίρουν λευκό τυρί, ή αντί για ελαιόλαδο σερβίρουν σπορέλαια βαμμένα πράσινα!
- Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.
- Όσο αφορά στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα: "Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποδομήσουμε την αυταπάτη ότι οι φυσικές ομορφιές (οι καταγάλανες ακτές, ο ήλιος και τα όμορφα τοπία) είναι η αιτία που επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα. Ίσως παίζουν κάποιον ρόλο αλλά θα εξηγήσω γιατί δεν είναι ο σπουδαιότερος: Κατ’ αρχήν δεκάδες χώρες στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο έχουν αντίστοιχο κλίμα και φυσικές καλλονές, χωρίς την επιτυχία της Ελλάδας. Αντίστροφα, χώρες με εξαιρετική επισκεψιμότητα και πανάκριβο τουριστικό προϊόν, δεν έχουν καμία φυσική ομορφιά. Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Όσο τα δικά μας χωριά παραμένουν έρημα είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωριάτες που ζουν από την γη τους. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που διαθέτουμε θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό παγκοσμίως: τον πεζοπορικό τουρισμό. Πόσες πεζοπορικές διαδρομές έχουν πιστοποιηθεί στον Κιθαιρώνα ή τον Πατέρα; Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών".