Τσιρώνης: Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για ίδρυση Γεωργικής Σχολής στα Ιωάννινα

24 July 2018

Τσιρώνης: Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για ίδρυση Γεωργικής Σχολής στα Ιωάννινα

Την Σχολή Βελλά στα Γιάννενα επισκέφτηκε το Σάββατο 21 Ιουλίου ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει και να ενημερωθεί για την πολύ αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Μητροπολίτη κ.κ. Μάξιμου, για ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Ιωάννινα.

Ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία,  αφού θα μπουν πάλι στην παραγωγή της Ηπείρου ακαλλιέργητα χωράφια, βοσκότοποι και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί,  και παράλληλα να δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό, κτηνοτροφικό, αμπελουργικό και τυροκομικό τομέα. Το σχέδιο ανάπτυξης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που εντάσσει συνδυαστικά την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και Εκπαιδευτικές Δράσεις, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 20 Ιουλίου, το απόγευμα, ο Αν. Υπουργός απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης για το 20ό Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας.

Τουριστική ανάπτυξη μέσω του θαλάσσιου τουρισμού

Επιπλέον, στην ημερίδα για τις «προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού» και στα εγκαίνια της αγροδιατροφικής έκθεσης στο Κατάκολο, παρευρέθη ο κ. Τσιρώνης το Σάββατο 21 Ιουλίου το απόγευμα.

Ο Αν. Υπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της προβολής και προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων και της γαστρονομίας, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται και εντός του κρουαζιερόπλοιου και πολύ νωρίτερα από τις εταιρίες κρουαζιέρας, όπου πρέπει να φροντίσουμε να μπαίνει στο πρόγραμμά τους, όπως γίνεται με άλλες περιοχές που έχουν αναπτύξει το θαλάσσιο τουρισμό. Μέχρι σήμερα, τα χρήματα που αφήνουν οι τουρίστες σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας, είναι ελάχιστα.

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης της Natura με την υπογραφή του Π.Δ, που θα μπορούσε να αφήνει στη χώρα μας τουλάχιστον 15 δις ευρώ ετησίως. Ο αλιευτικός τουρισμός όπως έφερε ως παράδειγμα, είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε ο ξένος επισκέπτης να νοικιάζει ένα ψαροκάικο ή ένα ιστιοπλοϊκό και με τους ψαράδες που γνωρίζουν τους ψαρότοπους της περιοχής να ψαρεύουν και να μαγειρεύουν στη συνέχεια τα ψάρια τους. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με την γνωριμία των ξένων με τους υδροβιότοπους μας, όπως την λίμνη Μουριά, για την οποία τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ο επαναπλημμυρισμός της και ότι με την συνεργασία όλων, πέρα από κομματικές ταμπέλες, μπορεί να προχωρήσει.

Την Κυριακή 22 Ιουλίου το πρωί ο Αν. υπουργός είχε συνάντηση στον Αγ. Ιωάννη Πύργου με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο «Φίλοι της λίμνης Μουριάς», στην οποία συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις του επαναπλημμυρισμού  της λίμνης. Μετά την συνάντηση ο Αν. Υπουργός δήλωσε ότι ο μελετημένος επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς, μαζί με την ορθή χωροθέτηση των χρήσεων γης στην περιοχή της και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία για μια ουσιαστική ώθηση προς τα μπρος, τόσο από πλευράς αναβάθμισης της φύσης, όσο και σε ό,τι αφορά το μικροκλίμα, τα υπόγεια νερά, τον τουρισμό και τις ευκαιρίες αναψυχής. Τόνισε τέλος ότι η πολιτική συγκυρία είναι ιδανική και ο οδικός χάρτης των περαιτέρω ενεργειών έχει πλέον σχηματοποιηθεί.

24 July 2018
Banner