Την «αλήθεια για τη Φέτα» κρέμασε στο Facebook η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή

20 February 2017

Την «αλήθεια για τη Φέτα» κρέμασε στο Facebook η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή

Σε «στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας» αποδίδει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, την οργή που ξεσηκώθηκε για την υπερψήφιση της ευρω-καναδικής συμφωνίας CETA από οκτώ Έλληνες ευρωβουλευτές. Με κείμενό της που αναρτήθηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η κυρία Καϊλή υποστηρίζει ότι «με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας», μεταξύ των οποίων και η Φέτα.

Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει στο κείμενό της πως όποιος θέλει στον Καναδά θα μπορεί να χρησιμοποιεί συνοδευτικά στον όρο «Φέτα» τους προσδιορισμούς «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές. Επιπλέον, η χρήση του όρου «Φέτα» θα απαγορεύεται μόνο σε όσους παραγωγούς του Καναδά ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό από τον Οκτώβριο 2013 και μετά. Φαίνεται τόσο περίεργη η λογική που επιστρατεύει η ευρωβουλευτής, ώστε μάλλον δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε: «Πόσο πιο κακόγουστο τρόπο θα μπορούσε να βρει η κυρία Καϊλή για να κάνει το άσπρο μαύρο;»

Η Φέτα με τον… αστερίσκο

Για του λόγου το αληθές, η συμφωνία με τον Καναδά ορίζει ότι:

Α) «Ο Καναδάς δεν υποχρεούται να παρέχει στους ενδιαφερόμενους τα νόμιμα μέσα ώστε να αποτρέπουν τη χρήση των όρων που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο (αυτό ισχύει για τον όρο Φέτα), όταν η χρήση των όρων αυτών συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπος», «στυλ», «απομίμηση», ή παρόμοιες εκφράσεις και γίνεται σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του σχετικού προϊόντος». (Άρθρο 20.21 παρ. 1)

Β) «Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο (αυτό ισχύει για τον όρο Φέτα) δεν εμποδίζει τη χρήση στο έδαφος του Καναδά οποιασδήποτε από αυτές τις ενδείξεις από πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων ή των εκδοχέων τους, τα οποία έχουν κάνει εμπορική χρήση των εν λόγω ενδείξεων όσον αφορά προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία «τυριά» πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2013». (Άρθρο 20.21 παρ. 2)

Καρφιά…

Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα «καρφιά» που πετάει η κυρία Καϊλή για την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η υπερψήφιση της CETA συνάδει με τις κυβερνητικές θέσεις. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή: αφενός βολές για την ελληνική κυβέρνηση που συμφωνεί ή διαφωνεί με τη CETA αναλόγως του ακροατηρίου, αφετέρου βολές για τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επικύρωση της ευρωκαναδικής συμφωνίας. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν η CETA έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή. Θα την καταψηφίσουν βάζοντας σε περιπέτειες τη συμφωνία και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή θα υπερψηφίσουν μια συμφωνία που οι ευρωβουλευτές τους την καταψήφισαν; Και βέβαια, ερωτηματικό παραμένει η συγκυρία στην οποία θα έρθει η CETA για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο: ίδια στάση θα έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θα βρίσκονται στην κυβερνητική πλειοψηφία, και ίδια αν θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση;

Το κείμενο στο Facebook

Η ανάρτηση της Εύας Καϊλή στο Facebook  έχει τον… βαρύ τίτλο «Η αλήθεια για την Φέτα που πλέον προστατεύεται με την CETA, απέναντι στους ψεύτες εθνικολαϊκιστές» και την την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά-CETA ξεκίνησε στη σύνοδο ΕΕ-Καναδά στην Πράγα το 2009 ως σαν μια προσπάθεια να εμβαθυνθούν οι εμπορικές σχέσεις με μια από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς είναι στρατηγικοί σύμμαχοι που μοιράζονται κοινές αξίες μεταξύ των οποίων ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο και υπολογίζεται ότι θα σώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους ευρωπαίους εξαγωγείς κάθε χρόνο από φορολογία.

Σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει από την υπερψήφιση της CETA από την πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

Η CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. γεγονός που αποδεικνύει ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου συνάδει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των υπόλοιπων 28 κρατών μελών.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ειδικά όταν προκύπτουν θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου, λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό πάντα το εθνικό συμφέρον.

Σχετικά με το ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων και την στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνεται ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γ.Ε. της χώρας μας. Αυτά είναι όπως αναφέρονται:

- Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.

- Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.

- Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.

- Greek spices: Krokos Kozanis.

- Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.

- Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για πέντε συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013 να εξακολουθούν να τους χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία). Επίσης, προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και κατ επέκταση οι Έλληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν συμφώνησαν στην επικύρωση της συμφωνίας κατόπιν υποβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους στο πλαίσιο της CETA.

Συνολικά κρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας ότι η συμφωνία CETA έχει πολλά ωφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην Καναδική αγορά, δημιουργώντας πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά απλουστεύοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

20 February 2017
Banner