Τα «τυφλά» σημεία της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για τον κλάδο κτηνοτροφίας (+βίντεο)

20 October 2021

Τα «τυφλά» σημεία της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας για τον κλάδο κτηνοτροφίας (+βίντεο)

Η Φωνή της Ευρωπαϊκής Κτηνοτροφίας, European Livestock Voice είναι μια συμμαχία, ένας φορέας με κοινούς στόχους, που έχουν συστήσει ευρωπαϊκές οργανώσεις του κλάδου κτηνοτροφίας και κρέατος. Σκοπός να αναδείξει όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα και τους εμπλεκόμενους ανθρώπους, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις.

Η πλέον πρόσφατη παρέμβαση της European Livestock Voice αφορά τα λεγόμενα «τυφλά» σημεία της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα. Κομμάτια και οι δύο στρατηγικές, της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση αλλά και αντιπαραθέσεις.

Δείτε επίσης: Πράσινη στρατηγική και για τον κλάδο του κρέατος – Γιατί αντιδρά η βιομηχανία

Επί του παρόντος, έχουν τεθεί οι στόχοι και σχεδιάζονται πολιτικές. Μόνο που αυτό γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί μια μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων από την Κομισιόν, κάτι που φοβίζει τους εμπλεκόμενους του κλάδου κτηνοτροφίας και κρέατος, οι οποίοι όταν γίνεται λόγος για πράσινες πολιτικές, το μόνο που ακούν είναι θεωρίες δαιμονοποίησης και συρρίκνωσης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί μελέτες επιπτώσεων από φορείς, οι οποίες περιγράφουν ένα τοπίο με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες για τον κλάδο. Όσοι συναπαρτίζουν την European Livestock Voice  εξακολουθούν να ζητούν από την Κομισιόν να εκπονήσει, ως υποχρεούται, μια μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με τις εξαγγελθείσες στρατηγικές της για μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Δείτε επίσης: Επιφυλάξεις και από τη UECBV για τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

Όσο δεν συμβαίνει αυτό, ο κλάδος θα καλείται να πορευθεί στα τυφλά, χωρίς να ξέρει τι ξημερώνει. Το κενό δεν μπορούν να καλύψουν οι ανεξάρτητες και ακαδημαϊκές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα, αν και αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Την ανάγκη να καλυφθεί άμεσα το κενό αλλά και τις τάσεις που αναδεικνύουν οι μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, προβάλλει ένα νέο βίντεο που δημοσιοποίησε η European Livestock Voice.

Παρακολουθήστε πιο κάτω το βίντεο (στα αγγλικά και με υπότιτλους).

20 October 2021
Banner
Banner