Τι συζήτησαν για ΚΑΠ, διεθνές εμπόριο και στήριξη του κλάδου χοιρινού κρέατος, οι υπουργοί Γεωργίας
Related Articles
Με κύρια θέματα της ατζέντας τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία για καθορισμό συγκεκριμένων αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2021, τον αντίκτυπο και τις προοπτικές των πρόσφατων εμπορικών εξελίξεων στον γεωργικό τομέα της Ε.Ε., αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) μετά το 2020, ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.-27.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και η πορτογαλική Προεδρία ξεκίνησε τη συνάντηση παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της: κύριος στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ την άνοιξη, ενώ υψηλά στην ατζέντα της Προεδρίας είναι επίσης θέματα του τομέα γεωργίας (στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης, απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων και συμφωνία των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα Συστήματα Τροφίμων) και αλιείας (συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, κανονισμός για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ναυτιλίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, και συμφωνία σε μια γενική προσέγγιση για την αναθεώρηση του Συστήματος Ελέγχου).
Δείτε επίσης: Σε πρωτοβουλίες άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων κάλεσε την Κομισιόν ο Λιβανός
Θέματα γεωργίας
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και τον αντίκτυπό τους στον τομέα των αγροτικών τροφίμων της Ε.Ε. Αρκετοί υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη ισότιμων όρων ανταγωνισμού στις εμπορικές συμφωνίες που συνομολογεί η Ε.Ε., π.χ. Mercosur, για να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο. Πολλοί τόνισαν τη σημασία της εισαγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων από Τρίτες Χώρες μόνο όταν σέβονται υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα βιωσιμότητας όπως αυτά της Ε.Ε.
Οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς δασμούς για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τονίζοντας την ανάγκη στενής παρακολούθησης της εφαρμογής της προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στον τομέα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως οι Γεωγραφικές Ενδείξεις.
Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που αναδύονται με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, με αναφορά κυρίως στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Επιπλέον, η Κομισιόν παρείχε μια σύντομη επισκόπηση της επικαιροποιημένης μελέτης του 2016 που διεξήγαγε το Κοινό Κέντρο Ερευνών, παρουσιάζοντας τις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., όπως αυτές με τις χώρες Mercosur, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και το Μεξικό. Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι ο γεωργικός τομέας της Ε.Ε. μπορεί να επωφεληθεί από την εμπορική ατζέντα της Ένωσης. Οι υπουργοί χαιρέτισαν τα αρχικά συμπεράσματα, αλλά εξέφρασαν την ανάγκη να λάβουν και να αναλύσουν τη μελέτη με περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να τη συζητήσουν κατά τη διάρκεια μιας προσεχούς υπουργικής συνάντησης.
Η Προεδρία ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς για την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ μετά το 2020, εξηγώντας ότι έχουν προγραμματιστεί αρκετές πολιτικές και τεχνικές συναντήσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας την άνοιξη. Η ενημέρωση εστίασε στο νέο μοντέλο παραδοτέων, την πράσινη αρχιτεκτονική και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, το εμπόριο με Τρίτες Χώρες, τα έκτακτα μέτρα αγοράς και πολλά άλλα. Οι υπουργοί ενθάρρυναν την Προεδρία να εμμείνει αφενός στη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου (όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2020) κατά τη διάρκεια των θεσμικών διαπραγματεύσεων, και αφετέρου στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής της μεταρρύθμισης. Οι Υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη απλοποίησης των κανόνων, εξισορρόπησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, πάνω στη βάση ενός συστήματος που προσανατολίζεται στην απόδοση.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
i) οι πληροφορίες που παρείχε η κροατική αντιπροσωπεία σχετικά με τις επιπτώσεις που επέφερε ο πρόσφατος σεισμός στην Κροατία για τον γεωργικό τομέα και ορισμένες αγροτικές περιοχές, και τα ανάλογα αιτήματα προς την Κομισιόν για να δείξει ευελιξία και να ενεργοποιήσει οποιοδήποτε διαθέσιμο μέτρο για να βοηθήσει την ανάκαμψη και
ii) το αίτημα της σλοβενικής αντιπροσωπείας (με την υποστήριξη 13 κρατών μελών) για εισαγωγή μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. για να υποστηριχθεί ο τομέας του χοιρινού κρέατος προκειμένου να ανακάμψει από τη σοβαρή πτώση τιμών λόγω της πανδημίας COVID-19.