Σε πρωτοβουλίες άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων κάλεσε την Κομισιόν ο Λιβανός

26 January 2021

Σε πρωτοβουλίες άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων κάλεσε την Κομισιόν ο Λιβανός

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός συμμετείχε στο χθεσινό (Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021) άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Στην ατζέντα της συνόδου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν το Πρόγραμμα εργασίας της Πορτογαλικής Προεδρίας, οι Αλιευτικές δυνατότητες για το 2021 σε ό,τι αφορά τα κοινά αλιευτικά αποθέματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, γεωργικά θέματα που συνδέονται με το εμπόριο, την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού στην Κροατία στον γεωργικό τομέα, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα του χοίρειου κρέατος.

Για το τελευταίο θέμα, ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Σλοβενίας «καθώς αναδεικνύει ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ιδιαίτερους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Παρότι, στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με τη Σλοβενία ή άλλα κράτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε το αίτημα για μέτρα άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων, αλλά και ανάπτυξης του κλάδου, και καλούμε την Επιτροπή για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής επιβολής των όρων των εμπορικών συμφωνιών, ζήτησε από την Επιτροπή να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, διασφαλίζοντας την προστασία από προσπάθειες σφετερισμού, ενώ τόνισε ότι η αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για ένα μορατόριουμ αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις εκατέρωθεν, που έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και στα γεωργικά προϊόντα, ώστε μέσω του διαλόγου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. 

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «από τους τριμερείς διαλόγους έχουν προκύψει νέες προκλήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του γεωργικού τομέα». Επισήμανε ακόμη ότι «στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα. Τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε πέρσι η Επιτροπή, δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγρο-διατροφικό τομέα της Ε.Ε. και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο».

Στην παρέμβασή του εξάλλου για το ζήτημα της αλιείας ο κ. Λιβανός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «σε συνέχεια της επιτευχθείσας Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικό να δοθεί σήμερα μία κατεύθυνση για το μέλλον των σχέσεών μας με τον νέο εταίρο μας. Η χώρα μας τάσσεται υπέρ της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των αποθεμάτων σε όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε την Πορτογαλική Προεδρία «για την αμέριστη στήριξη στην πρόθεσή της για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατό».

26 January 2021
Banner
Banner