E.E.: Συνεχίζονται τα αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης για Ελλάδα και Κύπρο

12 October 2016

E.E.: Συνεχίζονται τα αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης για Ελλάδα και Κύπρο

Η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη τη νομοθετική πρόταση για συνέχιση της αυξημένης ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί το έτος λήξης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. θα καλύπτει έως και το 85% του κόστους των έργων στην Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020.

«Στόχος της νομοθετικής πρότασης που υπερψηφίσαμε σήμερα είναι να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση να συνεχίσουν με την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων στην επικράτειά τους», δήλωσε η εισηγήτρια και πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ίσκρα Μιχαΐλοβα. Το νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 31 ψήφους υπέρ και 3 αποχές.

Παράταση στις συμπληρωματικές πληρωμές

Το 2010 εισήχθησαν για πρώτη φορά οι αποκαλούμενες συμπληρωματικές πληρωμές (top-ups) στη συνεισφορά της Ε.Ε., που έρχονται να προστεθούν στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης). Κατά την περίοδο 2007-2013, η επιλεξιμότητα για συμπληρωματικές πληρωμές ολοκληρωνόταν τη στιγμή που ένα κράτος μέλος σταματούσε να λαμβάνει οικονομική βοήθεια στα πλαίσια προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Για την περίοδο 2014-2020, η περίοδος επιλεξιμότητας συμπίπτει με το λογιστικό έτος, το οποίο επί του παρόντος «τρέχει» από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την ψήφο τους ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούν να λαμβάνουν τις συμπληρωματικές πληρωμές μέχρι τις 30 Ιουνίου του έτους που έπεται του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο παύουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

12 October 2016
Banner
Banner