Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος χοιροτρόφων: Να επανέλθει ο ΦΠΑ στο 13% και για τα ζώντα ζώα

14 September 2015

Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος χοιροτρόφων: Να επανέλθει ο ΦΠΑ στο 13% και για τα ζώντα ζώα

Δυσμενείς επιπτώσεις στη χοιροτροφία έχει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, στρέφοντας τους εμπόρους στα εισαγόμενα. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ζητά επίσης να ανοίξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό της χοιροτροφίας και να εφαρμοστεί η αναγραφή της προέλευσης στις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

Δημοσιεύτηκε στο Meat News T.30

Meat News: Πόσο επηρεάζει η αύξηση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα τον κλάδο σας;
Γ. Μπούρας:
Έχει επηρεάσει πάρα πολύ και νομίζω ότι θα επιδεινώνεται βδομάδα - βδομάδα και μήνα – μήνα πιο πολύ. Γιατί στο πρώτο αυτό διάστημα πολλοί περιμένουν να δουν το τέλος του μήνα τι πιστωτικό ΦΠΑ θα έχουν. Όσοι σωρεύουν πιστωτικό ΦΠΑ αρνούνται να αγοράσουν και στρέφονται στα εισαγόμενα. Η χοιροτροφία είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο γιατί τα υπόλοιπα είδη (μοσχάρια, αμνοερίφια) πωλούνται ως κρέας. Αν δεν αλλάξει ο συντελεστής η χοιροτροφία θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα μείνουν ζώα αδιάθετα, οι τιμές θα κατρακυλήσουν και οι μονάδες θα κλείσουν.

Meat News: Σε αυτό το διάστημα έχετε δει επίπτωση στις πωλήσεις σας;
Γ. Μπούρας:
Βεβαίως. Έχουν στραφεί πολλοί στο εισαγόμενο. Ειδικά κρεοπώλες που ψωνίζουν απευθείας από τις μονάδες μας – και υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις – έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και έμποροι που δουλεύουν αποκλειστικά με ντόπιο κρέας αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Meat News: Εκτός από τα ζώα έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ και στις ζωοτροφές και στα κτηνοτροφικά εφόδια. Αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν το κόστος σας;
Γ. Μπούρας:
Οι αλλαγές αυτές ως χοιροτροφικές μονάδες δεν μας επηρεάζουν αφού έχουμε 23% στα εφόδια και 23% στις πωλήσεις μας. Το ΦΠΑ εφόσον το εισπράττεις και το αποδίδεις δεν έχει σχέση με το κόστος παραγωγής. Αλλά αν έρθει και διορθωθεί ο συντελεστής στα ζωντανά, το πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι έμποροι θα το φορτωθούμε εμείς, γιατί θα ψωνίζουμε με 23% και θα πουλάμε με 13%. Άρα η πρότασή μας είναι να επανέλθει η αρχική διάταξη που είχε κατατεθεί, να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% για τις ζωοτροφές και για τα παραγωγικά ζώντα ζώα, η οποία τροποποιήθηκε τελευταία στιγμή.

Meat News: Όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύσσονται κινητοποιήσεις στην Ευρώπη για την τιμή του χοιρινού. Αυτό ο πόλεμος τιμών που γίνεται στην Ευρώπη, τι επιπτώσεις έχει στη χώρα μας;
Γ. Μπούρας:
Η συγκυρία παγκοσμίως δεν είναι καλή για τις τιμές των χοιρινών. Ένας λόγος είναι ότι η χοιροτροφία λόγω της «χαμηλής» τιμής των ζωοτροφών έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η παραγωγικότητα έχει εκτοξευθεί απότομα λόγω της γενετικής βελτίωσης, των πολύ σύγχρονων εξοπλισμών κ.λπ. Από την άλλη έχουμε το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία, αλλά και την κρίση που έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα έχουμε την πίεση στις τιμές παγκόσμια και πανευρωπαϊκά. Επόμενο είναι να επηρεαστούν και οι ελληνικές τιμές. Όταν το ξένο χοιρινό έρχεται πάμφθηνο στην Ελλάδα, επόμενο είναι να κρατηθεί και το ελληνικό σε χαμηλές τιμές. Η ανησυχία μας είναι για το χειμώνα που έρχεται, αφού οι προβλέψεις μέχρι και τα μέσα του 2016 είναι να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά.

Meat News: Στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας είχαμε δημοσιεύσει τα στοιχεία του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για τις σφαγές, όπου παρατηρούσαμε μια μείωση της παραγωγής και αύξηση της σφαγής των χοιρομητέρων τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η δική σας εικόνα για την πορεία της χοιροτροφίας;
Γ. Μπούρας:
Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ είναι απόλυτα αξιόπιστα, απλά θέλουν προσοχή στην ανάγνωσή τους. Κατ’ εμέ δεν έχει μειωθεί η εγχώρια παραγωγή χοιρινών, απλά δεν λαμβάνονται υπόψη τα χοιρινά που φεύγουν ζωντανά στην Αλβανία, που είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Κατά την εκτίμησή μας στα 1 εκατ. 170 χιλιάδες σφαχθέντα ζώα στην Ελλάδα πρέπει να προστεθούν γύρω στα 200 χιλιάδες ζώα που εξάγονται στην Αλβανία. Έχει αναπτυχθεί πολύ το εμπόριο αυτό και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αγορά και έχει στηριχθεί η ελληνική χοιροτροφία.
Άρα δεν έχει μειωθεί η ελληνική παραγωγή, αντίθετα τα τελευταία δυο χρόνια έχει σταθεροποιηθεί.

Meat News: Ως Ομοσπονδία έχετε στενές επαφές με την πολιτεία. Ποια είναι τα αιτήματά σας απέναντι στην κυβέρνηση;
Γ. Μπούρας:
Και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την τωρινή βλέπουμε ότι υπάρχει βούληση να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα. Αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις που μας δίνουν και μάλιστα τελευταία μας είπαν ότι ο στόχος είναι να φθάσει ξανά η ελληνική χοιροτροφία στο 40-45% της αυτάρκειας, από το 27-30% που είναι σήμερα. Αυτό ζητάμε κι εμείς.
Είπαμε προηγουμένως ότι η παγκόσμια παραγωγικότητα αυξήθηκε. Στην χώρα μας έχει να «πέσει» κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα 12 χρόνια. Ζητάμε να ανοίξουν χρηματοδοτικά εργαλεία, να μπορέσουμε να κι εμείς να επενδύσουμε, να εκσυγχρονίσουμε τις μονάδες μας, να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε αυτούς τους δείκτες παραγωγικότητας. Πιστεύω κι ελπίζω ότι σύντομα θα μας δώσουν επενδυτικά προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να μεγαλώσουμε, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί παγκόσμια.
Πρέπει να σας επισημάνω ότι έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα του ελληνικού χοιρινού και υπάρχει μια αισιόδοξη τάση να προτιμούν οι κρεοπώλες το ελληνικό χοιρινό. Ειδικά στην Αθήνα έχει διεισδύσει πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν υπήρχε προηγούμενα.
Επίσης αυτό που ζητάμε και έχουμε την υπόσχεση ότι θα γίνει είναι να εφαρμοστεί ο νέος Κανονισμός για την αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή. Εμείς είμαστε υπέρ αυτού του μέτρου και ζητάμε να εφαρμοστεί άμεσα.

14 September 2015
Banner