Συνάντηση και για την πληγή των ακρίδων στον Άη Στράτη
Related Articles
Η Βιβλική παράδοση θέλει τη γη της Αιγύπτου να σκοτεινιάζει από τα σμήνη των ακρίδων που κατέστρεψαν ό,τι βλάστηση βρήκαν στο πέρασμά τους κι έτσι οι ακρίδες έγιναν μία από τις ξακουστές «δέκα πληγές του Φαραώ». Χιλιάδες χρόνια μετά, η αντιμετώπιση των ακρίδων γίνεται και στην Ελλάδα αντικείμενο ειδικής συνάντησης στο ΥΠΑΑΤ.
Έτσι, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι «Οι ακρίδες στον Άη Στράτη αφανίζουν την αυτοφυή βλάστηση κάθε άνοιξη από το 2009 στερώντας την βόσκηση από τους κτηνοτρόφους του νησιού και αυξάνονται τόσο που εμποδίζουν τους περίπου 200 κατοίκους του νησιού να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους». Επειδή οι μέχρι τώρα προσπάθειες καταπολέμησης δεν ήταν αποτελεσματικές, πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση εργασίας και συντονισμού στο Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη. Στη συνάντηση, εκτός του αναπληρωτή υπουργού, πήραν μέρος η Δήμαρχος του ακριτικού νησιού Μαρία Κακαλή, ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για αγροτικά θέματα Κώστας Αδαμίδης, ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγίου Ευστρατίου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Καθηγητής Εντομολογίας του ΓΠΑ Δρ Αντώνης Τσαγκαράκης, ο καθηγητής Εντομολογίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δρ Γιώργος Σταθάς και οι εντομολόγοι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ Δημήτρης Κοντοδήμας και Δρ Σπύρος Αντωνάτος.
Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες επιστήμονες περιέγραψαν τις δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν για την εφαρμογή μέτρων βιολογικής καταπολέμησης από την επόμενη χρονιά με την εμφάνιση των πρώτων σταδίων μετά την εκκόλαψη των υπόγειων ωοτοκιών του 2016.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε:
α) να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία έκτακτης έγκρισης των μέσων βιολογικής αντιμετώπισης για τον Άη Στράτη
β) να καταθέσουν οι επιστήμονες εντομολόγοι σχέδιο δράσης, ώστε να μπορούν να γίνουν εφαρμογές των μέσων βιολογικής καταπολέμησης από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με ερευνητικά Ιδρύματα ενός Κέντρου Άμεσης Επέμβασης που θα αναλαμβάνει να διαχειρίζεται ανάλογες έκτακτες καταστάσεις στη χώρα.