Μπόλαρης: Οριζόντιες και κάθετες συνέργειες για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο

21 October 2016

Μπόλαρης: Οριζόντιες και κάθετες συνέργειες για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο

Η αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ του Πανεπιστημίου, των παραγωγών που μοχθούν στον αγροδιατροφικό τομέα, των παραγωγικών φορέων, της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στη Ροδόπη ο αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ, Μ. Μπόλαρης. Σε πρόσφατη επίσκεψή του και στις συναντήσεις εργασίας που είχε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με φορείς και παραγωγικές μονάδες του Νομού, ο κ. Μπόλαρης είχε την ευκαιρία να μιλήσει για άλλη μία φορά για την ανάγκη αλλαγής «του παραγωγικού προτύπου και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Αλλάζουμε κατεύθυνση με προτεραιότητα στην ποιότητα του προϊόντος, την ενσωμάτωση καινοτομίας, με πιστοποίηση κι επωνυμία, με ανοιχτούς ορίζοντες, δηλαδή με εξωστρέφεια».

Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΑΑΤ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης την πρωτοβουλία για ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές δραστηριότητες, την ανάπτυξη των Τμημάτων και την Οικονομική – Διοικητική θέση του ΔΠΘ είχε ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, μαζί με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών κ. Φώτη Μάρη. Οι Προέδροι των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου και Δασοπονίας κ. Καλλιόπη Ραδόγλου, που εδρεύουν στην Ορεστιάδα αναφέρθηκαν στοχευμένα στην επιστημονική εργασία των Τμημάτων τους που σχετίζονται άμεσα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Αν. Υπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργειών του Πανεπιστημίου, των παραγωγών που μοχθούν στον αγροδιατροφικό τομέα, των παραγωγικών φορέων, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου ώστε να πετύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας. Αλλάζουμε κατεύθυνση με προτεραιότητα στην ποιότητα του προϊόντος, την ενσωμάτωση καινοτομίας, με πιστοποίηση κι επωνυμία, με ανοιχτούς ορίζοντες, δηλαδή με εξωστρέφεια, σημείωσε ο Αναπλ. Υπουργός, τονίζοντας ότι για να πετύχουμε, για να υλοποιήσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό χρειαζόμαστε κάθετες και οριζόντιες συνέργειες.

Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ο Αναπλ. Υπουργός στα σύγχρονα Εκκοκκιστήρια Θράκης ΑΒΕΕ ενημερώθηκε για τη στρατηγική ποιότητας που υιοθετήσει η εταιρεία, για τη φετινή συγκομιδή σε βαμβάκι, την ποιότητα του προϊόντος αλλά και τις τιμές από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταμάτη Κουρούδη, και τον κ. Ακκά. Ο Αναπλ. Υπουργός επισήμανε ότι στόχος του Υπουργείου σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και το Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος είναι η Αλλαγή Κατεύθυνσης στην καλλιέργεια του βαμβακιού, όπως περιγράφεται στην πρόσφατη Υ.Α. Τόνισε ότι στόχευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, ενδεχομένως βιολογικού και μη γενετικά τροποποιημένου, ώστε αφενός να υπάρξει επαρκής ποιοτική πρώτη ύλη για την εγχώρια κλωστοϋφαντουργία, πολιτική ενταγμένη σε προοπτική ενός ισχυρού cluster, και αφετέρου ο αναπροσανατολισμός των ελληνικών εξαγωγών βάμβακος σε απαιτητικές ως προς την ποιότητα αγορές οι οποίες προσφέρουν σαφώς καλύτερες εμπορικές τιμές στον παραγωγό. Ποιοτικό προϊόν στο βαμβάκι σημαίνει ότι επανακτώνται θέσεις εργασίας στον κρίσιμο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, το ζυθοποιείο που δημιούργησε ο κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος παρασκευάζοντας αρχικά μπύρα και στη συνέχεια κρύο τσάι του βουνού ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο, το βυνοποιείο και τις αποθήκες όπου φυλάσσονται ποσότητες από το τσάι του βουνού που παράγεται στην ορεινή Ροδόπη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για την συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζεται με παραγωγούς τόσο για το κριθάρι όσο και για το τσάι του βουνού, το οποίο σύντομα θα πιστοποιηθεί ως βιολογική καλλιέργεια. Στο τυροκομείο «Ισμάρος – Δουκίδης», ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την έμπρακτη συνέργεια μεταξύ των τοπικών κτηνοτρόφων και των μεταποιητικών μονάδων, που σαν αποτέλεσμα έχει ένα εξαιρετικό προϊόν (φέτα) υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με το Προεδρείο και τα μέλη του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας ο οποίος αν και νεοσύστατος έχει ήδη πετύχει την 1η διεθνή διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου στο Λονδίνο για την ποιότητα του ελαιολάδου, από τον αρχαίο Μαρωνίτικο ελαιώνα, όπως και η επίσκεψη στο «Οινοποιείο Κίκκονες», που αναδεικνύει τη δυναμική του θρακιώτικου αμπελώνα με τις διεθνείς βραβεύσεις των κρασιών του και την εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη και Κίνα.

Στο μοναδικό Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Ρομά ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε τα μοναδικά έργα της καλαθοπλεκτικής, προϊόντα μιας διαχρονικής παράδοσης της λαϊκής τέχνης που διατρέχει ανά τους αιώνες την Βαλκανική Χερσόνησο και τη Μεσόγειο».

Επίσκεψη και στην Ξάνθη

Της επίσκεψης στη Ροδόπη είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και επαφές του κ. Μπόλαρη στην Ξάνθη, όπου ο αν. υπουργός είχε συναντήσεις με παραγωγικές μονάδες του αγροδιατροφικού τομέα, με συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ερευνητικό κέντρο. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μπόλαρης: «Στο Πόρτο Λάγος συνεργάστηκε με το Προεδρείο και τα μέλη – αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας "Άγιος Νικόλαος", αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Ο Αναπλ. Υπουργός σημείωσε ότι πρόκληση για τον Συνεταιρισμό είναι η πιστοποιημένη ποιότητα των εξαιρετικών αλιευμάτων της Βιστωνίδας, με ενσωμάτωση καινοτομιών στη συσκευασία, την προώθηση, τις νέες αγορές και φροντίδα για τα αποθέματα της λιμνοθάλασσας ώστε η αλιεία σ΄αυτήν να είναι βιώσιμη. Συνεργασία υπήρξε και στο Φανάρι με τον Αλιευτικό Σύλλογο για τα ζητήματα αδειών αλιείας τόνου, και τις αποζημιώσεις από την ζημίες που προξενούν οι πληθυσμοί των δελφινιών.

Ακολούθησε ενημέρωση και επίσκεψη στον πρότυπο και βραβευμένο οπωρώνα του κ. Χρήστου Κούτρα, την ώρα της συγκομιδής των μήλων στο Κουτσό Ξάνθης, την οποία ακολούθησε ξενάγηση στο συσκευαστήριο και τις ψυκτικές εγκαταστάσεις της.
mpolaris-xanthiΗλεκτρική ενέργεια από καύση βιοαερίου, που προέρχεται από τα λύματα των ζώων, παράγεται στην μεγαλύτερη κτηνοτροφική – γαλακτοπαραγωγική μονάδα της Ξάνθης, μονάδα του Ηλία Κοτόπουλου, στο Άβατο. Υποδειγματική η φάρμας γαλακτοπαραγωγής με αγελάδες της φυλής Holstein του Χρήστου Βουλγαρίδη στη Μάνδρα, όπου η επιστημονική επικέντρωση στη γενετική βελτίωση των ζώων έχει αναδειχτεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα και δείχνει τις προοπτικές για την κτηνοτροφίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το Προεδρείο του Συνεταιρισμού Κοιλάδας Νέστου, μιας σημαντικής κι επιτυχημένης προσπάθειας. Ο Συνεταιρισμός ο οποίος οργανώνεται για να εκμεταλλευτεί το πλούσιο γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, εξάγει με επιτυχία σήμερα σπαράγγια, λωτούς και ακτινίδια στην απαιτητική γερμανική αγορά κι επεξεργάζεται κόκκινη και πράσινη πιπεριά για την ελληνική αγορά.

Στο Δημαρχείο της Μύκης ο Αναπλ. Υπουργός συμμετείχε σε συνεδρίαση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου κ. Τζεμήλ Καπζά, του Προέδρου του Δημοτ. Συμβουλίου Πετσενικ Αδνάν, της Εμπιε Εφεντή, πρώτης γυναίκας Αντιδήμαρχου, των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα θέματα των κατοίκων της ορεινής περιοχής με εστίαση στον καπνό και την κτηνοτροφία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις και δυνατότητες των αγροδιατροφικών στον Δήμο Μύκης, όπως η βιολογική κτηνοτροφία, τα αρωματικά φυτά, οι εναλλακτικές καλλιέργειες, τα ποιοτικά φρούτα και λαχανικά, προτείνοντας τις συνέργειες του Δήμου, της Περιφέρειας και του Υπουργείου για ενημερωτικές ημερίδες και συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών στα πλαίσια του νέου Προγράμματος αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στα Κιμμέρια, έγινε παρουσίαση στον Αναπλ. Υπουργό από τον Διευθυντή και του Ερευνητές του Κέντρου ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης της Αγροτικής Παραγωγής (Πλατφόρμα AGROPLAT), μιας πρότασης που χρειάζεται συνέργειες στον αγροδιατροφικό τομέα για την υλοποίησή της».

21 October 2016
Banner
Banner