Οι κίνδυνοι για τη φυλή προβάτου Λήμνου από το… άγριο κουνέλι σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

03 October 2016

Οι κίνδυνοι για τη φυλή προβάτου Λήμνου από το… άγριο κουνέλι σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει, από την πολύχρονη υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού του άγριου κουνελιού, στην αγροτική παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον της Λήμνου συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αν. υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, συζητήθηκε η αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας στη Λήμνο, αυτής δηλαδή που υπήρχε πριν την εκρηκτική αύξηση των άγριων κουνελιών και ειδικότερα η αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτικής ανάπτυξης όπως:

- της απειλής του αρχαίου αμπελώνα του νησιού (μνημονεύεται από τον Αριστοτέλη και τον Ησίοδο) και ιδιαίτερα των μικρών παραδοσιακών αμπελιών της ποικιλίας Καλαμπάκι-Λημνιό
- του κινδύνου για τα κρασιά ΠΟΠ Λήμνου

- της απειλής για το φασόλι, την φάβα (αφκός) και το σιτάρι της Λήμνου, επειδή λόγω των κουνελιών δεν φυτεύονται πια από τους Λημνιούς

- της εξολόθρευσης, ανάμεσα σε άλλα αυτοφυή, του φυσικού Θυμαριού από τα κουνέλια και κατά συνέπεια της μη παραγωγής πλέον του φημισμένου θυμαρίσιου μελιού Λήμνου

- του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών και του ανταγωνισμού στην βόσκηση με τα άγρια κουνέλια της παραδοσιακής φυλής του προβάτου Λήμνου.

Η συνεχόμενη αύξηση του πληθυσμού των άγριων κουνελιών εδώ και 20 χρόνια έχει καταστρέψει σε βαθμό ερημοποίησης μεγάλο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης, αλλά και της φυσικής χλωρίδας, διαταράσσοντας το περιβάλλον του νησιού.

Όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ, «οι μέχρι σήμερα προσπάθειες περιορισμού των άγριων κουνελιών, όπως η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, η επικήρυξή τους και η τοποθέτηση παγίδων ήταν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές. Είναι αναγκαία η συστηματοποίηση της αντιμετώπισης με την εκπόνηση μελέτης στρατηγικής, η οποία αφού καταγράψει την δυναμική του πληθυσμού των άγριων κουνελιών θα προτείνει σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη σωστή μεθόδευση για την επαναφορά του πληθυσμού των άγριων κουνελιών στα φυσιολογικά του επίπεδα και ενδιαιτήματα. Μελέτη του DNA άγριου κουνελιού έδειξε, ότι πρόκειται για διαφοροποιημένο πληθυσμό από αυτούς της Δυτικής Ευρώπης. Πιθανολογείται η στενότερη γενετική σχέση των άγριων κουνελιών της Λήμνου με φυλές εξημερωμένων κουνελιών. Οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κρέας τους βρέθηκε εξαιρετικά υγιεινό πλούσιο σε ω3-ω6 λιπαρά οξέα αποτελούν κίνητρο για την μετατροπή του προβλήματος σε παραγωγική απασχόληση των Λημνιών με τη βοήθεια κατάλληλου νομικού πλαισίου, εκτός της προστασίας της γεωργικής παραγωγής του νησιού.

Ο ΕΛΓΑ έχει εντάξει τις ζημιές από τα άγρια κουνέλια στη Λήμνο στον κανονισμό του, αλλά επειδή δεν πρόκειται πλέον για έκτακτη μη προβλέψιμη ζημιά προτίθεται να συμβάλλει στην εκπόνηση μελέτης που θα αντιμετωπίζει συστηματικά το πρόβλημα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης ζήτησε άμεσα τις γραπτές προτάσεις όλων των συμμετεχόντων φορέων και επιστημόνων, ώστε να σχηματιστεί συνολική πρόταση με την συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων (του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) για την ανάπτυξη στρατηγικής που θα αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και θα εξασφαλίσει την αγροτική παραγωγή στη Λήμνο, με φορέα διαχείρισης, μεθοδολογία υλοποίησης και πηγές χρηματοδότησης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής Βορείου Αιγαίου Κώστας Αδαμίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, η Καλομοίρα Σουλίου Διευθύντρια Ασφάλισης και Ενισχύσεων του ΕΛΓΑ, ο Δρ Ιωάννης Χατζηγεωργίου Επ. καθηγητής στο Εργ. Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του ΓΠΑ, η Δρ Σμάρω Σωτηράκη κτηνίατρος παρασιτολόγος του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων- Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών Σπυρίδων Ντουντουνάκης, η γεωπόνος του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Χρυσαυγή Ρέππα και ο αντιδήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Δημήτρης Κουτσουρίδης.

03 October 2016
Banner