Στην Επιτροπή Ενστάσεων του ΥΠΑΑΤ η ΕΔΟΚ και η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων κατά του Γύρου ΕΠΙΠ

24 May 2019

Στην Επιτροπή Ενστάσεων του ΥΠΑΑΤ η ΕΔΟΚ και η Ομοσπονδία Χοιροτρόφων κατά του Γύρου ΕΠΙΠ

Με την εξέταση των ενστάσεων από την αρμόδια Επιτροπή συνεχίζεται η υπόθεση της πορείας αναγνώρισης του Γύρου ως ΕΠΙΠ. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου, ενστάσεις κατά του φακέλου για αναγνώριση Γύρου ΕΠΙΠ (τον οποίο είχε υποβάλει από τον περασμένο Ιανουάριο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ) είχαν καταθέσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ και η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος (εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Η διαδικασία τώρα συνεχίζεται με την κλήση των ενισταμένων προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων του ΥΠΑΑΤ.

Την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, σε ξεχωριστή διαδικασία, η ΕΔΟΚ και η Νέα Ομοσπονδία των Χοιροτρόφων και τεκμηρίωσαν τις ενστάσεις τους.

Στη συνάντηση με την ΕΔΟΚ, την Διεπαγγελματική εκπροσώπησαν οι Γιώργος Διδάγγελος (Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΚ – Γεωπόνος και Χοιροτρόφος), Νίκος Κασαλιάς (Κτηνίατρος και Τεχνολόγος Τροφίμων) και Στέλιος Δρυς (Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard και Γεωπόνος), οι οποίοι επεσήμαναν ότι για τα προϊόντα ΕΠΙΠ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, κατοχυρώνεται μόνον η συνταγή παρασκευής του προϊόντος, δηλαδή τα συστατικά που θα χρησιμοποιούνται, η αναλογία και ο τρόπος επεξεργασίας τους. Υποστήριξαν δηλαδή ότι δεν παίζει ρόλο ούτε η προέλευση των πρώτων υλών, ούτε η χώρα επεξεργασίας και συνεπώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ότι ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί να παρασκευάζει Γύρο αρκεί να ακολουθεί τη συνταγή και μάλιστα με την επίβλεψη του πιστοποιητικού φορέα της χώρας του. Κάτι τέτοιο -τόνισαν- όχι μόνο δεν στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά στην πράξη καθιερώνει οριστικά τη χρησιμοποίηση ξένων κρεάτων για την παρασκευή του «ελληνικού γύρου». Συνεπώς, πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει το συμφέρον της εγχώριας κτηνοτροφίας, του Έλληνα μεταποιητή, των καταναλωτών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται η ΕΔΟΚ να καταθέσει και εγγράφως στην Επιτροπή τις θέσεις της κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ, ενώ σε σχετική δήλωσή του στο meatnews.gr ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η αρμόδια Επιτροπή, αφού παρουσιάσαμε τα τεκμηριωμένα, από κάθε άποψη, επιχειρήματά μας, θα κάνει δεκτή την ένστασή μας και με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για να υποβάλουμε φάκελο κατοχύρωσης του Γύρου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης».

Σε μια παράλληλη διαδικασία, την ένστασή της κατά του φακέλου του ΣΕΒΕΚ παρουσίασε τη Δευτέρα και η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Οι εκπρόσωποι της Νέας Ομοσπονδίας παρουσίασαν τις αιτίες της ένστασης τεκμηριώνοντας ότι στον φάκελο για αναγνώριση Γύρου ΕΠΙΠ η περιγραφή του προϊόντος Γύρος απέχει από την παραδοσιακή συνταγή παρασκευής του, και ότι με την αίτηση καταχώρισης παραγκωνίζεται η ελληνική χοιροτροφία. «Κάναμε ό,τι προβλέπεται, υποστηρίξαμε την ένστασή μας και τώρα αναμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής, πιθανότατα εντός του Ιουνίου» λέει στο meatnews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μπούρας.

24 May 2019
Banner
Banner