Αύξηση της ζήτησης για τοπικά τρόφιμα, βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού και διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων, φαίνεται ότι θα ενισχυθούν ως τάσεις, όπως τουλάχιστον δείχνει η φθινοπωρινή έκδοση της Κομισιόν σχετικά με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση για το 2020 παραμένει σχετικά θετική, με ανάκαμψη
των τιμών σε γαλακτοκομικά και κρέας, αυξανόμενο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο κρέας,
αλλά και εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
Πιο αναλυτικά για την αγορά κρέατος, αναφέρεται ότι:
- Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της πανδημίας Covid-19 και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα υπηρεσιών εστίασης. Η ζήτηση έχει ανακάμψει με το άνοιγμα των εστιατορίων και του τουρισμού, οδηγώντας σε 1,4% συνολική εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής βοείου για φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση 1,5% λόγω της μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού βοοειδών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά 2,1%, στα 10,4 κιλά το 2020.
- Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά
το πρώτο εξάμηνο, εν τούτοις μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές τιμές, η
επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και κάποιες πρόσφατες επενδύσεις, συνέβαλαν
στην αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, τα κρούσματα αφρικανικής
πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε εξαγωγικές απαγορεύσεις,
θα επηρεάσει τη γερμανική και συνεπώς την ενωσιακή αγορά χοιρινού. Η παραγωγή αναμένεται
μειωμένη το 2020 και το 2021, κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Η κατά κεφαλή κατανάλωση
προβλέπεται για φέτος ότι θα μειωθεί κατά 1,1%, στα 32,8 κιλά.
- Η παραγωγή κρέατος πουλερικών
αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, εξαιτίας μετατόπιση της ζήτησης
από άλλα είδη κρέατος προς τα πουλερικά στη διάρκεια του λοκντάουν. Το άνοιγμα του
τομέα εστίασης και η έντονη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής συνέβαλαν περαιτέρω σε
αυτήν την αύξηση. Ομοίως, προβλέπεται μέτρια αύξηση 1% για το 2021. Η
κατανάλωση φαίνεται ότι επίσης θα είναι αυξημένη το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,5%,
και φτάνοντας στα 23,7 κιλά κατά κεφαλή.
- Σχετικά με το αιγοπρόβειο κρέας, η παραγωγή της Ε.Ε.
μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφενός λόγω της χαμηλότερης
ζήτησης που έδειξαν ο τομέας των υπηρεσιών εστίασης και η οικιακή κατανάλωση στη
διάρκεια των εορταστικών περιόδων, και αφετέρου λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού.
Συνολικά, η παραγωγή το 2020 και το 2021 θα μειωθεί κατά 3% και 2% αντιστοίχως,
αν κρίνουμε από τα μικρότερα μεγέθη του πληθυσμού προβάτων, τα λιγότερα θηλυκά
αναπαραγωγής και τη στάσιμη εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι
μειωμένη το 2020 κατά 4%, στα 1,3 κιλά κατά κεφαλή.
Αροτραίες καλλιέργειες
Το 2020/21, λόγω των συνθηκών ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, η συνολική παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τα 274,3 εκατομμύρια τόνους, 7% χαμηλότερη από το 2019/20. Η παραγωγή μαλακού σίτου εκτιμάται σε 115,5 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, με την έκταση να φτάνει σε χαμηλό 13 ετών. Όσον αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί και να φθάσει τους 63,1 εκατομμύρια τόνους, 10% χαμηλότερη από πέρυσι. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες αποδόσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες:
Η συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τους 28,4
εκατομμύρια τόνους, με ελαφρά αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2019/20. Αυτή η
αύξηση υποστηρίζεται από την παραγωγή ελαιοκράμβης, η οποία αναμένεται να
φθάσει τους 15,8 εκατομμύρια τόνους, με αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο
έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή (15% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών).
Η παραγωγή πρωτεϊνούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε 4,5
εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20, ενώ
και η κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 5%, χάρη στη μεγαλύτερη
χρήση σε ζωοτροφές και στην αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα.
Related Articles
Αύξηση της ζήτησης για τοπικά τρόφιμα, βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού και διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων, φαίνεται ότι θα ενισχυθούν ως τάσεις, όπως τουλάχιστον δείχνει η φθινοπωρινή έκδοση της Κομισιόν σχετικά με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση για το 2020 παραμένει σχετικά θετική, με ανάκαμψη των τιμών σε γαλακτοκομικά και κρέας, αυξανόμενο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στο κρέας, αλλά και εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
Πιο αναλυτικά για την αγορά κρέατος, αναφέρεται ότι:
- Η παραγωγή βοείου κρέατος στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 2,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των μέτρων αποτροπής της πανδημίας Covid-19 και λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τον τομέα υπηρεσιών εστίασης. Η ζήτηση έχει ανακάμψει με το άνοιγμα των εστιατορίων και του τουρισμού, οδηγώντας σε 1,4% συνολική εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής βοείου για φέτος, σε σύγκριση με το 2019. Το 2021 αναμένεται περαιτέρω μείωση 1,5% λόγω της μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού βοοειδών σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά 2,1%, στα 10,4 κιλά το 2020.
- Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο, εν τούτοις μια σειρά παραγόντων όπως οι ευνοϊκές τιμές, η επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης και κάποιες πρόσφατες επενδύσεις, συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Παρ' όλα αυτά, τα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, η οποία οδήγησε σε εξαγωγικές απαγορεύσεις, θα επηρεάσει τη γερμανική και συνεπώς την ενωσιακή αγορά χοιρινού. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη το 2020 και το 2021, κατά 0,5% και 1% αντιστοίχως. Η κατά κεφαλή κατανάλωση προβλέπεται για φέτος ότι θα μειωθεί κατά 1,1%, στα 32,8 κιλά.
- Η παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1%, εξαιτίας μετατόπιση της ζήτησης από άλλα είδη κρέατος προς τα πουλερικά στη διάρκεια του λοκντάουν. Το άνοιγμα του τομέα εστίασης και η έντονη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής συνέβαλαν περαιτέρω σε αυτήν την αύξηση. Ομοίως, προβλέπεται μέτρια αύξηση 1% για το 2021. Η κατανάλωση φαίνεται ότι επίσης θα είναι αυξημένη το 2020, σημειώνοντας άνοδο 1,5%, και φτάνοντας στα 23,7 κιλά κατά κεφαλή.
- Σχετικά με το αιγοπρόβειο κρέας, η παραγωγή της Ε.Ε. μειώθηκε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αφενός λόγω της χαμηλότερης ζήτησης που έδειξαν ο τομέας των υπηρεσιών εστίασης και η οικιακή κατανάλωση στη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, και αφετέρου λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού. Συνολικά, η παραγωγή το 2020 και το 2021 θα μειωθεί κατά 3% και 2% αντιστοίχως, αν κρίνουμε από τα μικρότερα μεγέθη του πληθυσμού προβάτων, τα λιγότερα θηλυκά αναπαραγωγής και τη στάσιμη εγχώρια ζήτηση. Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη το 2020 κατά 4%, στα 1,3 κιλά κατά κεφαλή.
Αροτραίες καλλιέργειες
Το 2020/21, λόγω των συνθηκών ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, η συνολική παραγωγή δημητριακών στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τα 274,3 εκατομμύρια τόνους, 7% χαμηλότερη από το 2019/20. Η παραγωγή μαλακού σίτου εκτιμάται σε 115,5 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, με την έκταση να φτάνει σε χαμηλό 13 ετών. Όσον αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί και να φθάσει τους 63,1 εκατομμύρια τόνους, 10% χαμηλότερη από πέρυσι. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες αποδόσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες: Η συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τους 28,4 εκατομμύρια τόνους, με ελαφρά αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2019/20. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται από την παραγωγή ελαιοκράμβης, η οποία αναμένεται να φθάσει τους 15,8 εκατομμύρια τόνους, με αύξηση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλή (15% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών). Η παραγωγή πρωτεϊνούχων σπόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, σε 4,5 εκατομμύρια τόνους για το 2020/21, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019/20, ενώ και η κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά 5%, χάρη στη μεγαλύτερη χρήση σε ζωοτροφές και στην αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα.