Τι απασχολεί την Ομοσπονδία των Κρεοπωλών για τα κρίσιμα θέματα του κλάδου

02 December 2019

Τι απασχολεί την Ομοσπονδία των Κρεοπωλών για τα κρίσιμα θέματα του κλάδου

Με επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο ασχολήθηκε χθες Κυριακή 1/12 το 25μελές Δ.Σ. της ΠΟΚΚ που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Στις παρουσιάσεις και εισηγήσεις κυριάρχησαν μεταξύ άλλων θεμάτων η εκπαίδευση των κρεοπωλών και οι εξελίξεις με το νέο Π.Δ. που αναμένεται, η ραγδαία αύξηση στις τιμές του χοιρινού κρέατος, ενόψει μάλιστα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, αλλά και μια γενικότερη συζήτηση για τους συνδικαλιστικούς στόχους της Ομοσπονδίας των Κρεοπωλών για το 2020, «ένα πλαίσιο διεκδίκησης δηλαδή, για το καλό του κλάδου», όπως χαρακτηρίστηκε συγκεκριμένα.

Ειδική συζήτηση έγινε για τις συνεννοήσεις στις οποίες βρίσκεται η ΠΟΚΚ με τους υπόλοιπους κρίκους του κλάδου κρέατος, για συντονισμό ενεργειών και ποια μορφή μπορεί να πάρει αυτός. Θυμίζουμε ότι η ΠΟΚΚ και άλλοι φορείς του κλάδου βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος – ΕΔΟΚ.

Ξεχωριστή θέση στην ενημέρωση και συζήτηση είχε το ζήτημα του Ηλεκτρονικού Δελτίου Ελέγχου (ΗΔΕ). Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορά τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων συντήρησης και τεχνικών εργασιών επί εξοπλισμού που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (π.χ. ψύξη. κλιματισμός). Σημειώνεται ότι από τις 29 Ιουλίου 2019 ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την πλατφόρμα καταργείται η διαδικασία συμπλήρωσης και αποστολής έντυπων δελτίων που ίσχυε μέχρι σήμερα και οι διαδικασίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικές. Σημειώνεται ότι κάθε μονάδα εξοπλισμού συνοδεύεται από ένα Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου στο οποίο καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία της μονάδας και του χειριστή/ιδιοκτήτη, αναλυτικά στοιχεία για τις τεχνικές εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εξοπλισμό καθώς και στοιχεία για τις ελεγχόμενες ουσίες που εισήχθηκαν ή ανακτήθηκαν από τον εξοπλισμό μέσα στο έτος.

Με δεδομένα τα υψηλά πρόστιμα, η Ομοσπονδία θεωρεί κρίσιμη την άμεση εναρμόνιση με τη νέα κατάσταση, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι, όπως το έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, «το θέμα δεν αφορά απλώς μια τυπική υποχρέωση, αλλά και την ανάγκη να επιδείξουμε την φιλοπεριβαλλοντική μας συνείδηση, γιατί αυτό επηρεάζει τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».

Προβληματισμός για τις τιμές στο χοιρινό

Στα πολύ σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας συγκαταλέγεται επίσης η αύξηση της τιμής στα χοιρινά, σε ένα πλαίσιο που κυριαρχείται από την έκρηξη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων. Όπως λένε οι κρεοπώλες, κάθε εβδομάδα ανεβαίνει έως και 17 λεπτά η τιμή που προμηθεύονται χοιρινό κρέας, και η προοπτική είναι να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας λέει ότι πλέον δεν είναι εφικτό για τον κρεοπώλη να απορροφά τις διαρκείς αυξήσεις, ενώ επίσης εκφράζει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια αύξηση τιμής μολονότι δεν έχει υπάρξει κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στη χώρα μας. Έχει αποστείλει μάλιστα σχετικό έγγραφο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δείτε και το δελτίο τύπου της ΠΟΚΚ: Εποικοδομητικός διάλογος στο 25μελές για όλα τα κρίσιμα θέματα

02 December 2019
Banner
Banner