Προβληματισμός των κρεοπωλών για τις τιμές στο χοιρινό – Πώς αντιδρά η ΠΟΚΚ

02 December 2019

Προβληματισμός των κρεοπωλών για τις τιμές στο χοιρινό – Πώς αντιδρά η ΠΟΚΚ

Αφύσικη και αναίτια θεωρούν οι κρεοπώλες την αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος η οποία παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του 25μελούς Δ.Σ. της ΠΟΚΚ, όπου ήταν έντονος ο προβληματισμός για το πού θα φτάσει η κατάσταση, αλλά και για το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να απορροφούν οι κρεοπώλες τις διαρκείς αυξήσεις.

Η Ομοσπονδία έχει μάλιστα αποστείλει από την Πέμπτη 28/11 σχετικό έγγραφο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά και στον υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη και στον υφυπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου Ν. Παπαθανάση. Η ΠΟΚΚ αναρωτιέται σε τι οφείλεται η ραγδαία αύξηση στην τιμή του χοιρινού, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στη χώρα μας.

Το έγγραφο της ΠΟΚΚ έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Από την αρχή του έτους επιτελείται συνεχώς μια αύξηση στη τιμή του χοιρινού κρέατος.  Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αφύσικη και αναίτια αύξηση η οποία μέσα  από διάφορα δημοσιεύματα και φήμες της αγοράς αποδίδεται στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν διασαλεύεται βάναυσα η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αφετέρου ο κρεοπώλης, προκειμένου να προστατεύσει τον καταναλωτή, απορροφά τις έως τώρα επαναλαμβανόμενες αυξήσεις,  που επιβάλλονται.  

Από όσο είμαστε σε θέση να ξέρουμε δεν υπάρχει κρούσμα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ελληνική επικράτεια και παράλληλα σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου της 7ης Νοεμβρίου 2019 του Υπουργείου σας δηλώνετε κατηγορηματικά τη μη ύπαρξη της νόσου, ως απόρροια των προληπτικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα μας και τα οποία θα εντατικοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, εύλογα, δημιουργείται το ερώτημα:  σε τι οφείλεται η αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος ενόψει  μάλιστα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων;  

Ο Κλάδος των Κρεοπωλών λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή εκφράζει τον προβληματισμό του σε όλους  τους αρμόδιους Φορείς και Υπηρεσιακούς Παράγοντες ευελπιστώντας πως θα σκύψουν στο πρόβλημα, θα το εξετάσουν  και θα δώσουν λύσεις.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων  και περιμένουμε τις απαντήσεις σας, καθ’ αρμοδιότητα».

02 December 2019
Banner
Banner