Για τραπεζικές προμήθειες στις πληρωμές μέσω POS και ένταξη σε ΕΣΠΑ συζήτησαν ΠΟΚΚ και Βεσυρόπουλος

23 November 2021

Για τραπεζικές προμήθειες στις πληρωμές μέσω POS και ένταξη σε ΕΣΠΑ συζήτησαν ΠΟΚΚ και Βεσυρόπουλος

Το υπερβολικό ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας στις πληρωμές με POS, αλλά και η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση φορολογικών-ταμειακών και ζυγιστικών μηχανών στα κρεοπωλεία, ήταν δύο από τα θέματα που συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους (Κυριακή 21/11) αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΟΚΚ με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Οι κρεοπώλες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κλίμα της συνάντησης αλλά και από την κατανόηση που επέδειξε ο κ. Βεσυρόπουλος για τα προβλήματα που του έθεσαν.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ενημερώνει ότι στη συνάντηση την ΠΟΚΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο γενικός γραμματέας Νίκος Κακαφίκας και η ταμίας Διαλεχτή Παυλάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΚΚ, «στη συνάντηση έγινε λόγος για:

  • Το ποσοστό προμήθειας τραπεζών από τα κρεοπωλεία μέσω P.O.S.

Aναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί μας για τις συναλλαγές με πιστωτική –χρεωστική κάρτα και, οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων. Το γεγονός δημιουργεί προϋποθέσεις συνύπαρξης της ανάγκης του καταναλωτή  να μη χρησιμοποιεί μετρητά  λόγω Covid-19 με τις φοροαπαλλαγές που προκύπτουν από τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το υπερβολικό ποσοστό, κατ’ εμάς, το οποίο παρακρατούν τα τραπεζικά ιδρύματα ως προμήθεια για τις συναλλαγές πράγμα το οποίο, ως κλάδος, έχουμε θέσει στο παρελθόν στο κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο, τη ΓΣΕΒΕΕ.

Έτσι, ζητήθηκε από τον κύριο υφυπουργό η προσωπική του παρέμβαση, ώστε με ταυτόχρονες πιέσεις του υπουργείου οικονομικών να φέρουμε τις συστημικές τράπεζες στο τραπέζι του διαλόγου. Δηλαδή, με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις να γίνει προσπάθεια να μειωθεί η εν λόγω προμήθεια σε ποσοστά, τα οποία θα αφήνουν περιθώριο στον επαγγελματία, όπως ακρίβως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Αναβάθμιση φορολογικών-ταμειακών και ζυγιστικών μηχανών

   Παράλληλα συζητήσαμε με τον κύριο Υφυπουργό το θέμα της  αναβάθμισης όλων των    ηλεκτρονικών συστημάτων που σχετίζονται με το κρεοπωλείο. Όμως η εγκατάσταση ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών τελευταίας τεχνολογίας είναι ένα σημαντικό κόστος που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε καταστήματος.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα νέα φορολογικά μέτρα είναι απαραίτητη, σε αρκετές περιπτώσεις, η έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου γεγονός που απαιτεί την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή-εκτυπωτή- λογισμικού για την έκδοση τιμολογίων και σύνδεση με την εφορία. Όλα αυτά, επιφέρουν πρόσθετα οικονομικά βάρη στον εκάστοτε συνάδελφο.

Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε και προτείναμε στον κύριο Υφυπουργό να υπάρξει μια χρηματοδότηση-πριμοδότηση όλων των κρεοπωλείων μέσω της υπαγωγής μας σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την οικονομική διευκόλυνση των συναδέλφων του κλάδου μας.

  • Καταβολή εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης και δωρόσημο

Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχει σταματήσει εδώ και κάποια χρόνια η  παροχή του δώρου των Χριστουγέννων - Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας κατά τους θερινούς μήνες που αποσκοπούσαν στην οικονομική ενίσχυση της σύνταξής τους.

Όμως, όλοι οι επαγγελματίες που απασχολούν υπαλλήλους καταβάλλουν εισφορές σε αυτές τις τρείς περιόδου των οποίων το συνολικό κόστος είναι ισόποσο με επιπλεόν δύο μηνες εισφορών.

Διερωτώμεθα λοιπόν εφ’ όσον οι συνταξιούχοι δεν καρπώνονται τα ποσά αυτά στις αντίστοιχες περιόδους, όπως γινόταν παλαιότερα, που καταλήγουν τα χρήματα αυτά που καταβάλλει ο κάθε επαγγελματίας;

Τελειώνοντας, ως Π.Ο.Κ.Κ.,  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε αλλά και τη βοήθεια που υποσχέθηκε να παρέξει  στον κλάδο μας με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων μας».

23 November 2021
Banner
Banner