Σχέδιο παρεμβάσεων για τον τομέα κρέατος υπέβαλε η ΕΔΟΚ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

25 February 2021

Σχέδιο παρεμβάσεων για τον τομέα κρέατος υπέβαλε η ΕΔΟΚ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άμεση προώθηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος που κατάρτισε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους της ΕΔΟΚ.

Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη παρεμβάσεων για την κατάρτιση του νέου ΠΑΑ, την είσοδο νέων υποσχόμενων κλάδων στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προληπτική αντιμετώπιση των απωλειών ζωικού κεφαλαίου της χώρας από ζωονόσους που προβλέπει την παραγωγή εμβολίων.

Ο κ. Λιβανός αντέδρασε θετικά στο προτεινόμενο σχέδιο παρεμβάσεων και ζήτησε από τους συνεργάτες του να συνεργασθούν με την ΕΔΟΚ για την ταχύτερη δυνατή υλοποίησή του.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους κλάδους που απαρτίζουν τον Τομέα του κρέατος είναι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η επίλυση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων, που αυτή τη στιγμή φτάνει το 25%. Διαφορετικά, εξήγησε ο κ. Γίτσας, όσο καινοτόμα και να είναι τα μέτρα, η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μικρή, διότι οι εκτροφές έχουν χαμηλή βιωσιμότητα και άρα εξ ορισμού περιορισμένη ανταγωνιστικότητα.

Οπότε η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας την πρόληψη με εμβολιασμούς, ενώ έθεσε υπόψιν του Υπουργού τη δυνατότητα παραγωγής εμβολίων στη χώρα από εποπτευόμενο οργανισμό, που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εξοπλισμό. 

Στο σχέδιο που υπέβαλε η ΕΔΟΚ περιλαμβάνονται ακόμη συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως:

  • Όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, την υιοθέτηση νέων, σύγχρονων παραγωγικών πρακτικών, την εφαρμογή της γενετικής βελτίωσης, τον συγχρονισμό των γεννήσεων, τη συστηματική και οργανωμένη πάχυνση. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μελέτες και η νομοθεσία για την ευζωία των ζώων και φυσικά οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
  • Προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς βιολογικών ζωοτροφών για δική τους χρήση, με ανάλογα παραστατικά, και οι πεδινές εκτροφές να εκπληρώνουν την προϋπόθεση εκτατικής βόσκησης με τη χρήση ανάλογης με τις ανάγκες, έκτασης οργανωμένου λειμώνα.
  • Είσοδος νέων κλάδων στην κτηνοτροφία όπως ο Μαύρος Χοίρος, ο Νεροβούβαλος, η Βραχυκερατική Αγελάδα, και αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων. Για να αναδειχθούν τα προϊόντα αυτά είναι απαραίτητο λόγω του μικρού μεγέθους αυτών των κτηνοτροφικών μονάδων, να δημιουργηθούν συνεργατικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν παραγωγικά πρότυπα, πιστοποιήσεις, μεταποίηση, αποδεδειγμένη ιχνηλασιμότητα, ασφάλεια και υγιεινή των ζώων. 
  • Ψηφιοποίηση των μητρώων του ΕΛΓΟ και ΥπΑΑΤ, επικαιροποίηση του συστήματος Άρτεμις. Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί, το Σύστημα Άρτεμις, τα μητρώα του ΕΛΓΟ δεν είναι επαρκώς ενημερωμένα, με αποτέλεσμα τα επίσημα στοιχεία να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
  • Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Κανονισμών κατά των ζωονόσων που σήμερα είναι αναποτελεσματικοί και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και διακίνηση κρεάτων, μεταξύ ζωνών εμβολιασμού ανά την χώρα.

Όπως ανακοινώνει η ΕΔΟΚ, από την πλευρά της υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις αυτές σκοπό έχουν να αποτελέσουν τα εργαλεία για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων που θέτουν οι νέες στρατηγικές της Ε.Ε. «Από το χωράφι στο πιάτο» και η βιοποικιλότητα, και να οδηγήσουν στη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα του κρέατος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση της ΕΔΟΚ και των μελών που την απαρτίζουν, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης και προβολής των ελληνικών κρεάτων που εκτελεί η διεπαγγελματική υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οι δράσεις της ΕΔΟΚ έχουν συμβάλει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Δ.Ο. Τα δε αποτελέσματα των δράσεων αυτών έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται τέλος ότι στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ενώ η ΕΔΟΚ εκπροσωπήθηκε από ολιγομελή ομάδα μελών του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Λευτέρη Γίτσα.

25 February 2021
Banner