Συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ δίνει ώθηση στις εξαγωγές κρέατος της Ε.Ε.

07 November 2016

Συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ δίνει ώθηση στις εξαγωγές κρέατος της Ε.Ε.

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές κρέατος στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να δεχτούν ισχυρή ώθηση τα επόμενα χρόνια, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Φιλ Χόγκαν και τον υπουργό Τροφίμων και Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Γκρέγκορι Κο.

Η συμφωνία αφορά τις απαιτήσεις πιστοποίησης και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μέτρα που θα απλοποιούν τις απαιτήσεις του Χονγκ Κονγκ για τις εισαγωγές κρέατος από την Ε.Ε. Ειδικότερα, αντί της επιμονής ότι το κρέας πρέπει να προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν στο κράτος μέλος που εξάγει, το Χονγκ Κονγκ τώρα πρόκειται να αποδεχτεί ότι τα ζώα μπορεί να έρχονται από οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ε.Ε. που είναι επιλέξιμο να εξάγει στο Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακράς δουλειάς προετοιμασίας που έγινε από τα επιτελεία των Επιτρόπων Χόγκαν, Μάλμστρεμ και Αντριουκαΐτις.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Επίτροπος Χόγκαν δήλωσε: «Είμαι ικανοποιημένος επειδή μπορέσαμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο εμπορικό εμπόδιο, αλλά και επειδή το Χονγκ Κονγκ βρήκε έναν τρόπο να αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητα της ιχνηλασιμότητας εντός της Ε.Ε. Θεωρούμε το Χονγκ Κονγκ έναν σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την Ε.Ε. και ενδιαφερόμαστε για πιο στενή συνεργασία, καθ’ ότι αποτελεί έναν κόμβο για την αγορά της ηπειρωτικής Κίνας».

Ποιοι ταξίδεψαν μαζί με τον Χόγκαν

Η συμφωνία με τον υπουργό Τροφίμων του Χονγκ Κονγκ έγινε στη διάρκεια πολυήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Επίτροπος Χόγκαν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής (όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία). Στην εμπορική αποστολή, μαζί με τον Φιλ Χόγκαν παίρνουν μέρος περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου, προερχόμενοι από 16 διαφορετικά κράτη μέλη της Ε.Ε. Από την Ελλάδα, όπως είχε από μέρες ανακοινώσει η Κομισιόν, παίρνουν μέρος εκπρόσωποι της ΔΕΛΤΑ και της Μπαρμπα-Στάθης, ενώ οι αντιπροσωπείες οργανισμών και επιχειρήσεων κρέατος αποτελούν σημαντικό μέρος της εμπορικής αποστολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: FEBEV (Βέλγιο), Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων/Danish Crown (Δανία), DOUX (Γαλλία), SVA (Γαλλία), Toennies (Γερμανία), Landgeflugel (Γερμανία), Kometa 99 (Ουγγαρία), Salumificio Bordoni (Ιταλία), Vion (Ολλανδία), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επεξεργασίας Πουλερικών (Ολλανδία), Εθνικό Συμβούλιο Πουλερικών (Πολωνία), Ενωση Εργοδοτών Βιομηχανίας Κρέατος (Πολωνία), Εθνική Ενωση Χοιροτρόφων (Πορτογαλία), SC Romzelag (Ρουμανία), INTERPORC (Ισπανία), OLOT Meats Gr. (Ισπανία), Grupo Jorge (Ισπανία), Industrias Carnicas Tello (Ισπανία), FACCSA (Ισπανία), AHDB (Ην. Βασίλειο).

Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε. – ο έβδομος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός το 2015, που αριθμεί το 3,5% όλων των αγροδιατροφικών εξαγωγών της Ε.Ε. στον πλανήτη.

07 November 2016
Banner
Banner