Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος το 2016

09 March 2017

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος το 2016

Την επισκόπηση των αγορών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων για το 2016 δημοσίευσε χθες Τετάρτη 8/3 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας παράλληλα και εκτιμήσεις για το πώς θα κυλήσει η αγορά τα έτη 2017 και 2018.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2016 αν και δείχνει τώρα καθοδικά σημάδια. Πιο ειδικά για το χοιρινό, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές προς την Κίνα διευκόλυναν την ανάκαμψη τιμών στην Ε.Ε., οι καλές εξαγωγικές επιδόσεις στο ευρωπαϊκό βόειο κρέας συγκράτησαν τη μείωση των τιμών στην Κοινότητα, ενώ επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγής πρόβειου στο φόντο των χαμηλότερων τιμών.

Βόειο. Το 2016, η καθαρή παραγωγή βόειου κρέατος έφτασε τα 7,9 εκατ. τόνους (ετήσια αύξηση 2,3%). Η αύξηση προκύπτει κυρίως από τη διάθεση αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και το υψηλότερο ποσοστό σφαγής θηλυκών ζώων. Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2017, αν και με πιο αργό ρυθμό. Καθώς ο συνολικός πληθυσμός αγελάδων στην Ε.Ε. εξακολουθεί να αυξάνεται, η δυναμική της παραγωγής βόειου κρέατος θα παραμείνει σχετικά υψηλή. Μείωση της παραγωγής βόειου κατά 1,7% αναμένεται εν τούτοις για το 2018, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών συνέχισαν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα το 2016 κατευθυνόμενες κυρίως σε χώρες περιμετρικά της Μεσογείου: περισσότερο προς Τουρκία, Ισραήλ και Λίβανο. Οι εξαγωγές βόειου κρέατος ανήλθαν στις 244.000 τόνους το 2016 (+18%) τρέχοντας με γρήγορο ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η σταθερή ζήτηση, κυρίως από την Κίνα, σε σχετικά υψηλές τιμές, άνοιξαν μεγάλες δυνατότητες για την Ε.Ε. Το 2017 εκτιμάται ότι οι εξαγωγές θα έχουν επίσης θετική εικόνα. Οι εισαγωγές βόειου κρέατος αυξήθηκαν κατά 2%. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το βραζιλιάνικο βόειο, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν, καθώς το αμερικανικό βόειο κατευθύνθηκε κυρίως προς τις πιο επικερδείς ασιατικές αγορές (Ιαπωνία). Μικρή αύξηση εξαγωγών προς την Ε.Ε. παρουσίασε και η Αργεντινή. Οι εισαγωγές βόειου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2017 εξαιτίας των πολύ ανταγωνιστικών τιμών που προσφέρουν οι προμηθευτές της Ε.Ε.

Χοίρειο. 248.000 λιγότερες χοιρομητέρες καταγράφηκαν στην Ε.Ε. τον Δεκέμβριο 2016 επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση που παρουσιαζόταν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Γερμανία και την Ισπανία. Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που έδειξε σημαντική αύξηση του αριθμού χοιρομητέρων, αλλά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί δραματικά το 2015. Από τις χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος, μόνο η Δανία και το Ην. Βασίλειο είδαν τον πληθυσμό χοιρομητέρων να σταθεροποιείται ή και να αυξάνεται ελαφρώς. Οι συνολικές σφαγές χοίρων στην Ε.Ε. απέδωσαν μια αύξηση κατά 0,2% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2016 παρά τη σημαντική μείωση στον αριθμό των χοιρομητέρων την τελευταία διετία – η υψηλή ζήτηση από την Κίνα εκτιμάται πάντως ότι επιβράδυνε έστω και λίγο την πτώση που αναμενόταν στην παραγωγή χοιρινού κρέατος. Το μέσο βάρος σφάγιου δεν άλλαξε σημαντικά το 2016, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η παραγωγικότητα των χοιρομητέρων στην Ε.Ε. έχει βελτιωθεί. Σημαντική μείωση στην παραγωγή τους παρουσίασαν το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Το ίδιο και η Δανία, αν και η χώρα αυτή είναι μια ειδική περίπτωση: έχοντας σταθερό πληθυσμό χοιρομητέρων την τελευταία πενταετία, παρουσίασε μείωση στην παραγωγή χοιρινού το 2016 και αυτό εκτιμάται ότι δείχνει μια περαιτέρω εξειδίκευση στην παραγωγή χοιριδίων, εις βάρος της πάχυνσης. Η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής, ακολουθούμενη από την Ιταλία και το Ην. Βασίλειο. Το 2017 η παραγωγή αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, για να σταθεροποιηθεί το 2018. Οι εξαγωγές χοιρινού απογειώθηκαν το 2016 (+28%) χάρη στη ζήτηση από την Κίνα, αν και ήταν αξιοσημείωτη η αύξηση εξαγωγών προς Ιαπωνία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και ΗΠΑ. Το 2017 οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα, την οποία πολιορκούν πολλοί προμηθευτές, κάνοντας τον ανταγωνισμό πολύ σκληρό. Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκαν ελαφρώς στις 12.000 τόνους και θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και το 2017. Από τον Απρίλιο 2016 οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν και σταθεροποιήθηκαν στο καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στο επίπεδο των 165ευρώ/100κιλά. Αν και μειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο, εν τούτοις παρέμειναν σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2014 και του 2015.

Κρέας πουλερικών. Παρά τις χαμηλότερες τιμές στα κοτόπουλα κρεοπαραγωγής το 2016, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4%. Εκτός της Γαλλίας, που επλήγη από τη γρίπη των πτηνών (-3%), όλες οι βασικές χώρες παραγωγής κρέατος πουλερικών κατέγραψαν αύξηση: η Πολωνία 13%, η Ισπανία 5%, η Ιταλία 6%, η Ολλανδία 6%, η Γερμανία 1% και το Ην. Βασίλειο 1%. Με τις τιμές να κινούνται χαμηλά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διεθνή αγορά. Η κατανάλωση στην Ε.Ε., που φτάνει σε πιο ώριμα επίπεδα σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από Βραζιλία και ΗΠΑ που αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών, οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι τιμές θα πιεστούν περισσότερο. Οι εξαγωγές το 2016 αυξήθηκαν κατά 9,4% και το 2017 αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο περσινό επίπεδο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3%, με Βραζιλία και Ταϊλάνδη να παραμένουν οι κύριοι προμηθευτές. Εξαιτίας της επαρκούς προσφοράς, η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος πουλερικών αυξήθηκε το 2016 κατά 4%, κλέβοντας μερίδιο από την κατανάλωση χοιρινού, ενώ το 2017 θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό.

Πρόβειο. Ο πληθυσμός των προβάτων αυξήθηκε το 2016 σε Ην. Βασίλειο, Ρουμανία και Ιρλανδία, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα και με τον πληθυσμό αιγών (έπεσε κάτω από τα 4 εκατ. κεφάλια), για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, την ίδια στιγμή που χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία είδαν το κοπάδι τους να αυξάνεται. Αν και η καθαρή παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκε κατά 1,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2016, μειώθηκε στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης της παραγωγής σε Γαλλία και Ισπανία. Οι εξαγωγές ζώντων ζώων συνέχισαν την καλή πορεία το 2016, με βασικούς εμπορικούς εταίρους τη Λιβύη και την Ιορδανία. Αντιθέτως, οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν κατά 6% περίπου και παρέμειναν αρκετά πιο κάτω από τα προ του 2015 επίπεδα, με βασικούς εταίρους την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν κατά 8% αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε στο δεύτερο εξάμηνο, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει στα επίπεδα του 2015. Η Νέα Ζηλανδία παραμένει ο κύριος προμηθευτής της Ε.Ε. σε πρόβειο κρέας, καθώς αυτή η χώρα καταλαμβάνει το 86% των συνολικών εισαγωγών πρόβειου. Εξαιτίας κυρίως των αυξημένων εξαγωγών ζώντων ζώων που δεν συνοδεύτηκαν από αυξημένες εισαγωγές, ήταν λιγότερο το πρόβειο κρέας που υπήρχε διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά με συνέπεια η κατά κεφαλή κατανάλωση να μειωθεί κατά περίπου 1% (1,9 κιλά).

09 March 2017
Banner
Banner