Σε ανοδική πορεία η ευρωπαϊκή παραγωγή βόειου και αιγοπρόβειου το 2017-2018

19 July 2017

Σε ανοδική πορεία η ευρωπαϊκή παραγωγή βόειου και αιγοπρόβειου το 2017-2018

Πτωτικά αναμένεται ότι θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος το 2017 και το 2018, κι αυτό θα είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής και της συνακόλουθης αύξησης στις τιμές. Αυτή είναι η εκτίμηση των υπηρεσιών της Κομισιόν, που μόλις εξέδωσε τη Βραχυπρόθεσμη Επισκόπηση των Αγορών. Συνοπτικά, πρέπει να πούμε ότι επιπλέον αναμένεται καλή επίδοση στις εξαγωγές βοδινού, ότι η παραγωγή και εμπορία κρέατος πουλερικών θα επιδείξει αντοχή στα επεισόδια της γρίπης των πτηνών και ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος θα συνεχίσει σε ανοδική πορεία.

Ισχυρή προοπτική για τις εξαγωγές βόειου το 2017

Στο α΄ τρίμηνο του 2017 η καθαρή παραγωγή βόειου κρέατος παρουσιάστηκε σταθεροποιημένη (+0,2%) στην Ε.Ε., ενώ στη διάρκεια του έτους αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς και προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,4% το 2018, ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα έτη μικρών αυξήσεων.

Οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών μειώθηκαν κατά 3% το α΄ τρίμηνο, κυρίως επειδή μειώθηκαν σοβαρά οι εξαγωγές προς την Τουρκία. Από τον Μάρτιο όμως, που η Τουρκία ξαναμπήκε στο παιχνίδι, οι εξαγωγές ακολούθησαν ανοδική πορεία, με την Τσεχία και την Ουγγαρία να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ αναδεικνύεται σε έναν αναπτυσσόμενο προορισμό για ζώντα ζώα και η Αλγερία ανοίγει την περισσότερο την αγορά της στην Ε.Ε.. Έτσι, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μιλούν για μια αύξηση στις εξαγωγές ζώντων, η οποία φέτος μπορεί να φτάσει και στο 15%.

Οι εξαγωγές βόειου κρέατος αυξήθηκαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό 26% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017. Η ζήτηση από το Χονγκ Κονγκ ήταν ο οδηγός αυτής της αύξησης. Την ίδια στιγμή είναι αξιοπρόσεκτες οι εξαγωγές χαμηλότερης αξίας τεμαχίων σε νέους προορισμούς όπως οι Φιλιππίνες. Συνολικά για το 2017 η προοπτική είναι θετική (+10%), κυρίως εξαιτίας της επίδοσης που παρουσίασαν οι πρώτοι μήνες του έτους, και της πρόσβασης σε νέες αγορές.

Κατά 10% έπεσαν οι εισαγωγές βόειου κρέατος στην Ε.Ε. το α΄ τετράμηνο του έτους, κυρίως επειδή συνέβη μια σημαντική μείωση (κατά 7.000 τόνους) των εισαγωγών από Βραζιλία, πράγμα που οφείλεται στην πορεία του βραζιλιάνικου νομίσματος, αλλά και στο σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα κρέατα που έκανε πολύ αδύναμη τη θέση της χώρας αυτής στο διεθνές εμπόριο. Αντιθέτως, Αργεντινή, Ουρουγουάη και ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές στην Ε.Ε. κατά 56%, 21% και 24% αντιστοίχως. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν οριακά φέτος, κατά 1%, ακόμη κι αν η Βραζιλία επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η επάρκεια της εγχώριας προσφοράς και η σημαντική ζήτηση από χώρες της Ασίας καθιστούν την ευρωπαϊκή αγορά λιγότερο ελκυστική.

Πέρυσι η προσφορά βόειου κρέατος στην κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,3%. Η κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και το 2017, αλλά σε πολύ χαμηλό ποσοστό (+0,6%). Το 2018, η αναμενόμενη χαμηλότερη διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά θα πιέσει προς τα κάτω το επίπεδο κατανάλωσης.

Ελαφρά αύξηση στην κατανάλωση χοίρειου το 2017-2018

Μείωση (κατά 2%) του πληθυσμού εκτρεφόμενων χοίρων στην Ε.Ε. έδειξαν στο τέλος Δεκεμβρίου οι σχετικές μετρήσεις, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός των χοιρομητέρων εμφανιζόταν αυξημένος (κατά 1,4%). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος δεν ακολούθησε την προηγούμενη τάση, κι έπεσε κατά 1,4% το α΄ τρίμηνο του 2017. Αυτή η μείωση κυριάρχησε σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος, εκτός της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Η αρνητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε ολόκληρο το 2017, αλλά θα παραμείνει σταθερή το 2018.

Η αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών χοιρινού, εξαιτίας της ζήτησης από την Κίνα, συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2017, για να δώσει τη θέση της σε μια απότομη πτώση τον Απρίλιο, η οποία αποδίδεται σε τρεις κυρίως αιτίες: η ανοδική τάση των τιμών στην Ε.Ε. που καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό το ευρωπαϊκό χοιρινό, η σημαντική πτώση στην εισαγωγική ζήτηση της Κίνας, και η προσωρινή αναστολή (που τώρα πια έχει αρθεί) της άδειας για εξαγωγή στην Κίνα η οποία επιβλήθηκε σε δύο μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις. Συνολικά πάντως, μολονότι η παγκόσμια ζήτηση για χοιρινό δεν αναμένεται να μειωθεί το 2017, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές θα επηρεαστούν (-9%) από τη μειωμένη εγχώρια προσφορά και συνακόλουθα τις αυξημένες τιμές. Αυτό καθιστά πιο ανταγωνιστικές άλλες βασικές χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία. Η εξαγωγική επίδοση της Ε.Ε., ωστόσο, αναμένεται να είναι λίγο καλύτερη το 2018, χωρίς όμως να προβλέπεται ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος.

Οι τιμές στις αρχές του 2017 ήταν υψηλότερες από ό,τι το 2016 (150ευρώ/100κιλά έναντι 126ευρώ/100κιλά) και παρέμειναν σταθερές για το πρώτο δίμηνο του έτους. Ακολούθησε μια περίοδος που οι τιμές αυξάνονταν περισσότερο από 10ευρώ/100κιλά μηνιαίως, για να κορυφωθούν στα 175,5ευρώ/100κιλά τον Ιούνιο 2017 – ένα επίπεδο που είχε να επιτευχθεί από το 2013. Καθώς οι τιμές των ζωοτροφών παρέμειναν σταθερές, το περιθώριο κέρδους των Ευρωπαίων χοιροτρόφων βελτιώθηκε.

Η κατά κεφαλή κατανάλωση έπεσε στα 31,7 κιλά το 2016, καθώς οι εξαγωγές κινήθηκαν καλά και η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώθηκε. Το 2017, οπότε οι εξαγωγές δεν αναμένεται να έχουν εξίσου καλή πορεία, προβλέπεται η κατά κεφαλή κατανάλωση να αυξηθεί ελαφρώς, στα 31,8 κιλά, και το ίδιο θα συμβεί και το 2018.

Κρέας πουλερικών: Επιβράδυνση στην αύξηση της παραγωγής την επόμενη διετία

Το 2016 η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξήθηκε κατά 4,4% φτάνοντας στα 14,4 εκατ. τόνους, με κύριο οδηγό τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής στην Πολωνία. Η άνοδος συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 - είχε όμως χαμηλότερο ρυθμό καθώς μεσολάβησε η επιδημία της γρίπης των πτηνών. Με μια εξαίρεση (Πολωνία), οι χώρες που γνώρισαν τα περισσότερα κρούσματα είχαν μειωμένη παραγωγή τους πρώτους μήνες του 2017: Βουλγαρία (-12,5%), Ουγγαρία (-7,3%), Γερμανία (-1,3%), Γαλλία (-0,2%). Η μείωση της παραγωγής σε αυτές τις χώρες αντισταθμίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από σημαντικές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία (+1,6%), η Ισπανία (+3,9%), το Ην. Βασίλειο (+10,5%). Συνολικά, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει αύξηση 1,7% το 2017, αλλά δεν θα διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό αύξησης το 2018 (+0,8%).

Οι τιμές στα ορνίθια κρεοπαραγωγής βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2016. Παρέμειναν κάτω από τα 180ευρώ/100κιλά μέχρι τον Ιούνιο, μήνας κατά τον οποίο σημείωσαν αύξηση. Εν τούτοις, η διαφορά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις βραζιλιάνικες τιμές διευρύνθηκε καθώς στη Βραζιλία έπεσαν στις αρχές του 2017 στα 100ευρώ/100κιλά και τον Ιούνιο στα 85ευρώ/100κιλά. Αντιθέτως, οι τιμές στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις ευρωπαϊκές για πρώτη φορά τον Μάιο και συνέχισαν ανοδικά για να φτάσουν τον Ιούνιο στα 219ευρώ/100κιλά. Οι αντίθετες τάσεις σε ΗΠΑ και Βραζιλία φαίνεται να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς η Βραζιλία προσπαθεί να βελτιώσει τις εξαγωγές της και οι ΗΠΑ ωφελούνται από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση ως αποτέλεσμα των υγειονομικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές τους.

Αν και οι τιμές στην Ε.Ε. παραμένουν σχετικά χαμηλές, οι εξαγωγές έβαιναν μειούμενες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, κυρίως εξαιτίας των εισαγωγικών περιορισμών και δασμολογικής πολιτικής που εφάρμοσαν μερικοί από τους βασικούς εταίρους της Ε.Ε. Παράδειγμα η Ν. Αφρική, όπου οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έπεσαν κατά 58% και οι Φιλιππίνες, όπου οι εξαγωγές έπεσαν κατά 62%. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση εξαγωγών στο Χονγκ Κονγκ, την Ουκρανία, και μερικές αφρικανικές αγορές όπως η Γκάνα, το Κονγκό, και η Γκαμπόν. Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος πουλερικών παρουσιάζουν μια ευελιξία και προσαρμοστικότητα και αναμένεται να κλείσουν το έτος με μικρή αύξηση (+1%).

Αντιθέτως, οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. μειώθηκαν τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, καθώς έπεσαν σημαντικά οι εισαγωγές από βασικούς προμηθευτές: Βραζιλία (εξαιτίας του σκανδάλου με τα αλλοιωμένα κρέατα) και Ταϊλάνδη (επειδή η χώρα αφενός αυξάνει τις εξαγωγές της προς άλλους προορισμούς, όπως η Ιαπωνία και η Μαλαισία, και αφετέρου προσπαθεί να επωφεληθεί από την έλλειψη που παρουσιάζεται στην Κίνα λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που μαστίζουν την αχανή αυτή χώρα).

Η κατανάλωση στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 23,8 κιλά κατά κεφαλή το 2016, στα 24,1 κιλά το 2017. Και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 24,2 κιλά το 2018.

Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές στο αιγοπρόβειο;

Κατά 2,1% αυξήθηκε η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος το 2016. Αν και τους πρώτους μήνες του 2017 η παραγωγή έπεσε κατά 2,7%, αναμένεται να ανακάμψει και να κλείσει το έτος με αύξηση 2,1%, κυρίως λόγω της αύξησης που θα σημειώσουν Ην. Βασίλειο, Ισπανία και Ρουμανία.

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων το τετράμηνο 2017 ήταν κατά 2% λιγότερες, κυρίως επειδή μειώθηκαν οι εξαγωγές προς την Ιορδανία. Στο σύνολο των εξαγωγών ζώων, το αρνί αποκτά όλο και αυξανόμενο μερίδιο και υπολογίζεται ότι το 2017 το μερίδιο αυτό θα φτάσει το 40%. Οι εξαγωγές αναμένεται στο σύνολο του 2017 να πέσουν κατά 1%.

Οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος τα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς ύστερα από την απότομη πτώση του 2015 και του 2016, φαίνονται να «φλερτάρουν» ξανά με τα προ του 2015 επίπεδα, και να πιάσουν μια αύξηση 60% μέχρι το τέλος του 2017. Σημαντικό προμήνυμα βέβαια θεωρείται το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης (+120%) τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ρόλο στην αύξηση έπαιξε η επίδοση του Ην. Βασιλείου, που χάρη στην αδύναμη στερλίνα έγινε περισσότερο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος έπεσαν κατά περίπου 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αν και η Νέα Ζηλανδία έστρεψε μέρος των εξαγωγών της προς τις ασιατικές αγορές, ειδικά την Κίνα, εν τούτοις εξακολουθεί να στέλνει το 80% του πρόβειου κρέατος που εισάγεται στην Ε.Ε. Το έτος πάντως προβλέπεται να κλείσει με μείωση εισαγωγών κατά 15% συγκριτικά με το 2016.

Τα σφάγια βαριών αρνιών ξεκίνησαν το 2017 σε σχετικά χαμηλές τιμές, γύρω στα 455ευρώ/100κιλά. Στο τέλος Μαρτίου και τον Απρίλιο η τιμή αυξήθηκε σταθερά στα 490ευρώ/100κιλά, και ανέβηκε περαιτέρω τον Μάιο στα 540ευρώ/100κιλά. Στην περίπτωση του ελαφρού αρνιού οι τιμές βρέθηκαν αρκετά χαμηλά στα μέσα Μαρτίου, στο επίπεδο των 475ευρώ/100κιλά, για να ανέβουν αμέσως μετά και να διατηρήσουν την ανοδική τάση για καιρό, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα προηγούμενων ετών.

Με τις εξαγωγές να αναμένονται αυξημένες και τις εισαγωγές να μειώνονται, εξυπακούεται ότι λιγότερο πρόβειο κρέας θα είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το 2017, από το ήδη χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ούτως ή άλλως η κατά κεφαλή κατανάλωση των Ευρωπαίων.

 

Σημειώνεται ότι οι όλες παραπάνω αναφορές έχουν λάβει υπόψη το γεγονός ότι η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του έτους 2018.

19 July 2017
Banner
Banner