Rabobank: Σταθερές οι εμπορικές προοπτικές για το 2023

02 November 2022

Rabobank: Σταθερές οι εμπορικές προοπτικές για το 2023

Με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τους μισθούς, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος υπολογίζουν περισσότερο την προσφορά παρά την τρέχουσα ζήτηση για προϊόντα χοιρινού κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση RaboResearch του τέταρτου τριμήνου της Rabobank.

Ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν δημιουργήσει αποθέματα για την αναμενόμενη ανάκαμψη, λόγω της ζήτησης την περίοδο των γιορτών, ενώ η προσφορά για το 2023 αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) αποτελεί πρόκληση για την υγεία των κοπαδιών και οι κτηνοτρόφοι είναι πλέον επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν μελλοντικά στις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 4% έως 5%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται στην Πολωνία, στη Γερμανία, στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2023, η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που αναμένεται να διευρύνει το μέγεθος του κοπαδιού της.

Το κόστος των ζωοτροφών είναι μια άλλη ανησυχία. Μετά από μειωμένες συγκομιδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και χώρες της Ευρώπης, το κόστος των ζωοτροφών παραμένει σχεδόν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ. Η Rabobank προβλέπει ότι οι εκτάσεις καλαμποκιού και σόγιας που φυτεύονται στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσαν να βοηθήσουν για το 2023, αλλά όχι να λύσουν το πρόβλημα.

«Οι προοπτικές για ελάφρυνση του κόστους είναι μηδαμινές, όπως μειωμένη φαίνεται να είναι και η αγοραστική δύναμη, με δεδομένο πως αναμένεται ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για το 2023, με τους παραγωγούς να έχουν περιορισμένα σχέδια για τα κοπάδια τους», δήλωσε η Christine McCracken, ανώτερη αναλύτρια Animal Protein στη Rabobank. «Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 2% το 2022 και δεν θα σημειωθεί σχεδόν καμία σημαντική ανάπτυξη το 2023, με την παραγωγή σε βασικές αναπτυσσόμενες χώρες να είναι εμφανώς χαμηλότερη».

Οι εμπορικές προοπτικές φαίνονται σταθερές. Η Ισπανία και η Ολλανδία δείχνουν έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στις ασιατικές αγορές. Οι εξαγωγικές πωλήσεις του Καναδά έχουν βελτιωθεί, με τις υψηλότερες εξαγωγές προς τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα να αντικαθιστούν τις εξαγωγές προς το Μεξικό και τμήματα της Λατινικής Αμερικής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος μειώθηκαν κατά 3,4% σε όγκο τον Αύγουστο, αλλά αυξήθηκαν κατά 2,4% σε αξία. Ενώ οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία μειώθηκαν, η άνοδος των αποστολών προς την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα αντιστάθμισε την απώλεια. Οι εισαγωγές παραμένουν σταθερές, με τα δύο τρίτα να παρέχονται από τον Καναδά.

Το Μεξικό ενίσχυσε τις εξαγωγές του χοιρινού κρέατος τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 13% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι εισαγωγές της παρέμειναν σταθερές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν το 78% των συνολικών εισαγωγών.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος κατά 52%. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι προσπάθειες σταθεροποίησης της παραγωγής σε ορισμένες χώρες ήταν αργές λόγω των προκλήσεων παραγωγικότητας αλλά και της αβεβαιότητας των καταναλωτών. Αποτέλεσμα αυτών αναμένεται να είναι βελτιωμένες εμπορικές προοπτικές για το 2023», δήλωσε η McCracken. «Επιπλέον, οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών συνδυαστικά με τις κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για την ενίσχυση της ζήτησης».

Aναλυτικά η έκθεση της Rabobank έχει ως εξής:

Ευρώπη

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται το 4ο τρίμηνο του 2022 λόγω της αδιάλειπτης πίεσης περιθωρίου κέρδους. Αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 4%, ενώ αναμένονται μεγαλύτερες μειώσεις στην Πολωνία, στη Γερμανία, στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι μέσες τιμές σφαγίων χοίρων στην Ε.Ε. παραμένουν υψηλές - αύξηση 55% σε ετήσια βάση τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου 2022. Το τέταρτο τρίμηνο, με τις μεγαλύτερες προμήθειες χοίρων από την Ισπανία να αναμένονται, οι τιμές ενδέχεται επίσης να σημειώσουν πτώση. Αναμένονταν υψηλότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα το 4ο τρίμηνο του 2022 (σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022), αλλά οι υψηλές τοπικές τιμές αποδυναμώνουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση μπορεί να επηρεαστεί από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος του χειμώνα που θα φτάσει το 2023.

Κίνα

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος Αυγούστου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ στους 49.000 μετρικούς τόνους - τον υψηλότερο μηνιαίο όγκο του έτους. Ωστόσο, συνολικά, ο όγκος για το έτος είναι 5% χαμηλότερος, με την αξία των αποστολών να έχει μειωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση. Αν και το εμπόριο γενικά συνεχίζει να εξαρτάται από το επιτυχές άνοιγμα των αγορών και τα ταξίδια αναψυχής, η Rabobank προβλέπει αύξηση 2% έως 3% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, αλλά μείωση 3% έως 4% σε ετήσια βάση στον όγκο των εξαγωγών συνολικά για το 2022.

Νοτιοανατολική Ασία

Βιετνάμ - Η ASF συνεχίζει να επηρεάζει την παραγωγή, αλλά η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τιμές των γουρουνιών του Βιετνάμ κινήθηκαν απότομα υψηλότερα το 3ο τρίμηνο του 2022, με τις τιμές των αγροκτημάτων να έφτασαν τα 58.000 VND έως 62.000 VND/kg (2,30 ευρώ έως 2,50 ευρώ/κιλό). Οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της εποχικής ζήτησης και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Υπηρεσία του Βιετνάμ, η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 13,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Φιλιππίνες

Η παραγωγή παραμένει μεν υπό αμφισβήτηση από τα κρούσματα ASF, αλλά η κατάσταση στα κοπάδια των χοίρων φαίνεται να σταθεροποιείται. Ανήλθε στα 9,94 εκατ. κεφάλι τον Ιούνιο (+3% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Υπήρξε ταχύτερη ανάκαμψη στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αύξησαν τα κοπάδια τους κατά 7,7% ετησίως, εκτοπίζοντας τους αγρότες των στάβλών, οι οποίοι αυξήθηκαν μόνο κατά 1,1% την ίδια περίοδο. Οι λιανικές τιμές χοιρινού κρέατος σταθεροποιήθηκαν τον Οκτώβριο στις 300 PHP/κιλό (5,17 ευρώ/κιλό).

Ταϊλάνδη-Μιανμάρ

 Αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE) τον Αύγουστο του 2022 ότι δείγματα νεκρών χοίρων περιείχαν τον ιό ASF. Αυτό ώθησε την Ταϊλάνδη να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Επί του παρόντος, η Ταϊλάνδη εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χώρα χωρίς ASF.

Ιαπωνία

Οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία ανέκαμψαν, ενώ οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος παρέμειναν υψηλές. Ο όγκος των εισαγωγών χοιρινού κρέατος τον Ιούλιο έφτασε τους 105.000 τόνους, αυξημένος κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε 24% σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος ενισχύθηκαν τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 13% σε ετήσια βάση στους 21.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ (προμηθευτή του 78% των συνολικών εισαγωγών) παρέμειναν ισχυρές (όγκοι +4% σε ετήσια βάση).

Βόρεια Αμερική

Στην έκθεση Hogs and Pigs του USDA (υπουργείο Γεωργίας ΗΠΑ) του Σεπτεμβρίου, το κοπάδι αναπαραγωγής των ΗΠΑ ήταν 0,6% κάτω από τα επίπεδα του έτους (6,2 εκατομμύρια κεφάλια), σχεδόν 1% κάτω από τις προσδοκίες της βιομηχανίας. Η πτώση αντανακλά το κλείσιμο του εργοστασίου στη Δυτική Ακτή. Το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας και οι πιθανές αλλαγές συνεχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη. Η πρόκληση για την υγεία των κοπαδιών και η υψηλότερη θνησιμότητα των χοιρομητέρων παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Η Rabobank αναμένει σταθεροποίηση στο κοπάδι χοιρομητέρων και μέτρια άνοδο της ανάπτυξης το 2023, αλλά όχι σημαντική επέκταση πριν από το 2024/25.

Καναδάς

Ο Καναδάς έχει αναπτύξει περισσότερες εξαγωγές προς τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα, μειώνοντας όμως τις εξαγωγές προς το Μεξικό και τμήματα της Λατινικής Αμερικής. Ο Καναδάς, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στον κόσμο πίσω από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, εξάγει προς το παρόν το 71% του συνόλου του παραγόμενου χοιρινού κρέατος - υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο διεθνή παραγωγό. Ο όγκος εξαγωγής χοιρινού κρέατος από τον Καναδά αναμένεται να είναι περίπου 1,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι για το 2022, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 2,44 και 2,59 ευρώ/κιλό.

Βραζιλία/Νότια Αμερική

Τα περιθώρια παραγωγής βελτιώνονται αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Το κόστος των ζωοτροφών παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ευρώπης και στην Ασία. Οι εκτάσεις καλαμποκιού και σόγιας που καλλιεργούνται στη Νότια Αμερική θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ζωοτροφές για το 2023. Τον Αύγουστο, η Βραζιλία ξεπέρασε την Ισπανία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής χοιρινού κρέατος στην Κίνα, αν και η Ισπανία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022. Εξαγωγές της Βραζιλίας χοιρινού κρέατος ανήλθε σε 102,7 χιλιάδες τόνους τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Βραζιλική Ένωση Ζωικής Πρωτεΐνης (ABPA), -8,5% σε ετήσια βάση.

Πηγή: meatpoultry.com, pigprogress.net

02 November 2022
Banner
Banner