Rabobank: Ισχυρές οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πουλερικών το 2023

03 January 2023

Rabobank: Ισχυρές οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση πουλερικών το 2023

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank που αφορά το 1ο τρίμηνο του 2023 , οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο πουλερικών θα παραμείνουν ισχυρές το 2023, καθώς το χαμηλότερο κόστος των ζωοτροφών ωφελεί τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, μια που οι επιλογές στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις πρωτεΐνης.

Οικονομικοί αναλυτές της εταιρείας δήλωσαν ότι μια οικονομική ύφεση θα επηρεάσει τις συνθήκες της αγοράς, με τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό να πιέζει την καταναλωτική δύναμη αφού τα λειτουργικά ζητήματα θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς.

Ο αναλυτής της Animal Protein στη Rabobank, Nan-Dirk Mulder δήλωσε στην έκθεση ότι ορισμένες χώρες κινδυνεύουν με υπερπροσφορά. Οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές το 2023, με την παγκόσμια ζήτηση για πουλερικά να αναμένεται να επωφεληθεί από τους καταναλωτές. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί, ενώ ο πληθωρισμός δείχνει να παραμένει υψηλός.

«Η κατάσταση που θα επικρατήσει θα πιέσει τη ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές καθοδηγούνται περισσότερο από τις τιμές και θα εγείρει το ερώτημα ποια τιμή είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές», δήλωσε ο Mulder. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης, ειδικά μεταξύ των καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος, κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, την Αφρική και στη Λατινική Αμερική».

Οι παραγωγοί της Rabobank θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις από την επιχειρησιακή πλευρά, δηλαδή τις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας, το κόστος και τη διαθεσιμότητα εργασίας, καθώς και τη γρίπη των πτηνών. Ακόμη και με τις τιμές των ζωοτροφών να κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το κόστος των ζωοτροφών και άλλων εισροών όπως η ενέργεια, οι νεοσσοί μιας ημέρας και η εργασία αναμένεται να παραμείνει υψηλό.

Η έκθεση ανέφερε ότι τα στενά παγκόσμια αποθέματα γεωργικών εμπορευμάτων, οι γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και η κλιματική αλλαγή σημαίνουν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων ζωοτροφών μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Άλλα κόστη εισροών όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και οι ναύλοι ήταν εξαιρετικά ασταθείς παράγοντες.

Το παγκόσμιο εμπόριο πουλερικών ήταν πολύ ισχυρό το 2022 και αναμένεται να παραμείνει ισχυρό το 2023, λόγω των στενών συνθηκών εφοδιασμού. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κρατικές παρεμβάσεις και η υπερπροσφορά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές διακυμάνσεις στον όγκο και τις τιμές.

«Η πίεση της νόσου, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλή στο βόρειο ημισφαίριο, κινείται τώρα στη Νότια Αμερική. Τα βέλτιστα προγράμματα βιοασφάλειας, παρακολούθησης και αποζημίωσης θα είναι καίριας σημασίας και οι συζητήσεις σχετικά με την προσαρμογή του εμβολιασμού ως εργαλείου θα γίνουν πιο εντατικές», δήλωσε ο Mulder.

Ο Μόλντερ πρόσθεσε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις σε μεγάλες περιόδους υψηλών τιμών των τροφίμων, αδύναμων οικονομικών συνθηκών και πίεσης καταναλωτικής ισχύος είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα όπως το άνοιγμα των εισαγωγών ή τους περιορισμούς στις εξαγωγές, όπως φάνηκε το 2022.

03 January 2023
Banner
Banner