Rabobank: Καύσωνες και Αφρικανική Πανώλη αποθαρρύνουν την αύξηση παραγωγής στο ευρωπαϊκό χοιρινό

30 July 2019

Rabobank: Καύσωνες και Αφρικανική Πανώλη αποθαρρύνουν την αύξηση παραγωγής στο ευρωπαϊκό χοιρινό

Η αυξανόμενη πίεση που προκαλεί η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) θέτει ενώπιον πολλών προκλήσεων την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος και την απειλεί όχι μόνο λόγω της μείωσης της παραγωγής στις ασιατικές χώρες, αλλά και σωρεύοντας αβεβαιότητα στις εμπορικές και παραγωγικές προοπτικές του υπόλοιπου πλανήτη.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της ανάλυσης που κάνουν οι ερευνητές της Rabobank στην έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς χοιρινού στο γ΄ τρίμηνο του έτους, η οποία εκδόθηκε χθες.

Σύμφωνα με την έκθεση, την ίδια στιγμή που στην Κίνα οι τιμές του χοιρινού κινούνται ανοδικά, η παραγωγική απάντηση των υπόλοιπων χωρών χαρακτηρίζεται επιφυλακτική. Άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η διαχείριση της νόσου και ο καιρός, θέτουν εμπόδια στην παραγωγή σε Ευρώπη και Βραζιλία. Η επανάληψη των σινοαμερικανικών εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι μια θετική εξέλιξη, αφού αφήνει μια ευκαιρία στην Κίνα να αναθεωρήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού κρέατος.

Κατά τα λοιπά, και αναφερόμενοι στην Ευρώπη, οι ερευνητές της Rabobank επισημαίνουν ότι τα κρούσματα ΑΠΧ στην ανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να ασκούν πίεση, αποθαρρύνοντας την παραγωγική επέκταση. Το ίδιο και οι θερινοί καύσωνες, επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγής. Και οι δύο παράγοντες συμβάλλουν στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών στην αγορά, κάτι στο οποίο συντελεί επίσης η αύξηση των εξαγωγών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κυρίως οφειλόμενη βέβαια στην ισχυρή ζήτηση που εκδηλώνει η Κίνα.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ η παραγωγή χοιρινού αναμένεται να αυξηθεί στο β΄ εξάμηνο του 2019, εξαιτίας της βελτιωμένης παραγωγικότητας και του μεγάλου αριθμού χοίρων αναπαραγωγής που διατηρεί η χώρα. Καλά νέα για τις αμερικανικές εξαγωγές χοιρινού αναμένεται ότι θα είναι επίσης η επίλυση των εμπορικών διαφορών με το Μεξικό και τον Καναδά, όπως και η επανέναρξη των σινοαμερικανικών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Για τις ΗΠΑ, πάντως, σημαντικό αρνητικό παράγοντα εξακολουθεί να αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Με αιτία την κινεζική και τη ρωσική ζήτηση, οι βραζιλιάνικες εξαγωγές αναμένεται να κινηθούν σε νέα υψηλά, μολονότι ο κλάδος εμφανίζεται σκεπτικός σε σχέση με το αν αυτή η αύξηση είναι συγκυριακή ή αντανακλά μια δομική επιστροφή στην ανάπτυξη. Πάντως οι εγχώριες τιμές στο χοιρινό αυξάνονται, καθώς οι εξαγωγές ξεπερνούν την αύξηση της παραγωγής.

30 July 2019
Banner
Banner