Πώς κινείται η παγκόσμια αγορά χοιρινού στο 2ο τρίμηνο 2021

25 May 2021

Πώς κινείται η παγκόσμια αγορά χοιρινού στο 2ο τρίμηνο 2021

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται το β’ τρίμηνο του 2021 οι παγκόσμιες τιμές του χοιρινού στις περισσότερες αγορές, καθώς η μεταποίηση αγωνίζεται να βρει επαρκείς προμήθειες, σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης προσφοράς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλυτών της Rabobank για την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος το β’ τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω ασθενειών σε βασικές αναπτυσσόμενες περιοχές, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις των δυσκολιών που είδε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν περιορίσει τη διαθέσιμη προσφορά χοίρων.

Η Rabobank αναμένει μια σταδιακή ανάκαμψη του πληθυσμού χοίρων, όμως αυτή η τάση περιορίζεται από τα υψηλότερα κόστη και τις αβεβαιότητες στη ζήτηση.

Η χαμηλότερη παραγωγή αφήνει ελλείψεις στην αγορά χοιρινού κρέατος, ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση αρχίζει να ενισχύεται, και αυτή η ανισορροπία οδηγεί ανοδικά τις τιμές σε πολλές αγορές, που μετακυλίονται σε δεύτερο χρόνο στους καταναλωτές, συμβάλλοντας στις γενικές πληθωριστικές τάσεις.

Πιο ειδικά, οι εκτιμήσεις της Rabobank για το πώς θα εξελιχθεί στις βασικές αγορές το β’ τρίμηνο 2021:

Κίνα. Οι απώλειες στον πληθυσμό χοίρων λόγω νέων εστιών αφρικανικής πανώλους των χοίρων και οι υγειονομικές προκλήσεις επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Αν και χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ο πληθυσμός των χοιρομητέρων είναι σταθερός έναντι του 2020 και θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης. Ακόμη και με την εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγής, η Κίνα θα συνεχίσει να βλέπει έλλειψη χοιρινού κρέατος και συνεπώς θα εξακολουθήσει τις διογκωμένες εισαγωγές. Η ζήτηση είναι ασθενής λόγω της πανδημίας και επίσης λόγω των σχετικά υψηλών τιμών χοιρινού στη λιανική.

ΗΠΑ. Οι τιμές στους χοίρους παραμένουν αυξημένες κατά 68% από την αρχή του έτους, λόγω περιορισμένης προσφοράς. Η ισχυρή ζήτηση για χοιρομέρια και κοιλιές, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισαγωγές και το περιορισμένο απόθεμα κατεψυγμένου προϊόντος, στηρίζει την ανοδική κίνηση των τιμών. Οι υψηλές τιμές χοιρινού επηρεάζουν τις εξαγωγές και πιθανώς θα αποτελέσουν περιοριστικό παράγοντα στις ποσότητες εξαγωγής.

Ευρώπη. Οι τιμές στους χοίρους στην Ε.Ε. έχουν ανακάμψει κατά 22% από τις αρχές του έτους, λόγω περιορισμένης προσφοράς και σταδιακής βελτίωσης της ζήτησης. Ενώ εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους (-16%), οι υψηλότερες τιμές θα συμβάλουν ώστε να αντισταθμιστεί το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών. Ακόμη και εν μέσω δύσκολων συνθηκών, η παραγωγή αυξάνεται στην Ισπανία, τη Δανία και την Ολλανδία και θα αντισταθμίσει την ελαφρά μείωση παραγωγής που παρατηρείται σε Γερμανία και Ιταλία. Οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές, παρά τις εμπορικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στο γερμανικό χοιρινό λόγω ΑΠΧ.

Βραζιλία. Οι παραγωγοί προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κατά 99% αύξηση του κόστους ζωοτροφών που αντιμετωπίζουν, λόγω καθυστερημένης σποράς και απογοητευτικής πρώτης συγκομιδής. Η αδύναμη εγχώρια ζήτηση για χοιρινό κρέας, εξαιτίας των πανδημικών λοκντάουν και των οικονομικών δυσχερειών, αντισταθμίζει το όφελος από το ρεκόρ εξαγωγών.

25 May 2021
Banner
Banner