Rabobank: Ενθαρρυντικό το μέλλον για τα πουλερικά

28 September 2022

Rabobank: Ενθαρρυντικό το μέλλον για τα πουλερικά

Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πτηνοτροφία μέχρι στιγμής, τον πληθωρισμό να καλπάζει στα ύψη, το κόστος της ενέργειας δυσβάστακτο και τη γρίπη των πτηνών να έχει αποδεκατίσει μεγάλους πληθυσμούς πτηνών, εντούτοις, οι παγκόσμιες προοπτικές για τα πουλερικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ευοίωνες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κρέατος. Ένας βασικός λόγος για την καλή πορεία των πουλερικών, σύμφωνα με την έκθεση του τέταρτου τριμήνου της Rabobank, είναι η προσιτή τιμή τους, για τους περισσότερους καταναλωτές.

«Το κοτόπουλο θα είναι η πρωτεΐνη με την καλύτερη θέση λόγω της χαμηλής τιμής του σε περιόδους πίεσης στην καταναλωτική δύναμη», ανέφερε η έκθεση. «Ωστόσο, με τον τρέχοντα μεγάλο πληθωρισμό κόστους και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κλάδος θα πρέπει να προσπαθήσει να συνεχίσει να προσφέρει προσιτές λύσεις στους καταναλωτές για να μειώσει τον κίνδυνο μεγάλης ρευστοποίησης της ζήτησης».

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 η αγορά των πουλερικών ανακάμπτει στην Κίνα, λόγω των υποσχόμενων τάσεων ζήτησης ακόμα κι αν οι περιορισμοί για τον Covid-19 συνεχίζουν να υφίστανται. Στην Ιαπωνία η ζήτηση υπερβαίνει

«Χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία, αντιμετωπίζουν υψηλές τοπικές τιμές, γεγονός που οδήγησε σε κρατική παρέμβαση, για παράδειγμα στη Μαλαισία, για περιορισμό των εξαγωγών», ανέφερε η έκθεση.

Η Βραζιλία είναι μια «δύσκολη» αγορά, αφού παρ’ ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές και το κόστος των ζωοτροφών χαμηλότερο οι συνθήκες στην τοπική αγορά είναι «άθλιες», όπως τις περιγράφει η Rabobank, εξαιτίας της αύξησης των προμηθειών.

Επίσης, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλοι περιορισμοί λόγω του Covid, επομένως η αγορά θα μεταβληθεί ξανά και η κατανάλωση θα περιοριστεί σε γεύματα στο σπίτι.

 «Ωστόσο, παρατηρήθηκε κάποια οπισθοδρόμηση στην κερδοφορία στις ανοδικές αγορές της Βόρειας Αμερικής λόγω της αυξανόμενης προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τιμές παρέμειναν υψηλές λόγω της παραγωγής που παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019», εξηγεί ο Nan-Dirk Mulder, ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης στη Rabobank.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που θα καθορίσουν την προοπτική της αγοράς των πουλερικών αλλά και του κρέατος γενικά, είναι το κόστος  της ενέργειας, το πρόβλημα σε εργατικά χέρια, η μεταφορά των ζώων και φυσικά οι ζωοτροφές. Το υψηλότερο κόστος παραγωγής καθώς και αποθήκευσης θα μπορούσε να επιδεινωθεί εξαιτίας της ενδεχόνενης έλλειψης πόρων, όπως οι προμήθειες συσκευασίας και το CO2.

 «Ως εκ τούτου, οι περισσότερες αγορές αναμένεται να παραμείνουν πάνω από το νεκρό σημείο (κόστος-κέρδος χωρίς μεταβλητή), με ιδιαίτερα ισχυρές συνθήκες στην Ε.Ε., τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική», ανέφερε η έκθεση της Rabobank. «Η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να παράγουν πάνω από το νεκρό επίπεδο».

Πηγη: meatpoultry.com

28 September 2022
Banner
Banner