ΣΥΡΙΖΑ: Το αυξημένο κόστος παραγωγής κίνδυνος για αφανισμό του πρωτογενούς τομέα

06 July 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Το αυξημένο κόστος παραγωγής κίνδυνος για αφανισμό του πρωτογενούς τομέα

«Πώς μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, σήμερα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης, στις 5/7/22, κατά ενημέρωση του υπουργού ΑΑ&Τ στα μέλη της Επιτροπής. Ο βουλευτής Λακωνίας έκανε ειδική αναφορά στον καλπάζοντα πληθωρισμό που βρίσκεται  ήδη πάνω από το 12%  αλλά και στο κόστος παραγωγής (πάνω από το 25%), ενώ είπε συγκεκριμένα: «Αν προσθέσει κανείς ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, είμαστε πια στην τελευταία θέση της Ευρώπης σε τιμές παραγωγού, βλέπουμε ότι το μείγμα είναι εκρηκτικό … Επομένως, αυτό που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι να διατηρήσουμε τον πρωτογενή τομέα που περνάει μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του, ζωντανό».

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις σφαγές ζώων σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες, όπως είπε, είναι χαρακτηριστικές αποδείξεις της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και της μείωσης του παραγόμενου γάλακτος με κίνδυνο απώλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ  (γραβιέρα Νάξου, φέτα κ.λπ.). Το αυξημένο κόστος παραγωγής, επίσης, σύμφωνα με τον βουλευτή, ίσως να είναι και ο λόγος ώστε να έχουμε μειωμένες εκτάσεις, μειωμένες παραγωγές, περαιτέρω εγκατάλειψη της αγροτικής γης, με συνέπειες μακροχρόνιες για την ελληνική οικονομία.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε πως η ελληνική οικονομία, η πρωτογενής παραγωγή, δεν είναι μόνο η παραγόμενη αξία στο χωράφι. Είναι και το τρόφιμο, είναι οι μεταφορές που κινητοποιούνται, είναι οι εξαγωγές, είναι τα υλικά συσκευασίας και μια σειρά άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες που κινητοποιούνται γύρω από τον τομέα της παραγωγής τροφής. Άρα, λοιπόν, αυτό που κινητοποιείται από την παραγωγή στο χωράφι, στο στάβλο και στη θάλασσα δεν είναι μόνο αυτό που βγαίνει αλλά αυτό που  κινητοποιεί περίπου το 25% του ΑΕΠ και παράγει θέσεις εργασίας στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, οι οποίες είναι όχι μόνο συγκρίσιμες με τον τουρισμό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι και μεγαλύτερες και μόνιμων σταθερών σχέσεων εργασίας και όχι εποχικά όπως στον τουρισμό.

«Επομένως,  η παραγωγή τροφής είναι ο τομέας στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα μας για να βγει άλλη μια φορά από την κρίση. Όλες οι χώρες που αντιμετώπισαν αντίστοιχες καταστάσεις βασίστηκαν στον πρωτογενή τους τομέα. Στη χώρα μας δυστυχώς τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση μέχρι τώρα, κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και από τους ίδιους τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο τομέαρχης, ενώ κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε: «Την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου -το οποίο και ευχαριστούμε θερμά- μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να χαράξουμε στρατηγικές μέσα από αυτή, δεδομένου ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που  γύρισε πίσω με 260 παρατηρήσεις και οι παλινωδίες που υπάρχουν σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύεις, δεν δείχνουν ότι υπάρχει μία σταθερότητα στη χάραξη πολιτικής στον πρωτογενή τομέα».

06 July 2022
Banner
Banner