Ψηφίζουν για τη συμφωνία CETA την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές

13 February 2017

Ψηφίζουν για τη συμφωνία CETA την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές

Στον απόηχο της ανακοίνωσης για αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ) και ενώ η ευρωαμερικανική μεγα-συμφωνία ΤΤΙΡ φαίνεται να καρκινοβατεί, το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη 15/2 για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA), προκειμένου αυτή να τεθεί προσωρινά σε ισχύ, μέχρι να την εγκρίνουν και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε..

Οι εμπνευστές της μιλούν για μια συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, την ίδια στιγμή που οι επικριτές της κάνουν λόγο για μια συμφωνία που πλήττει ευθέως τους Ευρωπαίους παραγωγούς, καθώς και την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων (δημοσιεύματα του meatnews.gr εδώ).

Σημειώνουμε ότι η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες ενώ, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες, ο Καναδάς και η Ε.Ε. επιβεβαίωσαν ρητά το δικαίωμα των κρατών να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία. Εν τούτοις, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσεις τις αντιδράσεις που σημειώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (αν και στην Ελλάδα η δημόσια συζήτηση δεν έχει ασχοληθεί και πολύ με το θέμα αυτό).

Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία CETA ξεκίνησαν το Μάιο 2009 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο 2014. Η Ε.Ε. και ο Καναδάς υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016.

13 February 2017
Banner
Banner