Προβληματισμός και αντιδράσεις για το Nutri-Score – Webcast τη Δευτέρα από φορείς της βιομηχανίας τροφίμων

27 January 2021

Προβληματισμός και αντιδράσεις για το Nutri-Score – Webcast τη Δευτέρα από φορείς της βιομηχανίας τροφίμων

Ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση σχετικά με το σύστημα διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score πραγματοποιούν την ερχόμενη εβδομάδα συλλογικοί φορείς του κλάδου τροφίμων.

Συγκεκριμένα, τη συνάντηση με θέμα «Ανάλυση - παρουσίαση - σχολιασμός, του συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score» διοργανώνουν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (ώρα 5.00μ.μ.) το Ινστιτούτο ΠροΪόντων Κρέατος (ΙΠΚ), η Επιστημονική Λέσχη Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και οι επαγγελματικές Οργανώσεις ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης).

Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της λήξης διαβούλευσης επί του θέματος στην Κομισιόν (3 Φεβρουαρίου) και οι φορείς επιδιώκουν να παρουσιάσουν ενιαία και δημόσια τη θέση τους απέναντι στο σύστημα επισήμανσης Nutri-Score.

Δείτε και: Θέση στην πανευρωπαϊκή διαμάχη για το σύστημα επισήμανσης Nutri-Score παίρνει ο ΣΕΒΕΚ

Το σύστημα Nutri-Score που συζητείται να υιοθετηθεί σε όλη την Ευρ. Ένωση, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σωρεία αντιδράσεων από συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων τροφίμων, καθώς το μοντέλο και τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί υποβαθμίζουν, ως φαίνεται, πολλά βασικά ελληνικά προϊόντα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικότεροι κλαδικοί συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις τροφίμων, σε δηλώσεις, αρθρογραφία ή υπομνήματά τους σχετικά με το Nutri-Score, τονίζουν τον κίνδυνο που αποτελεί για τα προϊόντα τους, η εφαρμογή του με την παρούσα προτεινόμενη μορφή» αναφέρουν σε σχετικό Δελτίο Τύπου οι διοργανωτές της συζήτησης, στην οποία έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ.

Στο Δελτίο Τύπου υπογραμμίζεται ότι:

«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής επί της συσκευασίας. 

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri – Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). 

Ωστόσο, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται συχνά σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, το μέλι, τα παρασκευάσματα κρέατος κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής αξίας των προϊόντων, αλλά μόνο τα περιεχόμενα λιπαρά, σάκχαρα, πρωτεΐνες, αλάτι και οι φυτικές ίνες. 

Έτσι, με το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης και τον σημερινό του αλγόριθμο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με επώνυμα αναψυκτικά, σάλτσες κλπ.

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. (Κανονισμός 1169/2011) για προαιρετική χρήση και παράλληλα, αρκετές χώρες το έχουν υιοθετήσει (πχ. Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score και από αλυσίδες του εξωτερικού.

Ο τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, τον Δεκέμβριο του 2020, μαζί με τους ομόλογούς του από την Ιταλία και την Τσεχία, άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Ε.Ε όπως η Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α. έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Πρόσφατα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας με έδρα την Μαδρίτη εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών και ζητά την de facto κατάταξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου  και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα εξευγενισμένα και “κουπέ” ελαιόλαδα ζητάει κατάταξη στην κατηγορία «Β». 

Επιθυμία των διοργανωτών είναι να καταγραφούν απόψεις από όλους τους κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων επί του θέματος, γι’ αυτό καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερώσει εκ των προτέρων εάν θα ήθελε να συμμετάσχει με ολιγόλεπτη παρέμβαση (στο email  ipk@sevek.gr ή τηλ. 210 3253237). 

Λεπτομέρειες της εκδήλωσης

«Ανάλυση - παρουσίαση - σχολιασμός, του συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score»

Δευτέρα 1/2/2021 και ώρα 5.00μ.μ.

στην πλατφόρμα zoom, εδώ (Meeting ID: 857 9354 7039 > Passcode: 820294)

27 January 2021
Banner