Πράσινη στρατηγική και για τον κλάδο του κρέατος – Γιατί αντιδρά η βιομηχανία
Related Articles
Την απογοήτευσή της για τη νέα Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», την οποία δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτος.
Σε μια ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωση ο φορέας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος (CLITRAVI) υπογραμμίζει ότι δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες του κλάδου για μια ισορροπημένη, ρεαλιστική και πραγματικά βιώσιμη στρατηγική που θα βοηθούσε τον ευρωπαϊκό τομέα του κρέατος να βαδίσει σε ένα «πράσινο μονοπάτι».
Αντιθέτως, σύμφωνα με την CLITRAVI, εκείνο που κυριάρχησε στις χθεσινές ανακοινώσεις της Επιτροπής ήταν μια σειρά κατηγοριών που βάζουν στη γωνία απολογούμενο τον κλάδο, μια σειρά υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν και χωρίς για το μέλλον.
Ως εκ τούτου, η CLITRAVI χαρακτηρίζει τη νέα Στρατηγική ως μια «χαμένη ευκαιρία».
«Η αντίθεση μεταξύ προϊόντων ζωικής προέλευσης και φυτικών προϊόντων διαπνέει όλο το κείμενο της νέας Στρατηγικής. Τα πρώτα είναι κακά, τα δεύτερα είναι καλά» εξηγεί την άποψή της η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος και υπογραμμίζει: «Θα προτιμούσαμε μια πιο ισορροπημένη και λιγότερο διχαστική προσέγγιση και θα περιμέναμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πιο αντικειμενική και να λάβει δεόντως υπόψη ότι μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, παρά μόνο άμεσες κατηγορίες μόνο στα δικά μας προϊόντα». [εδώ σχετικά]
Ενστάσεις για την επισήμανση
Προβληματισμό όμως εκφράζει η CLITRAVI και για τα συστήματα επισήμανσης τροφίμων που, στο πλαίσιο της ίδιας Στρατηγικής, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, για να ενθαρρύνει την παραγωγή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων διατροφής, θα προτείνει την υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και θα δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την τόνωση της αλλαγής της σύστασης των προϊόντων, π.χ. με τον καθορισμό θρεπτικών χαρακτηριστικών για τον περιορισμό της προώθησης (μέσω διατροφικών ισχυρισμών ή ισχυρισμών υγείας) τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει την επέκταση των υποχρεωτικών ενδείξεων καταγωγής ή προέλευσης σε ορισμένα προϊόντα.
Για όλα αυτά λοιπόν η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος στέκεται θετικά απέναντι στην πρόθεση της Κομισιόν να εναρμονίσει την Εσωτερική Αγορά όσον αφορά τη διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Εν τούτοις το σύστημα επισήμανσης που θα επιλεγεί δεν πρέπει να οδηγεί σε ταξινόμηση των τροφίμων, και θα πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Η CLITRAVI αναφέρει ότι κάθε άλλη επιλογή θα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να τροποποιήσουν τις παραδοσιακές συνταγές τους και θα επέτρεπε ανάρμοστα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα υπονομεύοντας πτυχές των τροφίμων όπως η παράδοση και η κουλτούρα.
Προέλευση και για τα φυτικά υποκατάστατα
Ειδικά για την επισήμανση προέλευσης η βιομηχανία κρέατος στέκεται θετικά απέναντι στην πρόθεση για εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς σήμερα εφαρμόζονται πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις ανά κράτος μέλος. «Ελπίζουμε ότι αυτή η υποχρέωση δεν θα επιβληθεί μόνο σε μερικούς τομείς, αλλά ότι η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών να γνωρίζουν από πού προέρχεται το κρέας, όπως επίσης και τον τόπο συγκομιδής των φυτών που χρησιμοποιούνται για τα φυτικά προϊόντα τροφίμων».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η CLITRAVI καταθέτει ενστάσεις και για τον χρόνο κατά τον οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αλλαγές. «Στα επόμενα δύο έτη (χρόνος κατά τον οποίο η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τις συνέπειες της COVID-19, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις τροφίμων) θα εισαχθούν νέες υποχρεώσεις. Για να αναφέρουμε λίγες μόνο, το 2021 θα πρέπει να υπάρξουν: ένας κώδικας δεοντολογίας, αναδιατύπωση και διόρθωση των μέγιστων επιπέδων σε ορισμένα συστατικά, μείωση αλατιού και λιπαρών. Υποχρεωτικά κριτήρια για αξιολόγηση βιωσιμότητας. Και στη συνέχεια, το 2022, η καθιέρωση διατροφικών προφίλ για να μειωθεί η προώθηση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη. Αναθεώρηση της οδηγίας για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα· υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας· υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης για γάλα και κρέας.
Είναι όλα αυτό οικονομικά βιώσιμο;» αναρωτιέται η CLITRAVI, θέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμη κριτήριο βιωσιμότητας που τείνει να ξεχνιέται: το οικονομικό…