Ποιοι παράγοντες οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά βόειου κρέατος

29 August 2019

Ποιοι παράγοντες οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά βόειου κρέατος

Η ισχυρή κινεζική ζήτηση για βόειο, με τις εισαγωγές του α’ εξαμήνου να είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 50%, και οι αβεβαιότητες στο διεθνές εμπόριο (π.χ. η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη, οι εξελίξεις στο Brexit, η υπογραφή της συμφωνίας Mercosur μεταξύ Ε.Ε. και λατινοαμερικανικών χωρών) είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά βοδινού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Rabobank.

Τα στελέχη της τράπεζας αναφέρουν πιο συγκεκριμένα ότι «Η προσφορά αμερικανικού βόειου παραμένει σταθερή, η προσφορά από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι περιορισμένη, αλλά βελτιώνεται στη Βραζιλία. Ταυτόχρονα, η παραγωγή βόειου κρέατος παγκοσμίως υφίσταται όλο και περισσότερες ενοχλήσεις όσον αφορά τις συνθήκες εκτροφής των ζώων και τις συνέπειες της εκτροφής στο περιβάλλον».

Η Rabobank εκτιμά ότι θα επέλθουν αλλαγές σχετικές με την αειφορία της εφοδιαστικής αλυσίδας του βοείου κρέατος. Κι αυτό θα συμβεί υπό την πίεση που θα συνεχίσουν να ασκούν οι τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ομάδες πίεσης, καθώς και η άνοδος των εναλλακτικών πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης τιμών στα βοοειδή, τον οποίο καταρτίζει η Rabobank κατέγραψε άνοδο τους πρώτους επτά μήνες του 2019, ενώ ειδικά τους μήνες Μάιος-Ιούλιος οι τιμές στις ΗΠΑ μειώθηκαν, ενώ οι τιμές σε Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Ουρουγουάη αυξήθηκαν.

29 August 2019
Banner
Banner