ΠΟΓΕΔΥ: Κλείστε Τελωνεία και ΣΥΚΕ στον Έβρο, άμεσα μέτρα προστασίας σε όλες τις πύλες εισόδου

17 March 2020

ΠΟΓΕΔΥ: Κλείστε Τελωνεία και ΣΥΚΕ στον Έβρο, άμεσα μέτρα προστασίας σε όλες τις πύλες εισόδου

Μετά τις προηγούμενες επισημάνσεις της για προσωρινό κλείσιμο Τελωνείων και ΣΥΚΕ στην Π.Ε. Έβρου και εφαρμογή κανόνων προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις άλλες πύλες εισόδου της χώρας, η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών του Δημοσίου επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωσή της και απαιτώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διαφυλαχθούν τόσο οι εργαζόμενοι στις γεωτεχνικές υπηρεσίες όσο και το κοινωνικό σύνολο.

Η ΠΟΓΕΔΥ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών της χώρας ότι δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προηγούμενες επισημάνσεις των Γεωτεχνικών, αλλά και ότι ακόμη και τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. δείχνει να μην έχει αντιληφθεί τις απαράδεκτες συνθήκες «υπό τις οποίες εργάζονται οι Γεωτεχνικοί των κεντρικών υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. σε κτήρια υγειονομικές βόμβες, πόσο μάλλον τώρα που το σύνολο της χώρας είναι σε κόκκινο υγειονομικό συναγερμό».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η η ΠΟΓΕΔΥ και τα μέλη της ΠΕΓΔΥ (Γεωπόνοι) και ΠΕΚΔΥ (Κτηνίατροι):

«Σήμερα, μετά από δύο σχετικές Π.Ν.Π, εγκυκλίους, το κλείσιμο των τελωνείων από την πλευρά των άλλων δύο χωρών εκτός Ε.Ε. που συνορεύουμε βόρεια, το προσωρινό κλείσιμο μόνο του κεντρικού κτιρίου του Υπ.Α.Α.Τ. στην Αχαρνών 2 για απολύμανση, επανερχόμαστε για να πούμε το προφανές στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ., στην ΕΝ.Π.Ε. και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τους συνιστούμε, τους προτρέπουμε και τους φέρνουμε προ των ευθυνών τους, σε τελική ανάλυση, προκειμένου να κλείσουν επιτέλους τα Τελωνεία και το Σ.Υ.Κ.Ε στον Έβρο και να εφαρμόσουν τις πλέον αυστηρές υγειονομικές διαδικασίες για την προστασία των Γεωτεχνικών ελεγκτών σε όλες τις άλλες πύλες εισόδου (π.χ λιμάνια και τελωνεία) που για λόγους εθνικής ανάγκης και τροφοδοσίας θα παραμείνουν ανοιχτές με την βοήθεια των Γεωτεχνικών που θα διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Παίζουν με τις πιθανότητες για να συμβεί το μοιραίο στους εργαζόμενους συναδέλφους, αλλά και στην δημόσια υγεία γενικότερα. Εμείς δεν θα κινδυνολογήσουμε περαιτέρω, όλοι όμως αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει πέριξ των ελληνοτουρκικών συνόρων και έχουν άποψη για την πραγματική εικόνα της γειτονικής χώρας σε ότι έχει σχέση με την ασθένεια COVID-19».

Πέραν όμως των επισημάνσεων για τα τελωνεία και τα Σ.Υ.Κ.Ε η ανάγκη για ιδιαίτερες προφυλάξεις υγιεινής αφορά όλες τις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες της Χώρας και ιδιαίτερα στις αποκεντρωμένες (π.χ.  Τ.Α.Α.Ε. και Περιφερειακά Κέντρα του Υπ.Α.Α.Τ και Δ.Α.Ο.Κ των Περιφερειών), αναφέρει η ανακοίνωση. «Θεωρούμε ότι σε αυτές τις υπηρεσίες αιχμής, οι οποίες έρχονται σε άμεση επαφή με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, πρέπει να δοθούν περαιτέρω οδηγίες και να εφοδιαστούν με υλικά προφύλαξης, να παραταθούν για ένα δίμηνο αρχικά οι όποιες προθεσμίες έχουν τεθεί  σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο (π.χ για έκδοση αδειών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπου υφίσταται ανάγκη, για υποβολή αιτήσεων – φακέλων πληρωμής μέτρων του ΠΑΑ, για έκδοση αδειών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.λ.π), να υπάρξει εκ περιτροπής περιορισμένο ωράριο των υπαλλήλων και απαγόρευση εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες».

Ιδιαίτερη μέριμνα, λένε οι Γεωτεχνικοί του Δημοσίου, χρειάζεται και για τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ. οι οποίες ακόμη και σήμερα λειτουργούν σα να μη συμβαίνει τίποτα (απουσία υλικών, ελέγχων εισόδου, οδηγιών για εκ περιτροπής εργασία κ.α.). Θεωρούν λοιπόν αναγκαίο το κλείσιμο των υπηρεσιών μέχρι τη δημιουργία θέσεων εργασίας με απόλυτη ασφάλεια σε όσους συναλλάσσονται με το κοινό.

«Με αίσθημα ευθύνης καλούμε τους Συναδέλφους να βοηθήσουν στην εθνική αυτή προσπάθεια, πρέπει όμως και οι πολιτικοί ιθύνοντες να αποδείξουν ότι δεν μας θεωρούν αναλώσιμους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που είναι υποχρεωμένοι ώστε να διαφυλαχθούν τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και το κοινωνικό σύνολο από περαιτέρω ανεξέλεγκτη επιδείνωση του προβλήματος. Απαιτούμε ενημέρωση και προστασία του συνόλου των εργαζομένων από τη διασπορά του κορωνοϊού» καταλήγει η ανακοίνωση.

17 March 2020
Banner
Banner