COVID-19 εντόπισε σε συσκευασίες κατεψυγμένου κρέατος από Βραζιλία και Πολωνία, το Χονγκ Κονγκ

10 March 2022

COVID-19 εντόπισε σε συσκευασίες κατεψυγμένου κρέατος από Βραζιλία και Πολωνία, το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να πραγματοποιεί τυχαία τεστ για COVID-19 στις εισαγωγές τροφίμων και στη συσκευασία τους. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα συνδέονταν με τη συσκευασία κατεψυγμένων κρεάτων από τη Βραζιλία και την Πολωνία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι το 2021, η Βραζιλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής βόειου και χοιρινού κρέατος του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Πολωνία κατετάγη ως ο πέμπτος προμηθευτής χοιρινού κρέατος.

Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε να ελέγχει διάφορα είδη εισαγόμενων τροφίμων, όπως και τη συσκευασία τους, από τον καιρό που στην Κίνα εντοπιζόταν ο ιός (στα μέσα του 2020) σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα ή στη συσκευασία τους.

Τα δείγματα των υπό εξέταση τροφίμων λαμβάνονται σε αποθήκες / μονάδες αποθήκευσης των αεροδρομίων και των εισαγωγέων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν αναφορές ότι στη διάρκεια προληπτικών δοκιμών δείγματα εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων έφεραν τον ιό στη συσκευασία τους. Λίγο νωρίτερα επίσης είχαν συγκεντρωθεί 36 δείγματα από μια παρτίδα περίπου 1.100 χαρτοκιβωτίων κατεψυγμένου βόειου κρέατος (συνολικά περίπου 29 τόνοι) που εισάγεται από τη Βραζιλία διά θαλάσσης. Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι ένα εξωτερικό δείγμα συσκευασίας και δύο εσωτερικά δείγματα συσκευασιών βρέθηκαν θετικά στον SARS-Cov-2.

Επιπλέον, οι αρχές συγκέντρωσαν 12 δείγματα από μια παρτίδα 300 περίπου χαρτοκιβωτίων κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος (συνολικά περίπου 7 τόνοι) που εισάγονται από την Πολωνία διά θαλάσσης. Τα αποτελέσματα των τεστ έδειξαν ότι ένα εσωτερικό δείγμα συσκευασίας βρέθηκε θετικό στον ιό.

Το 2021, οι συνολικές εισαγωγές βοδινού κρέατος στο Χονγκ Κονγκ ανήλθαν σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μια μείωση κατά 39% σε σύγκριση με το 2020. Η Βραζιλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής, καλύπτοντας το 39% των εισαγωγών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν το 20% της κατάταξης ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής.

Το ίδιο έτος, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στο Χονγκ Κονγκ ήταν αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 13% σε σύγκριση με το 2020. Η Βραζιλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής και αντιπροσώπευε το 26%, ενώ η Πολωνία το 5%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν το 3% των συνολικών εισαγωγών χοιρινού κρέατος του Χονγκ Κονγκ.

10 March 2022
Banner
Banner