Θέμα βιωσιμότητας για τους Ηπειρώτες χοιροτρόφους που δεν πήραν κορωνοενίσχυση – Aνοιχτή επιστολή στον Λιβανό

28 January 2022

Θέμα βιωσιμότητας για τους Ηπειρώτες χοιροτρόφους που δεν πήραν κορωνοενίσχυση – Aνοιχτή επιστολή στον Λιβανό

Είναι από καιρό γνωστό το θέμα των χοιροτρόφων που δεν έλαβαν την ενίσχυση COVID-19 επειδή δεν δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και μολονότι έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι φανερό πως το πρόβλημα που δημιουργείται (σύμφωνα με τις πληροφορίες αφορά περίπου το 30% των χοιροτρόφων) είναι σοβαρό, καθώς τίθεται ζήτημα ισονομίας, αλλά πολύ περισσότερο (ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εκτίναξης του κόστους παραγωγής) ζήτημα βιωσιμότητας για τους χοιροτρόφους που έμειναν εκτός της κορωνοενίσχυσης.

Ένα πρόβλημα που από καιρό έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία έχει υποσχεθεί να το θεραπεύσει, αλλά ο καιρός περνάει και η στασιμότητα είναι το μόνο νέο στην περίπτωση αυτή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τους χοιροτρόφους της Ηπείρου, στην περιοχή έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης περισσότερες από 15 εκμεταλλεύσεις με αριθμό χοιρομητέρων συνολικά μεγαλύτερο από 5.000 (πέντε χιλιάδες)...!

Ένα θέμα που σε κάθε κανονική περίσταση θα ήταν απλώς διαδικαστικό, τείνει τώρα να πάρει διαστάσεις μη-επιβίωσης για μερίδα των χοιροτρόφων…

Σε απόγνωση οι χοιροτρόφοι της Ηπείρου που δεν έλαβαν την ενίσχυση, αποφάσισαν να απευθύνουν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, ο οποίος, όπως και ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου, γνωρίζουν το θέμα.

Οι χοιροτρόφοι που συνέταξαν την επιστολή υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για καθυστερήσεις και επισημαίνουν ότι η περιοχή της Ηπείρου, «στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό της χοιροτροφίας της χώρας, θα εμφανίσει μεγάλο πρόβλημα με την κατάρρευση ενός αριθμού χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που ήδη είναι ζημιογόνες, θα επέλθει καταστροφή μέρους παραγωγικού κλάδου της χώρας με αύξηση ανεργίας και μείωση βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών». Καταληκτικά μάλιστα ρωτούν τον υπουργό εάν και ποια μέτρα σχεδιάζει να λάβει "έτσι ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της Ηπείρου οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση Covid-19".

Στην επιστολή προς τον κ. Λιβανό αναφέρουν αναλυτικά ότι:

«Ο Σύλλογος Χοιροτρόφων της Ηπείρου σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την 24-1-2022 στη Φιλιππιάδα, συζήτησε το θέμα της μη καταβολής κρατικής ενίσχυσης Covid-19 σε ορισμένους χοιροτρόφους της Ηπείρου (βάσει της ΚΥΑ 1184/247574/2021 - ΦΕΚ 4246/Β/14-9-2021). Στη συνέλευσή μας ήταν παρόν μέλος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος ο οποίος μας ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης της αντιπροσωπείας της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου την 21-1-2022. Μεταξύ των άλλων μας ανέφερε ότι το υπουργείο έχει την πρόθεση αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί για την καταβολή της ενίσχυσης λόγω Covid-19 σε δικαιούχους χοιροτρόφους βάσει του ΦΕΚ 4246/Β/14-9- 2021, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την ενίσχυση για λόγους διαδικασιών του τρόπου υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι χοιροτρόφοι στην επιστολή, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά την καταβολή της εν λόγω ενίσχυσης σε έναν ορισμένο αριθμό χοιροτρόφων και όχι σε όλους τους δικαιούχους, είναι η εξής:

«Αυτοί που έλαβαν την ενίσχυση συνεχίζουν να εκτρέφουν τα ζώα τους και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους αφού έχουν την οικονομική δυνατότητα με τη λήψη του ποσού της ενίσχυσης, ενώ εμείς που δεν λάβαμε καμία ενίσχυση αδυνατούμε να αγοράσουμε ζωοτροφές των οποίων το κόστος είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να πληρώσουμε γενικότερα τις δαπάνες της εκτροφής τους. Η μερική κατανομή της ενίσχυσης δημιουργεί θέματα ισονομίας αφού δημιουργεί συνθήκες κατάρρευσης ορισμένων εκμεταλλεύσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού αφού ορισμένοι θα συνεχίσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ανεμπόδιστα με τη μεροληπτική στήριξη από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικά οι εκτροφείς χοίρων στην περιοχή της Ηπείρου δοκιμάζονται σκληρά την περίοδο του Covid-19 αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα επιβίωσης των μονάδων τους το οποίο οφείλεται σε συσσωρευμένες αρνητικές συγκυρίες που επιβάρυναν και συνεχίζουν να επιβαρύνουν ολόκληρο τον κλάδο της χοιροτροφίας στην περιοχή της Ηπείρου, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών κατά 80% για πάνω από 1 έτος,
  2. το πρόσφατα αυξημένο κόστος της ενέργειας (ηλ. ρεύματος),
  3. οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην Περιφέρεια (μειωμένη κατανάλωση χοιρινού στην εστίαση λόγω μειωμένων μετακινήσεων από τα αστικά κέντρα και πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος),
  4. η πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος σε ολόκληρη την ευρωζώνη λόγω διακοπής των εξαγωγών στη Κίνα (η οποία οργάνωσε τη δική της παραγωγή χοιρινού κρέατος που είχε πληγεί από την αφρικανική πανώλη),
  5. οι παράνομες ελληνοποιήσεις ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος οι οποίες μειώνουν την τιμή πώλησης του ηπειρώτικου χοιρινού κρέατος,
  6. η μείωση της ζήτησης ζώντων χοίρων από τη γειτονική Αλβανία λόγω Covid-19».

Το έλλειμμα του συστήματος αιτήσεων

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, ομάδα 7 χοιροτρόφων της Ηπείρου είχαν αποστείλει την 6η-12-2021 στο ΥΠΑΑΤ και πριν την εκταμίευση των ποσών της ενίσχυσης των υπόλοιπων χοιροτρόφων, επιστολή με την οποία ενημέρωσαν για το πρόβλημα που θα προκύψει και εξήγησαν ότι η μη λήψη της ενίσχυσης από μερικούς χοιροτρόφους δεν οφείλονταν σε δική τους υπαιτιότητα. «Οι παραγωγοί αυτοί είχαν υποβάλει στοιχεία για τον αριθμό των χοιρομητέρων και κάπρων για το έτος 2020 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείται στη Γενική Διεύθυνση της Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. σύμφωνα με την υπ' αρ. 297286/2005 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 1170, ΦΕΚ 4246/Β/14-9-2021), αλλά δεν είχαν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οποίος ήταν ο αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό συνέβη δυστυχώς όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά από έλλειμα του συστήματος υποβολών ηλεκτρονικών αιτήσεων της πλατφόρμας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η οποία ήταν ρυθμισμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει να υποβάλλουν αίτηση μόνο όσοι παραγωγοί είχαν υποβάλλει και στο παρελθόν αιτήσεις ενίσχυσης και ήταν εγγεγραμμένοι από το 2020 σε αυτή την πλατφόρμα, παρότι ήταν δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Όπως γνωρίζουμε, η χοιροτροφία δεν είχε την υποχρέωση να δηλωθεί στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ και ποτέ δεν μας είχαν ενημερώσει για υποχρεωτικότητα δηλώσεων των στοιχείων μας στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μόνο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. (ΚΥΑ Αριθ. 297286/2005 – ΦΕΚ 1170/Β/24-8-2005). Εξάλλου, οι χοιροτρόφοι αποτελούσαν πάντα έναν κλάδο του αγροτικού τομέα που δεν λάμβανε ποτέ ενισχύσεις οποιουδήποτε είδους από το κράτος, σε αντίθεση με τον γεωργικό τομέα και την αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία που λάμβαναν και λαμβάνουν τακτικά ενισχύσεις, οπότε και ήταν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω πλατφόρμα. Εγγεγραμμένοι χοιροτρόφοι στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ με δηλώσεις στοιχείων 2020 ήταν επίσης όσοι διατηρούσαν και επιπλέον καλλιέργειες της φυτικής παραγωγής και γνώριζαν το σύστημα κρατικών ενισχύσεων διότι αιτούνταν ενισχύσεις για τις καλλιέργειές τους. Η ενημέρωση ότι χρειάζεται να υποβάλλουμε τα στοιχεία των εκτροφών μας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε το 2021 και ανεπίσημα από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν προφορικώς χωρίς να έχει εκδοθεί καμία επίσημη σχετική διάταξη εξ’ όσων γνωρίζουμε και έτσι οι υπόλοιποι χοιροτρόφοι υπέβαλαν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021».

Απευθυνόμενοι στον υπουργό ΥΠΑΑΤ οι χοιροτρόφοι καταλήγουν:

«Όλα αυτά που σας περιγράφουμε παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των χοιροτρόφων σε ποσοστό περίπου 30% της χώρας να μην λάβουν ούτε 1 ευρώ για ενίσχυση και για λόγους τονίζουμε που δεν ήταν δικής τους ευθύνης. Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου της χοιροτροφίας έλαβαν ποσά οικονομικής ενίσχυσης (253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από τους χοιροτρόφους της Ηπείρου, υπολογίσαμε ότι στην περιοχή μας έμειναν εκτός ενίσχυσης περισσότερες από 15 εκμεταλλεύσεις με αριθμό χοιρομητέρων συνολικά μεγαλύτερο από 5000 (πέντε χιλιάδες). Οι χοιροτρόφοι που δεν έλαβαν την εν λόγω ενίσχυση δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό αυτές τις συνθήκες και να εκτρέφουν τα ζώα τους διότι αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές και θα αναγκαστούν να κλείσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ασιτίας των ζώων!

Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε εάν και ποια μέτρα σχεδιάζετε να λάβετε έτσι ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της Ηπείρου οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση Covid-19. Σας τονίζουμε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον διότι αφορά τη διατροφή των ζώων που εκτρέφουμε στις εγκαταστάσεις μας και δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο για καθυστερήσεις. Ειδικά η περιοχή της Ηπείρου, που χρήζει ιδιαίτερης ανάπτυξης και στην οποία συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό της χοιροτροφίας της χώρας, θα εμφανίσει μεγάλο πρόβλημα με την κατάρρευση ενός αριθμού χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που ήδη είναι ζημιογόνες, θα επέλθει καταστροφή μέρους παραγωγικού κλάδου της χώρας με αύξηση ανεργίας και μείωση βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών.

Περιμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση

ΟΜΑΔΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ που δεν έλαβαν την ενίσχυση Covid-19»

28 January 2022
Banner
Banner