ΠΟΕ κατά Ρωσίας για την απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού. Χαιρετίζει και η Copa-Cogeca

22 August 2016

ΠΟΕ κατά Ρωσίας για την απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού. Χαιρετίζει και η Copa-Cogeca

Story Highlights

  • Αφορά την απαγόρευση που είχαν εισαγάγει οι Ρώσοι στις αρχές του 2014 λόγω των κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων
  • Η Κομισιόν επεκτείνει τη σημασία της απόφασης και για το ρωσικό εμπάργκο που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2014

Related Articles

Παράνομη, υπό το πρίσμα των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, είναι η απαγόρευση που εφαρμόζει η Ρωσία απέναντι στην εισαγωγή ζώντων χοίρων, νωπού χοιρινού κρέατος και άλλων προϊόντων χοίρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αποφαίνεται επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που εξέτασε το θέμα και δημοσίευσε την απόφασή της την Παρασκευή. Η απόφαση αφορά βεβαίως την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις αρχές του 2014, λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) σε περιοχές της Ε.Ε. κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η επιτροπή του ΠΟΕ αναγνώρισε ότι η άρνηση της Ρωσίας να δεχθεί τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων της Ε.Ε. και να προσαρμόσει τα πιστοποιητικά εισαγωγής Ε.Ε.-Ρωσίας, ισοδυναμεί κατά συνέπεια με μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών. «Το μέτρο αυτό δεν βασίζεται στα σχετικά διεθνή στάνταρ και παραβιάζει τους κανόνες της Συμφωνίας για την Εφαρμογή Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Μέτρων (η Συμφωνία SPS στο πλαίσιο του ΠΟΕ). Η ξεχωριστή ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία έλαβαν την ίδια κριτική από την επιτροπή».

Έφεση στην απόφαση της επιτροπής μπορεί να ασκηθεί εντός 60 ημερών. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η απόφαση θα εγκριθεί από τον ΠΟΕ, κάτι που θα δημιουργήσει στη Ρωσία τη δέσμευση να συμμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική απαγόρευση των αρχών του 2014 ακολουθήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, το οποίο ήρθε ως η ρωσική απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. και έπληξε καίρια τους Ευρωπαίους παραγωγούς χοιρινού, προκαλώντας ταυτόχρονα και την κινητοποίηση της Κομισιόν με μέτρα όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση αλλά και η πρόσφατη χρηματοδοτική στήριξη που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Μετά την απόφαση της επιτροπής του ΠΟΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι δημιουργείται μια νέα κατάσταση που στέλνει ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία, και προς όλα τα μέλη του ΠΟΕ, όσον αφορά την υποχρέωσή τους να σέβονται τα διεθνή πρότυπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση σημειώνει ρητώς τη δυνατότητα των μελών του ΠΟΕ να καθορίζουν τα κατάλληλα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και να περιορίζουν τις εισαγωγές για υγειονομικούς λόγους, μόνο όταν αυτό γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του ΠΟΕ για να διασφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Πράγματι, η επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του ΠΟΕ παραμένει η ισχυρότερη επιλογή για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εμπορικοί φραγμοί και για να αυξηθεί έτσι η ασφάλεια δικαίου και η προβλεψιμότητα στο εμπόριο», τονίζει η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Την απόφαση του ΠΟΕ χαιρέτισε τη Δευτέρα 22/8 το κορυφαίο όργανο των Ευρωπαίων αγροτών, οι Copa & Cogeca. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πέκα Πεσόνεν, η απόφαση αυτή ήταν ένα καλό νέο για τους χοιροτρόφους. «Δυστυχώς, οι ρωσικές αρχές θα ασκήσουν πιθανότατα το δικαίωμα ένστασης εντός των επόμενων 60 ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί μάλλον δεν πρόκειται να δουν τα οφέλη της συγκεκριμένης απόφασης, πριν από το 2018. Πριν από την επιβολή των υγειονομικών περιορισμών, η Ρωσία απορροφούσε το 24% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, μια μέση ετήσια αξία 1,4 δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή αγορά χοιρινού κρέατος βρίσκεται εν τω μεταξύ σε ένα εύθραυστο σημείο».

22 August 2016
Banner