Με έφεση απαντά η Ρωσία στον ΠΟΕ για την καταδίκη της

29 September 2016

Με έφεση απαντά η Ρωσία στον ΠΟΕ για την καταδίκη της

Όπως αναμενόταν, η Ρωσία αποφάσισε να ασκήσει έφεση εναντίον της πρόσφατης καταδίκης της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου – ΠΟΕ, ο οποίος απεφάνθη ότι η απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος είναι παράνομη. Για το θέμα είχε από καιρό ενημερώσει το meatnews.gr.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΠΟΕ δεν αφορούσε το ρωσικό εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε., αλλά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί από τον Ιανουάριο 2014 εξαιτίας των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων που σημειώθηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι ρωσικές Αρχές αποφάσισαν να ασκήσουν την έφεση, λέγοντας παράλληλα ότι η καταδικαστική απόφαση του ΠΟΕ εναντίον της Ρωσίας ήταν «καθαρά πολιτικής φύσεως».

Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, η απόφαση του ΠΟΕ επί της ρωσικής έφεσης θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών και, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, αν η απόφαση εξακολουθήσει να είναι ευνοϊκή για την Ε.Ε., η Ρωσία θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να συμμορφωθεί και να ανακαλέσει την απαγόρευση εισαγωγών που είχε επιβάλει για υγειονομικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, εάν μετά από μία τέτοια διαδικασία ένα οποιοδήποτε μέρος αρνηθεί να συμμορφωθεί, ο ΠΟΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων ή αποζημίωσης.

29 September 2016
Banner
Banner