Μέχρι τέλος του 2017 επεκτάθηκε το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.

30 June 2016

Μέχρι τέλος του 2017 επεκτάθηκε το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.

Story Highlights

  • Το πιο βαρύ τίμημα αυτού του εμπορικού (και όχι μόνο) πολέμου πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρέατος, που από αξία 1,6 δισ. το 2012 έπεσαν το 2015 στα 13,7 εκατ. (μείωση 99,1%)

Related Articles

Θα συνεχιστεί η πίεση στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απορρόφησή τους από τη Ρωσία, καθώς η τελευταία αποφάσισε χθες να συνεχίσει μέχρι το τέλος του 2017 το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμπάργκο ήρθε το καλοκαίρι του 2014 ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία για τη στάση της στην κρίση της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χοιρινό και το βόειο κρέας, τα φρούτα και λαχανικά. Είναι ακριβώς τα προϊόντα τα οποία εδώ και ένα χρόνο κατέχουν μονίμως θέση στην ατζέντα όλων των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και για τα οποία έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης – τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν κατάφεραν να αλλάξουν δραστικά τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί. Σημειωτέον ότι και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (27-28 Ιουνίου 2016) συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας την είδηση ότι τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς.

Από τα στοιχεία που αντλούμε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται ότι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στη Ρωσία είναι πολύ βαρύ. Χαρακτηριστικά, στους τομείς κρέατος, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών, οι εξαγωγές στη Ρωσία κατέρρευσαν και βρέθηκαν πέρυσι 92% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2012. Συγκρίνοντας ενδεικτικά αυτά τα δύο έτη, 2012 και 2015, το πιο βαρύ τίμημα αυτού του εμπορικού (και όχι μόνο) πολέμου πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρέατος, που από αξία 1,6 δισ. έπεσαν στα 13,7 εκατ. (πτώση 99,1%). Λίγο πιο αναλυτικά η σύγκριση ανάμεσα στο 2012 και στο 2015 δείχνει ότι: Οι εξαγωγές νωπού βόειου σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Οι εξαγωγές κατεψυγμένου βόειου έπεσαν κατά 99,9%. Το ίδιο και οι εξαγωγές χοιρινού, όπως και οι εξαγωγές κρέατος πουλερικών. Οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος έπεσαν κατά 96,2%.

30 June 2016
Banner
Banner