Πληθαίνουν οι φωνές για το νέο χαράτσι μέσω… Ταυτότητας Κτιρίου
Related Articles
Όλο και περισσότερες φωνές αντίδρασης, όσο περνούν οι μέρες, κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη ρύθμιση» και για χαράτσι αναφερόμενες στην Ταυτότητα Κτιρίου, θεσμός ο οποίος περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον «Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναρωτιέται σε χθεσινή της ανακοίνωση, «πού βρίσκεται η δικαιοσύνη σε μια ρύθμιση που επιβάλλει στα εκατομμύρια των ιδιοκτητών, που ήδη βιώνουν την οικονομική καταστροφή του ΕΝΦΙΑ, να γίνουν αναγκαστικοί πελάτες εις το διηνεκές της πανίσχυρης συντεχνίας των μηχανικών για την έκδοση της λεγόμενης “ταυτότητας κτιρίων”».
Όπως είναι γνωστό, ο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κτίρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στην τρίτη εκ των οποίων υπάγονται μεταξύ άλλων, και κτίρια αποκλειστικής χρήσης αποθήκευσης, εμπορικές αποθήκες (λιανικής και χονδρικής πώλησης), επαγγελματικές αποθήκες, βιομηχανικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες (αγροτικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων), διαμετακομιστικοί σταθμοί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: γενικές αποθήκες, αγροτικές αποθήκες, λιμενικά υπόστεγα, αυτοτελείς αποθήκες καταστημάτων, αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία.
Για τα κτίρια της κατηγορίας αυτής, η υποβολή της Ταυτότητας Κτιρίου γίνεται εντός οκτώ ετών από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, ενώ ο αρμόδιος μηχανικός επανελέγχει τα στοιχεία της Ταυτότητας του Κτιρίου κάθε οκτώ χρόνια από την υποβολή της.
Η επίβλεψη του μηχανικού για τη δημιουργία του φακέλου «Ταυτότητας Κτιρίου» και ο επανέλεγχος συνεπάγονται ασφαλώς αμοιβή και ως εκ τούτου μία ακόμη επιβάρυνση για γεωργούς και κτηνοτρόφους, που όπως όλα δείχνουν, από το 2017 θα δουν και τα αγροτεμάχιά τους να εντάσσονται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, μετά τη… φετινή αναστολή που πήραν.
Το νομοσχέδιο και τα σχόλια που έχουν μέχρι στιγμής αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση, μπορείτε να δείτε εδώ.