50% μείωση φόρου στους παραγωγούς

24 May 2022

50% μείωση φόρου στους παραγωγούς

Η κυβέρνηση με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», προχωρά σε μείωση του φόρου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους, με την προϋπόθεση να είναι μέλη συνεταιρισμών ή να ανήκουν σε ομάδες παραγωγών ή να έχουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας με ιδιωτική επιχείρηση για τρία χρόνια το λιγότερο. Η μείωση ξεκινά από 50% και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 70%.

Οι φοροελαφρύνσεις έρχονται τη συγκεκριμένη στιγμή, λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αφενός αλλά και λόγω των μειώσεων στους συντελεστές του βασικού φόρου, αφετέρου.

Οι φορολογούμενοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι θα έχουν όφελος από τη νέα διάταξη, μια που ενώ ο ΕΝΦΙΑ είχε μειωθεί στις οικοδομικές εργασίες, εντούτοις η αντικειμενική αξία  παρέμενε και συμπεριλαμβανόταν στον συμπληρωματικό φόρο (πάνω από 250.000 ευρώ).

Βασικοί λόγοι

Το μέτρο φιλοδοξεί να επιτύχει τρεις βασικούς σκοπούς:

  1. Να βάλει τέλος στην τεράστια φοροδιαφυγή που γίνεται στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.
  2. Να βοηθήσει το αγροτικό εισόδημα.
  3. Η διάταξη ισχύει για όσους παραγωγούς ανήκουν σε συνεταιρισμούς και ομάδες, επομένως το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα ως κίνητρο οι νέοι ή οι παλιότεροι παραγωγοί να ενταχθούν σε οργανωμένες ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να γίνουν τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά και να ενισχύουν έτσι το εισόδημά τους.

Μένουν εκτός

Ενώ οι νέοι φόροι ενισχύουν τους κτηνοτρόφων των συνεταιρισμών, μια άλλη κατηγορία  δεν είναι ευχαριστημένη. Παραγωγοί που έχουν ιδρύσει δική τους Ο.Ε. εταιρεία αλλά και νομικά πρόσωπα δεν εντάσσονται στην ίδια διάταξη φοροελαφρύνσεων, αφού ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει στα ίδια ποσοστά.

24 May 2022
Banner
Banner