Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις και τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

31 July 2019

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις στις 120 δόσεις και τις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Επί της αρχής υπερψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. «Παρών» το ΚΚΕ, ενώ το ΜεΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μετά και την ψηφοφορία στη Βουλή, αναμένονται περαιτέρω οφέλη για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία. Χαμηλότερο επιτόκιο και περισσότερες δόσεις είναι τα νέα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, η οποία επιπροσθέτως δίνει τη δυνατότητα επαναπόκτησης του «ελέγχου» του τραπεζικού λογαριασμού εφόσον αυτός είχε δεσμευθεί.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση των φορολογικών οφειλών των πολιτών: η ελάχιστη μειωμένη καταβολή μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και δίνεται έτσι η δυνατότητα αύξησης των δόσεων, ενθάρρυνσης της συνέπειας και ανακούφισης των οφειλετών. Τα επιτόκια, τα οποία βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνονται από το 5% στο 3%, έτσι ώστε να αμβλύνεται μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, αλλά και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου. Ακόμη, διευρύνεται η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με την υπαγωγή σε αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επίσης ανακοινώσει τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί στην ολομέλεια τις επόμενες ημέρες (σ.σ. πρόκειται για το ν/σ που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο).

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προβλέπονται ελαφρύνσεις που θα τις δουν οι φορολογούμενοι άμεσα, καθώς η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος:

  • 30% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητα συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ,
  • 27% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 70.000 ευρώ,
  • 25% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 70.000 ευρώ και μέχρι 80.000 ευρώ,
  • 20% για κάθε φορολογούμενο που κατέχει ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 80.000 ευρώ και μέχρι 1.000.000 ευρώ,
  • 10% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.


31 July 2019
Banner
Banner