Όλο και μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης για τα πουλερικά την επόμενη δεκαετία στην Ε.Ε.

07 December 2016

Όλο και μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης για τα πουλερικά την επόμενη δεκαετία στην Ε.Ε.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να υποστηρίξουν την μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση για κρέας και να συμβάλουν σε αυξημένες εξαγωγές ευρωπαϊκού κρέατος. Αυτό υποστηρίζει η χθεσινή έκδοση της Κομισιόν για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, μια εκτίμηση που εκτείνεται στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2026.

Βέβαια η έκθεση της Κομισιόν διευκρινίζει ότι η εκτίμηση των προοπτικών της αγοράς δεν αποτελεί πρόβλεψη, αλλά περισσότερο την αποτύπωση των τάσεων που σήμερα διαφαίνονται σε ένα δεδομένο μακροοικονομικό περιβάλλον. Ούτως ή άλλως, είναι σαφές ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε είναι η αστάθεια, συνεπώς κάθε εκτίμηση τίθεται υπό την αίρεση μεγαλύτερων ή μικρότερων ανατροπών που ενδεχομένως γίνουν. Για παράδειγμα, η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες από τον Ιανουάριο και μετά (όταν θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο νεοεκλεγείς Ντ. Τραμπ) είναι ένας παράγων που ακόμη δεν μπορεί να σταθμιστεί επακριβώς αυτή τη στιγμή

Με αυτή τη διευκρίνιση, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν τίθενται σε ένα πλαίσιο σχετικότητας, όπως είναι κατανοητό.

medium-term-prospectsΕν τούτοις, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι αναλυτές της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα αυξηθεί κατά 13,5% ήτοι 42,6 εκατ. τόνους, στη δεκαετία μέχρι το 2026. Αυτή η αύξηση είναι ασφαλώς μικρότερη από εκείνη της δεκαετίας 2006-2016, αλλά παραμένει ικανοποιητική. Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τις ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, σημειώνει η Κομισιόν, η συνολική κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ε.Ε. ανέβηκε απροσδόκητα κατά 1,9 κιλά το 2015, ενώ η αύξηση εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2016 και τελικά η κατά κεφαλή κατανάλωση θα φτάσει στα 68,4 κιλά (βάρος στη λιανική). Μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης δεκαετίας 2016-2026 η κατά κεφαλή κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με τα πουλερικά να αποσπούν μικρά μερίδια από τα άλλα είδη κρέατος. Κι ακόμη, ότι το 90% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής κρέατος θα κατευθυνθεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η παραγωγή βόειου κρέατος, μετά την αύξηση του 2015-2016, αναμένεται να επιστρέψει στη μακροχρόνια τάση μείωσης, αν και με πιο αργό ρυθμό, και να φτάσει στα 7,5 εκατ. τόνους το 2026. Αντίστοιχα, η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα χάρη στη βελτιωμένη κερδοφορία και τη ζήτηση που παραμένει σταθερή παρά τις υψηλότερες τιμές.

Μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2015, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται ότι μέχρι το 2026 θα αυξηθεί οριακά (λιγότερο από 1,3% σε σχέση με τα υψηλά του 2016). Στο γενικό πλαίσιο μιας περιορισμένα αυξανόμενης εσωτερικής κατανάλωσης, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού θα παρουσιάσουν μια σταθερή αύξηση, υποστηριζόμενη από την παγκόσμια ζήτηση και τις χαμηλές τιμές ζωοτροφών. Στο σημείο αυτό βέβαια, ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό χοιρινό από το βραζιλιάνικο και το αμερικανικό, αναμένεται ότι θα είναι πολύ σκληρός τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2026, η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος πουλερικών θα αυξηθεί κατά 5%, εκτιμά η έκθεση της Κομισιόν, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να φτάσουν στα 1,7 εκατ. τόνους (+15%). Εν τούτοις ο αυξημένος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά θα πιέσει πολύ τις τιμές, οι οποίες θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν την περίοδο 2011-2015.

07 December 2016
Banner
Banner