Οι καταναλωτές ζητούν κοτόπουλα χωρίς χημικά

15 January 2016

Οι καταναλωτές ζητούν κοτόπουλα χωρίς χημικά

Την αντίθεσή τους στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβάπτιση των κοτόπουλων σε χημικές ουσίες προκειμένου να εξολοθρεύονται τα βακτήρια, δηλώνουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελεί την πιο συχνή αιτία τροφοδηλητηριάσεων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες εκτιμάται ότι παθαίνουν 200.000 άνθρωποι, το χρόνο. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτό το βακτήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα όριο υγιεινής, για το καμπυλοβακτηρίδιο και θέλει να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη ελέγχουν ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε αυτό. 

Η στρατηγική, επίσης, στοχεύει να επιτρέψει στα σφαγεία, να πλένονται τα σφαγμένα πουλερικά, με τη χημική ουσία υπεροξικό οξύ (PAA). Αυτή η επιλογή ακολουθεί το αίτημα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει ζητήσει να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρήση της πλύσης, με χημικά, η οποία χρησιμοποιείται, ευρέως, στις ΗΠΑ.

Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ., επικροτούν την προσπάθεια ελέγχου του καμπυλοβακτιριδίου, αλλά δηλώνουν αντίθετοι, στο να δοθεί δυνατότητα τα κοτόπουλα να εμβαπτίζονται, σε χημικές ουσίες όπως το ΡΑΑ. Ζητούν να εφαρμοστεί η πολιτική, από το «χωράφι στο πιρούνι» για ασφαλή προϊόντα. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποτροπή της μόλυνσης των πουλερικών από επιβλαβή μικρόβια στη φάρμα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, για το προσωπικό, στις φάρμες, ώστε να μη μεταφέρονται βακτήρια, στα πτηνοτροφεία. Το "πλύσιμο" των πουλερικών είναι μια άκρως αναποτελεσματική μέθοδος και εάν βασιστούμε σε αυτήν, για την ασφάλεια των πουλερικών, θα αποπροσανατολίσουμε τους πτηνοτρόφους και το προσωπικό, από τα πραγματικά μέτρα αποφυγής των επιμολύνσεων.

Η Γενική Διευθύντρια της BEUC, κ. Μονίκ Γκόγιενς, σχολίασε:

«Το καμπυλοβακτηρίδιο απειλεί την ανθρώπινη υγεία και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τα κοτόπουλα, που καταναλώνουμε οι καταναλωτές, ασφαλέστερα. Η θεσμοθέτηση ορίων, για τη μείωση του μικροβίου αυτού, στα σφαγμένα κοτόπουλα είναι θετικό βήμα, καθώς οι πτηνοτρόφοι θα πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους.

Οι καταναλωτές, στην Ευρώπη, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να φάνε κρέας, με χημικές ουσίες (85% των Δανών, 67% των Βρετανών και 90% των Φιλανδών). Όσοι χαράζουν πολιτικές πρέπει να σεβαστούν τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Το πράσινο φως, για τη χρήση PAA θα οδηγήσει τους πτηνοτρόφους και το προσωπικό των πτηνοτροφείων να υποβαθμίσουν τα επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος να ακολουθήσουμε, ειδικά όταν η αποτελεσματικότητα του ΡΑΑ έχει αμφισβητηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η έκπλυση, με χημικές ουσίες, του καμπυλοβακτηρίου, στα σφαγεία, θα λύσει το πρόβλημα. 50% έως και 80% των περιπτώσεων καμπυλοβακτηρίωσης ανιχνεύονται, στα ζωντανά πουλερικά και μεταδίδονται, στον άνθρωπο, μέσω του αέρα, του νερού ή της άμεσης επαφής. Το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και για αυτό το λόγο, οι προσπάθειες περιορισμού του καμπυλοβακτηριδίου πρέπει να αρχίζουν, στα πτηνοτροφεία.

Το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει τη χρήση ΡΑΑ, στα πουλερικά, δεν πρέπει να διαλύσει την ευρωπαϊκό φιλοσοφία, "από το χωράφι στο πιάτο", για την πολιτική ασφάλειας τροφίμων. Περιμένουμε και ζητούμε από τα κράτη μέλη να σταθούν δίπλα στους ευρωπαίους καταναλωτές και να απαιτήσουν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κάνει τα πουλερικά μας ασφαλέστερα, χωρίς χημικές ουσίες».

15 January 2016
Banner