Νέα σύσκεψη από τον ΣΕΒΕΚ για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ

07 February 2019

Νέα σύσκεψη από τον ΣΕΒΕΚ για την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ

Story Highlights

  • Σύσκεψη την Τρίτη 12/2/2019 και ώρα 6.00 μ.μ., Ξενοφώντος 15α/4ος όροφος
  • Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην συνάντηση, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι 11/2/2019, στο e-mail sevek@hol.gr ή στο τηλ. 210.3253237

Related Articles

Απαντήσεις και ενημέρωση για όσα θέματα έχουν αναδειχτεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την κατοχύρωση του Γύρου ως ΕΠΙΠ, επιχειρεί να δώσει ο ΣΕΒΕΚ. Ύστερα από τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά και την κατεύθυνση της ΕΔΟΚ για κατάθεση φακέλου για ελληνικό χοιρινό Γύρο ως προϊόν ΠΓΕ, ο ΣΕΒΕΚ διοργανώνει νέα σύσκεψη με σκοπό τηνενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων παρασκευής γύρου από κάθε είδος κρέατος.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ:

«Ο ΣΕΒΕΚ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ) ως η αρμόδια επαγγελματική Οργάνωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις  παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, έχει καταθέσει προ μηνών στο ΥΠΑΑΤ, αίτηση με τις σχετικές προδιαγραφές του «Γύρος-Gyros», ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) προκειμένου:

  • να αναδείξει την αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
  • να καταγράψει τα χαρακτηριστικά, τον τρόπο παραγωγής, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϊόντος,
  • να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος,
  • να προασπίσει την εν λόγω κατηγορία προϊόντων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό κυρίως στις διεθνείς αγορές και παράλληλα να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας.

Ο Γύρος είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, το οποίο έχει περιληφθεί στον ΚΤΠ (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) στην κατηγορία ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, από χοίρο ή κοτόπουλο, όπου και περιγράφεται επακριβώς ο αυθεντικός τρόπος και η διαδικασία παρασκευής του (χωρίς απαγορευμένα πρόσθετα, με περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα κλπ.).

Η κατοχύρωση αποτελούσε θέση όλων των φορέων του τομέα επί δεκαετίες. Ο ΣΕΒΕΚ, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση επί του θέματος, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, από όλους τους φορείς αλλά και τις εθνικές αρχές, διοργάνωσε ενημερωτική σύσκεψη στις 27/2/2018, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και εκφράσθηκαν προτάσεις και απόψεις με κάθε λεπτομέρεια.

Από πρόσφατα δημοσιεύματα Τύπου προκύπτει ότι ορισμένες Οργανώσεις έχουν επιφύλαξη για την κατοχύρωση ως ΕΠΙΠ «ΓΥΡΟΣ» (με τον συγκεκριμένο – κατοχυρωμένο τρόπο παρασκευής και για τις κατηγορίες κρέατος που προαναφέρθηκαν) και αντιπροτείνουν ΠΓΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΓΥΡΟΣ».

Επιδιώκοντας και πάλι την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων παρασκευής γύρου από κάθε είδος κρέατος, διοργανώνει νέα σύσκεψη την Τρίτη 12/2/2019 και ώρα 6.00 μ.μ., Ξενοφώντος 15α/4ος όροφος.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην συνάντηση, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι 11/2/2019, στο e-mail sevek@hol.gr ή στο τηλ. 210.3253237».

07 February 2019
Banner