Διαβούλευση και νέα Απόφαση για τους όρους λειτουργίας τους ζητούν οι Διεπαγγελματικές από τον Υπουργό ΑΑ&Τ

17 July 2019

Διαβούλευση και νέα Απόφαση για τους όρους λειτουργίας τους ζητούν οι Διεπαγγελματικές από τον Υπουργό ΑΑ&Τ

Κοινό Μέτωπο από τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου, φαίνεται να δημιουργείται, ύστερα από τη σύσκεψη την οποία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου οι 9 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας. Στην εν λόγω σύσκεψη μάλιστα αποφασίστηκε ομόφωνα και η αποστολή κοινού υπομνήματος στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία και αναγνώριση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (δες εδώ σχετικά). Υπενθυμίζουμε ότι τις ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση είχε διατυπώσει και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. 

Την αναστολή της συγκεκριμένης ΥΑ οι Διεπαγγελματικές τη θεωρούν μάλιστα αναγκαία, καθώς η Απόφαση αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία των Δ.Ο. στη χώρα μας. Επιπλέον, ζητούν διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικής Απόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσαν οι Διεπαγγελματικές μετά τη σύσκεψη, αναφέρουν:

«Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου τους, με την αναγνώρισή τους ως θεσμικών συνομιλητών της Πολιτείας στην προοπτική διαμόρφωσης σύγχρονων αναπτυξιακών κλαδικών πολιτικών, διεκδικούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη της 11-7-2019, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 9 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ο θεσμικός ρόλος των διεπαγγελματικών και η συντεταγμένη λειτουργία με τον κρατικό φορέα στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ανά προϊόν, τονίστηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες ότι προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ παράλληλα είναι συνυφασμένος με την ίδια τη φύση της αποστολή τους.

Για το ζήτημα καθώς και για τις επιμέρους πτυχές που έχουν να κάνουν με τη αναγνώριση και λειτουργία των Εθνικών Διεπαγγελματικών, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων από την οποία προέκυψε η άμεση αναγκαιότητα για  αναστολή της πρόσφατης εκδοθείσας υπουργικής απόφασης Αριθμ. 1493/142299/2019 (ΦΕΚ 2424/Β/20-6-2019) για τον «καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων …. σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο…».

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε αιφνιδιαστικά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε καν απλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων. Από τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τον καθένα ξεχωριστά φάνηκε καθαρά ότι η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και θα επιδράσει ανασταλτικά στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων στη χώρα μας. 

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί κοινό  υπόμνημα στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με το οποίο θα ζητείται αναστολή εφαρμογής της απόφασης και διαβούλευση για την κατάρτιση νέας Υπουργικής απόφασης στο πλαίσιο αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου και της αναγκαιότητας ύπαρξης και λειτουργίας των Εθνικών Διεπαγγελματικών φορέων».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Γιαννούλης Μανώλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου. Πίτας Γεώργιος, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης. Γίτσας Ελευθέριος, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος. Γιαννακάκης Χρήστος, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων. Νταούκας Στέφανος, Εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος. Ντούτσιας Γεώργιος, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς. Οικονόμου Γιώργος, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ. Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Κορδοπάτης Παρασκευάς, Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ.

17 July 2019
Banner
Banner