Να επανέλθει ο ΦΠΑ στα ζώντα ζώα στο 13% ζητούν οι έμποροι

17 May 2016

Να επανέλθει ο ΦΠΑ στα ζώντα ζώα στο 13% ζητούν οι έμποροι

Με επιστολή της στο γενικό γραμματέα Εσόδων η Ένωση Εμπόρων κρέατος και ζώντων ζώων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας ζητά την διόρθωση της νέας εγκυκλίου που εξέδωσε σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα ζώντα ζώα.

Συγκεκριμένα οι έμποροι επισημαίνουν ότι με την ΠΟΛ 1058/20-04-2016 τα στομάχια και τα έντερα υπάγονται στον αυξημένο ΦΠΑ, ενώ είναι βρώσιμα και θα έπρεπε να υπάγονται στο μειωμένο.

Ακόμα θεωρούν ότι οι συντάκτες της εγκυκλίου "αγνοούν τον τρόπο διακίνησης και εμπορίας ζώντων ζώων και κρέατος στην ελληνική αγορά", αφού όπως λένε ο κτηνοτρόφος εκδίδει τιμολόγιο στο όνομα του αγοραστή, πηγαίνοντας τα ζώα του στο σφαγείο, όπου πωλεί το κρέας του ζώου και λαμβάνει καθαρή τιμή επί του κρέατος. Τα έξοδα του σφαγείου πληρώνονται από τον έμπορο. Μόνο στην περίπτωση της μελλοντικής σφαγής οι έμποροι αγοράζουν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια μόνιμη διαφορά ΦΠΑ 10% σε όσους έμπορους δραστηριοποιούνται στη σφαγή ελληνικών ζώων και όπως εκτιμά η Ένωση αυτό θα τους αναγκάσει να στραφούν στην εισαγωγή ζώων.

Γι αυτό και ζητούν να διορθωθεί η εγκύκλιος και να επανέλθει σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω ο ΦΠΑ στο 13%.

17 May 2016
Banner
Banner