Ο δεκάλογος της UECBV για τη συμβολή κτηνοτροφίας και κρέατος στη βιώσιμη ανάπτυξη

25 November 2020

Ο δεκάλογος της UECBV για τη συμβολή κτηνοτροφίας και κρέατος στη βιώσιμη ανάπτυξη

Τις θέσεις της σχετικά με τη φιλοδοξία της Κομισιόν να καταστήσει τον ευρωπαϊκό τομέα τροφίμων πρωτοπόρο όσον αφορά τη βιωσιμότητα, δημοσίευσε η UECBV (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος).

Η UECBV θεωρεί τον κλάδο του κρέατος ως βασικό παράγοντα της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι» και επισημαίνει ότι ο τομέας έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα: η χρήση αντιβιοτικών έχει ήδη μειωθεί κατά πολύ, η καλή μεταχείριση των ζώων βελτιώνεται σταθερά, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν επίσης μειωθεί.

Ο κλάδος, και ασφαλώς η UECBV και τα μέλη της, «υποστηρίζουν θερμά την πρωτοβουλία για σημαντική αύξηση των προτύπων αειφορίας στην Ε.Ε. με εναρμονισμένο τρόπο, και χωρίς να τιμωρεί εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ζητούμε επίσης μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση για όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και ακρίβεια και ισορροπία στον διάλογο σχετικά με αυτή την σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Ε.», όπως αναφέρει στις Θέσεις της η UECBV.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οργάνωση διακηρύσσει ότι ο κλάδος πανευρωπαϊκά θα αναπτύξει περαιτέρω τη στρατηγική του:

1. Μετριάζοντας τις επιπτώσεις του κρέατος στο περιβάλλον και διατηρώντας τον σπουδαίο ρόλο του κρέατος στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

2. Ενισχύοντας τον ρόλο της βιομηχανίας κρέατος στην επικοινωνία με τους καταναλωτές

3. Αναγνωρίζοντας τις πολλές υπηρεσίες που αποδίδουν στην κοινωνία η κτηνοτροφία και το κρέας

4. Τονίζοντας την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τομέα κτηνοτροφίας και κρέατος

5. Φέρνοντας στη συζήτηση τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των προϊόντων μας

6. Προωθώντας την παγκόσμια μετάβαση προς μια βιώσιμη και αειφόρα παραγωγή

7. Εισάγοντας στο προσκήνιο την καλή διαβίωση των ζώων

8. Αναδεικνύοντας την αξία που προσφέρει ο κλάδος σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (170 δισ. ευρώ ετησίως, 40% της συνολικής αγροτικής δραστηριότητας, άμεσες θέσεις εργασίας σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους και έμμεσες θέσεις εργασίας για 30 εκατομμύρια ανθρώπους)

9. Ζητώντας από την Ε.Ε. μια προσέγγιση που δεν θα διαταράσσει την εσωτερική αγορά, και

10. Καθιστώντας την UECBV πλήρως διαθέσιμη για συνεργασία με τα όργανα της Ε.Ε.

«Ο κλάδος κρέατος στην Ευρώπη έχει ήδη αναγνωριστεί ότι έχει ηγετική θέση όσον αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα. Το ευρωπαϊκό κρέας έχει την ίδια φιλοδοξία και όσον αφορά την αειφορία», δηλώνει χαρακτηριστικά στο πλαίσιο αυτό ο Karsten Maier, Γενικός Γραμματέας της UECBV.

[Διαβάστε αναλυτικά τις Θέσεις της UECBV, στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Meat News]

25 November 2020
Banner
Banner