ΠΟΚΚ: Μεγάλη διεπαγγελματική συνάντηση του κρέατος στη Λάρισα – Ρεπορτάζ

08 April 2019

ΠΟΚΚ: Μεγάλη διεπαγγελματική συνάντηση του κρέατος στη Λάρισα – Ρεπορτάζ

Σε μια μεγάλη διεπαγγελματική συνάντηση εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 7 Απριλίου με «διευρυμένη» σύνθεση. Μετά από καιρό οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους χοιροτρόφων – κτηνοτρόφων, σφαγείων και εμπόρων, «σπάζοντας τον πάγο» των μεταξύ τους σχέσεων και ανοίγοντας ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου.

Στο κάλεσμα της ΠΟΚΚ να παραβρεθούν στην τακτική συνεδρίαση της 25μελούς διοίκησής της ανταποκρίθηκαν: η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Μπούρα και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Στραβογιάννη, η Ένωση Σφαγείων Ελλάδας με τους Βασίλη Μεγαλοβασίλη (πρόεδρο), Γιώργο Αρκούδα και Γιώργο Βαβλιάρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσιος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας Γιάννης Τσέρνος και Γιάννης Παράδας και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Χοιροτρόφων Φιλιππιάδας (του νεώτερου μέλους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων) Γιάννης Κόκκαλης και Θεόδωρος Κιτσιαντάς.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος της συζήτησης είναι ότι όλοι οι ομιλητές που πήραν το λόγο δεν έκρυψαν τις... κακοδαιμονίες που χαρακτηρίζουν τους επί μέρους κλάδους, ούτε προσπάθησαν να αποφύγουν τα ακανθώδη θέματα όπως οι «ελληνοποιήσεις», η ποιοτική κατάταξη των σφάγιων, η διαφοροποίηση στις τιμές παραγωγού και εμπόρου, οι λαθροσφαγές, οι κακές εμπορικές πρακτικές.

Ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος ανέφερε ότι το κρεοπωλείο είναι ο αποδέκτης της κριτικής -θετικής ή αρνητικής- που κάνει ο καταναλωτής και των νέων διατροφικών συνηθειών που αναπτύσσονται. Από την άλλη ως κλάδος απορροφά το συντριπτικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής κρέατος και ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Ο πρόεδρος των χοιροτρόφων Γιάννης Μπούρας στάθηκε στην παράλληλη πορεία των δυο κλάδων στην άνθησή τους και στην πτωτική πορεία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και κάλεσε τους κρεοπώλες να στηρίξουν το ελληνικό χοιρινό για να κάνουν τη διαφορά, αφού, όπως τόνισε, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα σούπερ μάρκετ στην τιμή. Ως χοιροτρόφοι, όπως είπε, έχουν καταλήξει να αποδείξουν την ανωτερότητα του ελληνικού χοιρινού.

Ο Β. Μεγαλοβασίλης αναφέρθηκε στην κατάρτιση του σχεδίου ιχνηλασιμότητας που έκανε η Ένωση Σφαγείων Ελλάδος, αντιγράφοντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, το οποίο όμως όπως είπε δεν φαίνεται να το προχωρά η πολιτική ηγεσία, αφήνοντας στην επιλογή των σφαγείων να κάνουν τη σήμανση με όποιο τρόπο θέλουν. Όπως είπε, το σύστημα που προτείνει το υπουργείο ξεκινά την ιχνηλασιμότητα από το σφαγείο, αλλά μια ελληνοποίηση δεν μπορεί να γίνει στο στάδιο της σφαγής, αν δεν έχει εμπλακεί κάποιος παραγωγός και οι ελεγκτικές αρχές.

Ειδικά για την αγορά του Πάσχα, ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος ζήτησε να υπάρξει μια καλή τιμή πώλησης για το αρνί το Πάσχα, υπογραμμίζοντας κι αυτός την ανωτερότητα του ελληνικού αρνιού. Εκ μέρους των εμπόρων ο Γιάννης Παράδας σημείωσε ότι το ελληνικό αρνί είναι το πιο φθηνό, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Τα θέματα της συνεδρίασης

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα της εκπαίδευσης των κρεοπωλών και οι ιδιωτικές σχολές, τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, αλλά και η σχέση με την Διεπαγγελματική Οργάνωση, από την οποία έχει αποχωρήσει η ΠΟΚΚ. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Σάββας Κεσίδης χαρακτήρισε παράνομη τη διεύρυνση που έκανε η ΕΔΟΚ και όπως τόνισε «θα φθάσουμε ακόμα και σε νομικά βήματα για να αποτρέψουμε αποφάσεις που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά μας». Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση, Σωτήρης Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Παληγιάννης.

08 April 2019
Banner