Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων, σφαγείων, χονδρεμπόρων και κρεοπωλών απέναντι σε ελληνοποιήσεις, αθέμιτο ανταγωνισμό

15 April 2019

Κοινό μέτωπο κτηνοτρόφων, σφαγείων, χονδρεμπόρων και κρεοπωλών απέναντι σε ελληνοποιήσεις, αθέμιτο ανταγωνισμό

Δελτίο Τύπου σχετικά με το Διευρυμένο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΚΚ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 7 Απριλίου, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία των κρεοπωλών. Όπως έχετε ενημερωθεί από το meatnews.gr η συνάντηση της Λάρισας εξελίχθηκε σε μια διεπαγγελματική συνάντηση της κτηνοτροφίας, των σφαγείων, των χονδρεμπόρων και της λιανικής πώλησης, και στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΚΚ αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις αποφάσεις. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το Διευρυμένο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών με τη συμμετοχή παραγόντων από το χώρο της Κτηνοτροφίας, των Σφαγείων, του Εμπορίου και της λιανικής πώλησης ενόψει της Πασχαλινής-εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν: η Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Μπούρα και τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Στραβογιάννη, η Ένωση Σφαγείων Ελλάδας με τους Βασίλη Μεγαλοβασίλη (πρόεδρο), Γιώργο Αρκούδα και Γιώργο Βαβλιάρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσιος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας Γιάννης Τσέρνος και Γιάννης Παράδας και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Χοιροτρόφων Φιλιππιάδας (του νεώτερου μέλους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων) Γιάννης Κόκκαλης και Θεόδωρος Κιτσιαντάς.

Χαρακτηριστικά, ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας του κρέατος ενώ μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης- πυλώνα και λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, μολαταύτα η αδιαφορία και ο εμπαιγμός της Πολιτείας οδηγούν στην απαξίωσή του.

Έτσι, με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τον Κτηνοτρόφο – Σφαγέα – Έμπορο – Κρεοπώλη και ως αρραγές σύνολο, που στοχεύει -αποσκοπεί στο όφελος του καταναλωτή, ομόφωνα αποφασίσαμε και ζητάμε τα εξής:

  • Την άμεση λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του χώρου της εστίασης.
  • Την τοποθέτηση των ταυτοτήτων των σφάγιων σε εμφανές σημείο στο κατάστημα, ώστε να ενημερώνονται ορθά και πλήρως οι καταναλωτές για την προέλευση του κρέατος. Η αρμόδια αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει , ώστε αυτό να εφαρμόζεται και σε όλους τους άλλους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας χωρίς να στοχοποιείται αποκλειστικά και μόνο ένας κλάδος.
  • Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω των παραπλανητικών διαφημίσεων που δέχονται τα κρεοπωλεία από καταστήματα, που με διάφορους τρόπους επικοινωνίας (όπως φυλλάδια, τηλεοπτική ή ραδιοφωνική διαφήμιση) προωθούν προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρουν ούτε την ποιότητα ούτε την προέλευση των προϊόντων. Επιβάλλεται να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό για το προϊόν που καταναλώνει ή που πρόκειται να προμηθευτεί με το να αναγράφεται εμφανώς η προέλευση και ποιοτική κατάταξη του κρέατος.
  • Την πάταξη των ελληνοποιήσεων και την οριστική αναστολή της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας της τιμής των αμνοεριφίων εξαιτίας της απουσίας κρατικής μέριμνας.
  • Την ονομαστική καταγραφή των μελών του ΣΕΚ οι οποίοι και δεσμεύουν με την υπογραφή τους τον Έλληνα Κτηνοτρόφο.

Παρά την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος εξαιτίας του στρουθοκαμηλισμού και της αδιαφορίας των ιθυνόντων ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες και προσδοκούμε στην επίλυση των προτάσεών μας.

Με απόφαση του διευρυμένου 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΚΚ το παρόν Δελτίο Τύπου να επιδοθεί στο ΥΠΑΑΤ, στις Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα Σωματεία Μέλη της ΠΟΚΚ και να διανεμηθεί, ως Δελτίο Τύπου, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.»

15 April 2019
Banner
Banner